Officially Graduated

Alhamdulillah, baru selesai majlis konvokesyen minggu lepas. Terima kasih kepada emak dan abah yang sanggup datang ke Kanada untuk menghadiri majlis konvokesyen tersebut. Alang-alang sudah berada di sini, kami sempat berjalan-jalan ke beberapa tempat menarik yang berdekatan 1. Niagara Falls Tempat wajib dikunjungi jika anda ingin melancong ke Kanada. Kira-kira 1jam 30minit perjalanan menaiki kereta …

Busuk.org Memperkenalkan Sistem Baru – Autoping

Sekiranya anda telah lama berblog, besar kemungkinan anda pernah mendengar mengenai BUSUK.org, sebuah laman aggregator yang ditubuhkan khas untuk para blogger Malaysia mempromosikan blog masing-masing. Sedar atau tidak, rupanya dah lebih 3 tahun kami ditubuhkan Untuk memastikan ianya dapat memberikan servis yang terbaik buat para pengguna, kami sentiasa menambah baik website yang sudah sedia ada, …

Puasa dan Cuaca Yang Sangat Panas

Lama betul rasanya tak menulis disini. Sampai ada orang perli Alhamdulillah, bertemu lagi kita dalam bulan Ramadhan yang sangat mulia ini. Tahun ini saya tak pulang ke Malaysia, jadi akan berpuasa dengan beberapa rakan lain di sini. Ini bukan pertama kali, jadi rasanya tiada masalah untuk menunaikan kewajipan berpuasa disini. Dulu saya kongsikan beberapa kartun …

2 Video Terbaru dari Minda Pemuda Production

Kali ini saya hanya ingin berkongsi dua video yang menarik dan kreatif. Harap-harap ianya bermanfaat. Minda Pemuda Production sebenarnya adalah sekumpulan pelajar yang belajar di Kanada daripada pelbagai universiti. Setakat ini hanya ada dua video ini yang diterbitkan oleh mereka. #1 Muslim’s Quality: Strong Body #2 Muslim’s Quality: Sound Aqidah Ok tak? Video pendek, tapi …

Emel Daripada Seorang Ustaz Kepada Anak Murid

Lama betul tak update blog. Hehe. Tiba-tiba, minggu lepas saya dapat emel daripada seorang pembaca blog ini, bertanyakan pasal Kanada. Rasanya ini bukan pertama kali orang emel bertanyakan pasal kehidupan di sini, selalunya berkenaan makanan, tempat tinggal, cuaca dll. Tapi kali ini emel ini datang dari seseorang yang istimewa, seseorang yang pernah mengajar saya suatu …

Tutorial Membuat Short URL Peribadi

Baru-baru ni ada beberapa orang bertanyakan berkenaan Url shortener yang saya guna di Twitter. Terdapat banyak Url shortener percuma, antaranya bitly.com, tinyurl.com, goo.gl dan sebagainya. Tapi, macam mana pula kalau nak buat short url peribadi, contohnya macam affan.my/1243 ? Sejak kebelakangan ini, banyak website besar yang menggunakan custom short url, antaranya Mashable.com: ComScore: Facebook Is …

Masuk Majalah

Kira-kira dua minggu lepas, ada seseorang tweet saya bagitau blog ini masuk majalah. Terima kasih @namiacinta. Saya ragu-ragu. Selalunya kalau blogger masuk majalah, mesti ada sesi fotografi. Haha. Saya tiada di Malaysia sekarang ini, jadi macam mana nak di temuramah, betul tak ? Kemudian, beliau tweet gambar yang diambil daripada majalah tersebut kepada saya. Oh, …