Busuk.org Memperkenalkan Sistem Baru – Autoping

Sekiranya anda telah lama berblog, besar kemungkinan anda pernah mendengar mengenai BUSUK.org, sebuah laman aggregator yang ditubuhkan khas untuk para blogger Malaysia mempromosikan blog masing-masing. Sedar atau tidak, rupanya dah lebih 3 tahun kami ditubuhkan Untuk memastikan ianya dapat memberikan servis yang terbaik buat para pengguna, kami sentiasa menambah baik website yang sudah sedia ada, …

Tutorial Membuat Short URL Peribadi

Baru-baru ni ada beberapa orang bertanyakan berkenaan Url shortener yang saya guna di Twitter. Terdapat banyak Url shortener percuma, antaranya bitly.com, tinyurl.com, goo.gl dan sebagainya. Tapi, macam mana pula kalau nak buat short url peribadi, contohnya macam affan.my/1243 ? Sejak kebelakangan ini, banyak website besar yang menggunakan custom short url, antaranya Mashable.com: ComScore: Facebook Is …

Bagaimana Untuk Mendapatkan Semula Akaun Twitter Yang Digodam

Rasanya beberapa minggu yang lepas ada seseorang menghubungi saya bertanyakan bagaimana caranya untuk mendapatkan semula akaun twitter yang digodam (di hack). Ada beberapa cara, tapi tak semua menjadi. Sebenarnya jika dirujuk pada halaman Help: Report Abuse of Policy Violations, anda akan jumpa soalan-soalan berikut: 1. Reset password melalui emel Jika akaun Twitter anda digodam, perkara …

Tips Mencari Mood Di Pagi Hari

Saya tak ingat, tapi ada orang kongsi satu tips berguna, iaitu tips mencari mood di pagi hari. Paling bagus, setiap kali bangun pagi, doa. Bersyukur banyak-banyak kerana masih diberi kesempatan untuk hidup. Kalau dapat baca Al-Quran lepas solat subuh, lagi bagus. Tenang je hati. Gambar di atas ni gambar kucing saya, Puyol. Kalau pagi anda …

Beberapa Peringkat Dalam Dunia Blog

Menulis blog juga macam hidup, bermula dari bawah. Belajar sikit-sikit ilmu yang berkaitan blog, lama-lama boleh lah survive sendiri, dah tau nak buat apa. Rasanya peringkat-peringkat menulis blog ini semua blogger akan lalui, cuma tempoh bagi setiap peringkat tu berbeza bagi setiap orang. Peringkat 1: Permulaan (Newbie) Ramai orang mula berblog menggunakan blogspot, kemudian baru …

Risiko Guna Plugin Yang Salah di WordPress

Bagi pengguna blogspot, kalau nak tambah apa-apa widget, perlu letakkan kod secara manual. Tapi bagi pengguna wordpress lagi mudah sebab boleh guna plugin. Search > Install > Setting. Lepas tu terus boleh guna. Tapi bagi user yang lebih advance, mereka mungkin akan memilih untuk meletakkan kod secara manual berbanding menggunakan plugin, kerana secara amnya, semakin …