Sistem Pemarkahan Terbaru SPM

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

Salam. Keputusan SPM sudah pun diketahui, tapi masih ramai yang belum mengenali sistem pemarkahan terbaru yang diperkenalkan pada tahun 2009. Tahun ini, markah telah dipecahkan kepada 10 bahagian, paling tinggi A+. Antara kelebihannya ialah kementerian dapat menyaring pelajar untuk diberi bantuan biasiswa. Jika sebelum ini, jumlah yang mendapat semua A1 terlalu ramai, bermakna dengan pengenalan A+ ni, pelajar perlu berusaha keras kerana markah yang diperlukan untuk mendapat A+ adalah 90 dan keatas. Susah gak tu.

Sumber: lanunsepet



*Hanya 214 orang berjaya mendapat gred A+ bagi semua subjek. Tahniah kepada berjaya!
Semoga terus bersyukur dengan nikmat yang diberi.


Komen Pembaca

  1. Future Murabbi

    naseb baik zaman kite A1 dan A2 je,
    klu x mmg x dpt A+kot. huhu..

    tpi range markah ni brubah ikut graf tahun tu kan?

  2. Affan Ruslan

    @ i'm pretty sure ade bell curve jgk.

    Tp yup, my teacher said kalau macam ni sng sikit nk pilih student untuk masuk U.

    *214 je yang dapat all A+, nak bagi scholars pn sng rasanya? hmm

Komen Anda

Emel anda tidak akan dipaparkan. Ruangan bertanda * wajib diisi. Sila gunakan bahasa yang sopan.