Romantiknya…

Jarum jam menunjukkan pukul 4.30 pagi.

Isteri: Abang, bangun, dah pukul 4.30 pagi ni.

Suami: Haaaa… (Sambil malas-malas). Ada apa ni sayang?

Isteri: Dah pukul 4.30 pagi. Hujung minggu ni, jomlah kita buat qiamullail..

Suami: Haa.. Ok… (Masih belum bangun dari tempat tidur)

Isteri beredar dan kembali seminit kemudian.

Suami: Eh, kenapa main renjis-renjis air ni, sejuk laa… (Si suami membuka mata sambil melihat wajah isteri ketawa keanak-anakan)

Si isteri tersenyum melihat suaminya kesejukan, lantas menarik tangan suaminya dan membangunkan suaminya dari tidur. Mereka bersama-sama melakukan qiamullail pada malam tersebut, sama seperti malam-malam hujung minggu sebelumnya.

Romantik bukan?

Saya terkesan dengan satu hadis yang saya baca lama dulu:

“Semoga Allah merahmati seorang lelaki yang bangun di waktu malam lalu mengerjakan solat dan dia mengejutkan isterinya lalu si isteri mengerjakan solat. Bila isterinya enggan untuk bangun, ia percikkan air di wajah isterinya. Semoga Allah merahmati seorang wanita yang bangun di waktu malam lalu mengerjakan solat dan dia mengejutkan suami lalu si suami mengerjakan solat. Bila suaminya enggan untuk bangun, dia percikkan air di wajah suaminya.” (Sanad hadis ini shahih kata Asy-Syaikh Ahmad Syakir dalam tahqiqnya terhadap Al-Musnad, via Iluvislam.com)

Sangat tersentuh. Saya bukanlah seorang yang rajin solat qiamullail. Setiap bulan mungkin boleh dibilang dengan jari je berapa kali solat. Harap-haraplah dapatlah isteri yang rajin solat qiamullail, sekurang-kurangnya boleh la die tolong kejutkan. Ye tak? Hehe.

Bercinta Hingga ke Syurga atau ke Neraka?

Black Tulip

Black Tulip. Pernah lihat? (Sumber: kjmcountrygardens.com)

Beberapa hari lepas pun saya ada baca satu artikel yang sangat menyentuh hati. Sangat gembira bila dapat melihat seorang wanita berubah dari tidak bertudung dahulunya, kini lengkap bertudung dan menutup aurat selepas berkahwin. Cuba baca artikel Penghijrahan Berhijab oleh kak @NailahAzman, anda akan melihat betapa suami beliau amat menyayangi beliau, tak pernah putus asa mendidik beliau untuk bertudung.

p/s: Kirim salam suami ye akak :P

Tujuan kita bercinta ada dua, sama ada bercinta hingga ke syurga, atau bercinta hingga ke neraka. Anda pilih.

Kadang-kadang sangat sedih bila lihat perempuan yang lengkap bertudung sebelum kahwin, tapi semakin berani free hair lepas bertudung. Pelik kan? Sebelum kahwin comel molek je pakai tudung, lepas kahwin mulalah tayang rambut la, pakai seksi-seksi. Adakah anda buat semua tu kerana suami? Saya tulis kat sini sebab perkara ni berlaku pada orang yang saya kenali, membuatkan saya terfikir:

Tapi keadaan org sekeliling saya lain pulak, lepas kahwin lagi syok free hair. Dok post gambar jalan2 dgn suami la semua, rasa sedih pulak. Macam suami tu lagi merosakkan isteri, sepatutnya membimbing ke arah kebaikan. Yang dulu cantik bertudung, kini tanpa segan silu letak gambar free hair je kat fb. Kalau camtu, baik takyah kawen je rasa haha. (Komen asal dari artikel Penghijrahan Berhijab)

 

 

ps: Jangan lupa tolong klik G+, FbLike dan Retweet button untuk contest gajet impian ni ye?

Komen & Pandangan

  1. Sy turut mngharapkan perkara yg sama.. ^_^ kalu diri tak mampu,ada gak yang tolong kejut..

    p/s : mulalah dari sekarang..agar terbiasa…ingatkan diri jugak nih.. ^_^

  2. bercinta?kalau boleh pilih,mesti la nak sampai syurga.insyaallah.aminnnnn.
    kepada penulis(skema kejap),semoga dapat yang solehah. ;p

  3. qiamullail aku leh bilang dgn jari gak *mood sedih sbb mlm2 alwez tidoww lewat, study~

    ahaha…. aku nak jadi suami yg tolong kejutkan isteri. malu la isteri bangun awal dari suami. aku xnak renjis, aku nk amik sebaldi terus… wahahahaha

  4. alangkah bahagia ye dpt pasangan yg baik seperti itu….diberi pilihan mesti mahu memilih “cinta kerana Allah hingga ke syurga”.

    Sama-samalah kita berdoa semoga dpt jodoh yang terbaik

    • Amin.
      Tu la, cuak dowh lepas kahwin nak kena bimbing org ni hahaha.
      Tapi takpe, suami isteri should be complementary to each other, saling membimbing dan melengkapi satu sama lain

  5. haha. tu zamn skng ni la. rasenye xptut. ptut biar la yg si laki tu bertnggunjawb jage si isteri and bimbing die ke arah yg lebih elok

  6. suka dengan entri ini. nak jumpa cinta sejati yang membawa kepada syurga sekarang susah. kalau kita dambakan seseorang yang baik kita harus jadi baik dahulu.

  7. Kak Jie free hair sebelum kahwin… tetapi pakai tudung suami tak pernah sekali pun suruh
    “tukar geran” je bila dah jadi isteri dia, pakai tudung
    kesedaran tu dtg dari berbagai sisi – paling mudah dr persekitaran suami, keluarga suami dan kita yang ingin masuk dalam persekitaran tersebut ( yg semestinya lebih baik ) pun kan mengubah diri ke arah tersebut.

    Mungkin orang akan cakap tak ikhlas tetapi kita manusia biasa yg buat sesuatu utk dgn sebab… kalau sebab sayang dan cinta kita boleh berubah ke arah lebih baik, kenapa tidak?

    Selagi kita berusaha untuk melengkapkan kefahaman kita dan kesedaran kita memenuhi tuntutan agama, Allah akan bagi hidayah dah kerahmatan kepada penghijrahan kita itu. Mungkin bukan sekali gus , perubahan yang ketara, tetapi sedikit demi sedikit berkadar dengan kemampuan kita.

    • Hehe.

      1. Betul, org sekeliling kita juga mempengaruhi pemakaian kita. Kalau org sekeliling sentiasa berpakaian sopan, kita pun akan terikut2. Ataupun, dari berpakaian seksi, kita tidak segan untuk berubah.

      2. Saya rasa kalau ada sebab tertentu, contohnya untuk suami, buat je lah. Tak salah. Keikhlasan itu boleh dibentuk. Macam pakai tundung, ada org kata panas la etc. Jadi, kenalah biasakan dulu. Dah selesa pakai tudung, tak mustahil alasan “panas” tu luput, secara tidak langsung dpt membentuk keikhlasan dalam sesuatu perkara. Biarlah, jika ada sesuatu “pencetus” tu, kita follow the flow. Dah lama2 nanti kita akan sedar sendiri

  8. Assalamualaikum Affan…
    tersentuh hati bce post nie… sgt mndalam…
    moga ALLAH temukan kite ngn jodoh yg baik… (^__^) insyaALLAH.. amin
    *tglkan jejak di sini…
    tq sbb sudi mlawat blog sy yg da lme x update 2.. hehehehe

  9. assalam… wah.. memang menyentuh jiwa saya sebagai seorang wanita… semoga, Allah juga mengurniakan seorang lelaki yang mampu membimbing saya ke jalan menuju ke syurga.. amin..
    harap saya mampu menjadi seorang isteri yang solehah.. :)

Tinggalkan pendapat atau komen