Sebab kenapa SEO itu bosan dan membosankan

Nampaknya dalam blogsphere Malaysia dah ramai orang ingin belajar mengenai SEO dan menggunakan SEO dalam entry atau tulisan-tulisan terbaru di blog. Bagi yang minat SEO macam saya, SEO adalah sesuatu yang menyeronokkan untuk dipelajari.

SEO

Search engine optimization (SEO) is the process of improving the visibility of a website or a web page in search engines via the “natural” or un-paid (“organic” or “algorithmic”) search results. [wikipedia]

Walaubagaimanapun, terdapat sesetengah perkara yang menjadikan SEO ini sesuatu yang bosan yang membosankan, antaranya:

Entry copy paste dari suratkhabar

Ada isu kurang menarik yang blogger Malaysia selalu buat berkaitan SEO. Ada isu-isu panas sikit, cepat-cepat copy paste masuk dalam blog. Kadang-kadang 100% entry tersebut adalah copy paste, takpun 70% copy paste lepastu tambah ayat-ayat sendiri sikit. Jangan bangga sangat bila trafik tinggi sebab “SEO” macam ni, sebab anda sebenarnya tidak menggunakan SEO dengan sebaiknya. Jadilah kreatif sikit, sila utarakan pendapat anda menegenai isu yang ditulis bukan hanya copy paste entry masuk blog sendiri :

Sebelum saya menulis,saya membaca artikel mengenai berita itu dan kemudian saya uraikan serta beri pendapat mengenai berita itu.Bukannya main copy paste tetapi berkongsi pendapat mengenai sesuatu perkara dengan para pembaca blog ini. (Faisal, 2dayblogger.com)

Menulis untuk robot, bukan untuk manusia

Ni pun salah satu sebab kenapa orang anggap SEO ini membosankan. Dari awal, sampai habis entry ayat langsung tak menarik. Baca sikit dah bosan. Sebabnya, penulis hanya menumpukan pada strucktur ayat dan katakunci (keyword) semata-mata. Jadi bila baca, memang langsung tak de feel je baca entry tu haha.

Gambar dari websearchengineranking.com

Komen Pembaca

  1. zulkbo

    salam..
    ermmm..memang membosankan
    tapi rasanya hak setiap blogger
    mereka bertanggungjawab apa
    yang mereka tulis..dan kita sebagai
    pembaca berhak membaca apa yang
    kita nak baca kan..?
    :)

    ***biar copy paste sebab kadang-kala ibarat menebar jala
    setidaknya akan ada yang mencari di google dan kena pada
    blog kita dari berblog macam nak updated FB je..alahai blog
    begitu lagi bosan..heran juga banyak dapat trafik kan..?

    • Affan Ruslan

      Ya, cuma ada sesetengah blogger tu rasa die dah power sgt SEO, padahal byk entry copy paste je. Memang tak salah copy paste untuk tujuan perkongsian, tapi tak sesuai untuk tujuan pembelajaran SEO. Tu maksud saya untuk entry ni hehe

      • belalang

        sependapat dengan bro Zulkbo, tetapi pendapat bro pun betul jugak…
        ada sesetengah isu yg x boleh rasanya nak d tokok tambah dengan pendapat sendiri. takut lain pula jadinya…

        namun menjadi kreatif dengan mengolah kembali berita tersebut dengan gaya dan bahasa kita sendiri rasanya akan lebih bagus… :)

  2. Ezany-Kun

    dulu aku ade gak kopipes pastu edit sket2.. tp ape yang aku perasan la.. suratkhabar pun ade kopipes gak kot.. hehe.. contoh bharian, utusan dan lain2 la selalu gak kopipes dari bernama..

    yg aku krg berminat dengan seo ni bila blog2 hebat (alexa rank tinggi) manipulasi tags untuk tarik pengunjung masuk dlm blog.. :D

    • Affan Ruslan

      Haha bagus. Aku selalu letakkan penulisan dulu, pastu baru touch up kat seo sikit2 (sebab aku pun bukan pandai sgt pun ;D)

      Kalau letak SEO dulu sebelum penulisan lah yg akan jadikan entry tu bosan, dok ulang2 keyword je. Nak muntah baca haha

  3. Sabahan Bloggers Club

    Salam Bro.
    Sebab banyak blogger nak tulis juga pasal SEO, walaupun dia tak faham SEO tu apa. Tu belum masuk lagi cakap pasal SEO tapi blog dia sendiri pun tak mesra SEO. copypaste tu dah memang jadi tabiat kot, susah nak hilang. Ubat dia report jer terus.

  4. Faisal Abdullah

    betul dah tu bro..jika x silap benda ini berlaku dlm masa 1 @ 2 bulan kebelakangan ni.dulu pun ada tetapi tidaklah seperti sekrang ini..skrg ni semua dah terkejar2 utk mmbuat entri panas2…

  5. Kujie

    LIKE lima juta!

    macam ada banyak yang nak tambah tetapi nanti ramai yang terbakar hati…lebih baik diam.

    blogger itu copy paste – penyebar berita dari pihak ketiga!
    blogger itu penulis blog – penyebar berita dari sudut diri sendiri

    di mana kita?

  6. syahrilhafiz

    uit2..chillax, rasanya dari pandangan aku la tengok sekarang
    tak ramai dah yang copy paste sebijik2 dari surat khabar ni
    banyak gak yang hurai belakang2 tu
    macam via utusan..haha, apo le..tu reblogger..grrr, mcm ni SEO tak boleh pakai la…
    biar kita bebel orang nak kata apa2 pun, janji keypoint kena..

  7. Blogger Seo

    Saya tak bersetuju dgn pendapat anda.Anda rasa bosan sebab anda sendiri seorang blogger.Anda dah tahu dunia blogger

    Konsep blog SEO menyampaikan maklumat,so kepada yang mencari maklumat dalam blog tersebut tidak akan merasa bosan sebab maklumat yang dia cari tu dijumpai.

    strangers(orang asing)diaorang tidak akan rasa bosan sebab,diaorang hanya ingin mencari maklumat ataupun berita terkini.

    *Yang akan merasa bosan ialah blogger…bukannya Strangers

    **psst,laman berita pun copy paste berita terkni dari sumber len,cthnya AFP,dan perlbagai lagi..huhuhu

    **Jgn disebabkan blogger yg baru berjinak nak bermain seo yg main copy paste 100% anda kaitkan dgn blog seo yang traffik tinggi

    • Affan Ruslan

      dua2 boleh jadi seo, dua2 blh jadi tak seo.
      ada orang menulis semata-mata kerana trafik, ada orang memang niat asal nak berkongsi semata-mata, tau2 dapat trafik sebab seo, tu kira rezeki lah hehe

  8. happysus Sait

    Hi, Saya baru jumpa blog ini dalam facebook Wan Zawawi, satu perkongsian yang menarik. Betul kata sdra Wan Era paste dan cut sudah berakhir dalam google sejak wujudnya google panda. STUFFING adalah keadah yang dimaksudkan.

    Dalam google panda 2.2, menggunakan channel yang mementing on page terutama kualiti post, dan juga bounce rate yang rendah, browser rate, dalam post terbaru di blog saya happysus.com saya ada terangkan bagaimana cara kita nak mengatasi panda 2.2 ini.

    • Affan Ruslan

      Sebenarnya saya first time dgr pasal google panda 2.2 ni. Apa2pun terima kasih kerana meninggalkan komen dan sedikit info mengenai google panda 2.2 tu, boleh lah saya belajar sikit2 mengenainya

  9. aneez

    ehhh mane2 blog i sume mcm ade u kat situ…..klaka pulakk…sbb prasan bile u wish selamat hujung minggu…..ingatkan name jek sme….rupenye blogger yg sme

  10. sofian

    hehe..SEO, sedar tak sedar, apa yang dibuat untuk tarik trafik tu adalah semuanya SEO..benda ni besar..dalam SEO-search engine optimisation, memang dari sesetengah orang, ianya adalah hanya berdasarkan keywords semata-mata, tapi sebenarnya tidak..(aku bukan pro tau ;p )

    ada onpage seo, offpage seo..ON page ni, tu yang orang dok pulun2 dok buat keyword optimisation..offpage pulak kalau dalam site asal tu takde keywords, tapi offpage power, contoh macam site bro, alexa rank tinggi sebab apa?antara faktor, buat networking, blogwalking, dan macam2 lagi,yang rata2 adalah offpage..(pening?)

    byk giler kalau nak cakap pasal faktor2 optimisation untuk search engine ni..tapi ok la tu, bro dah ada alexa cun ;)

  11. abrablog

    bergantung pada niat kita buat sesebuah blog. Jika nak buat duit dengan blog. kejar SEO adalah satu kemestian. Hampir 90% orang yang berjaya buat duit dengan blog, SEO adalah salah satu cara yang selalu mereka gunakan untuk mempromosikan blog mereka. Kita kena tahu, proses SEO itu sudah bermula apabila kita install wordpress melalui fantastico..

    Jadi, kita sebenarnya tak leh lari dah dengan SEO. Samada kita gunakannya semaksimum mungkin..atau buat ala kadar aje..

  12. awie958

    terima kasih kerana sering berkunjung ke blog sy..sy skarang dalam proses nak berpindah ke own hosting..sejak baca entry kat sini sy jadi bersemangat.cuma sekarang masalahnya sy tak tahu mcm mana nak bagi cantik theme macam blog ni

  13. lydia miza

    salam..mmg entri SEO membosankan.rasa cam baca surat khabar di blog rakan2.kalau ada 10 rakan yg buat entri tu so kena komen 10 kali,kecuali jika dia mnghuraikan cerita tu dgn menarik..bkn copy semata2

  14. taliff

    Yap, SEO sangat membosankan kerana penggunaan bahasa yang amat skema. Tapi kata kunci adalah 2-3% menjadi keyword. Jadi pendapat tuan? masih lagi kita mengolah sebenarnya ayat-ayat kita bukan?

    • Affan Ruslan

      bosan atau tidak sesuatu entry itu bergantung pada kretiviti penulis.
      yang saya maksudkan dalams entry ni adalah seseorang yg tulis sangat tertumpu pada seo, sehingga mengabaikan interaksi dengan pembaca

  15. yadz

    yupp betul tu… ramai sngat sekarang ni yang mengejar entry seo.. kalau berdiri atas kaki seniri tak pe lah… ni banyak yang copy2 jek.. mane kualiti blog.. tul tak?

  16. ariff

    seo seo seo seo… sapa jual seo? meh aku nak sekilo. kalau bagi yg xtaw lagi, seo tu mcm tapai gak, sedap dimakan, tapi kalau makan byk2… pening. kih4 (faham tak ayat aku)…

    (^_^)

  17. ishak

    pasal seo ni aku selalu silap buat susun atur sebab..pertama kali aku lihat banyak teknik aku untuk robot bukan untuk manusia..huhutapi insyaalah ada masa aku kan perbetulkan

  18. Juan

    setuju sangat sangat akan entry ni, kadang kadang saya bosan juga baca entry yang mana kat surat kabar dah keluar, rasa copy paste bebetul, eheh

  19. akubiomed

    Disebabkan yang bot crawler itu bukan manusia ada yang mempunyai kemahiran mengambil peluang untuk bermain SEO mengikut cara bot crawler membaca sesebuah laman web. Jadi tidaklah heran kalau ada laman web kaya dengan SEO tapi entri tidak membawa kemana-mana.

    Terpulang kepada individu kalau mahu entrinya mempunyai soft touch atau SEO semata-mata.

  20. foreverlove

    SEO bosan.. hehe.. sebab macam terhad menulis.. asyik kene pikir kata kunci je.. bosan2.. hahaha…

    even tak kejar SEO pun.. still ada visitor.. walaupun tak update.. huhuhu

  21. Ladfe Amir

    selalunya aku tulis berdasarkan apa yg aku minat n tahu. mcm review pasal smartphone. melalui pembacaan dan pemahaman, kita boleh tahu mana yg betul n tidak.
    mmg ada masanya aku letak keyword yg sesuai untuk optimiskan SEO, tp mmg masih lagi jauh ketinggalan kerana bersaing dengan web bahasa english.

    dan sememangnya aku tak minat nak buat cerita yang sama mcm orang lain buat melainkan ianya aku olah ikut aku suka dan bukannya copy n paste

  22. nizam

    erm…setuju juga dengan ni…
    tapi macam biasala kan..lain orang lain gaya nyer..
    bagi yang memang fokus pada SEO memang macam tu la jadinya..
    aku pun mula-mula dulu pernah juga macam tu… tapi kita kenala ada identiti kita kan…

  23. dinsblog

    Kengkadang kalau pikirkan sangat pasal SEO ni menyebabkan idea jadi terbantut.Jadi buat jer posting cam biasa.Kalau rajin touch2 sikit2 mana yg boleh diSEOkan.

  24. wanacesh

    dari dulu sampai la ni aku masih x phm pekebenda seo ni,,malas nk peduli,,dllu de gak nk try,,tpi boring gler kot,,baik aku curah idea dlm pala je lagi bgus,,huhuh

Komen Anda

Emel anda tidak akan dipaparkan. Ruangan bertanda * wajib diisi. Sila gunakan bahasa yang sopan.