Realitinya, bukan semua trend kita boleh ikut

Alhamdulillah habis sudah exam. Lama dah tak update blog, lebih kurang 15 hari hehe. Last update dulu pasal Pengalaman Sekolah yang mampu membuatkan anda tersenyum. Memang banyak komen-komen yang menarik dan lucu. Semua teringat balik pengalaman jadi nakal dan kena denda kat sekolah dulu-dulu. Hahaha.

Berbalik pada tajuk dan realiti. Bukan semua trend kita boleh ikut.

Trend 1: Memakai tudung untuk kecantikan, bukan menjaga aurat dan maruah.

Setiap wanita Islam diwajibkan memakai tudung. Tapi kalau ikut trend sekarang, orang pakai tudung sebab nak nampak cantik semata-mata. Ramai orang tak faham. Menutup aurat bukan bagi perempuan bukan setakat menutup anggota badan dari rambut hingga ke kaki, kecuali tapak tangan dan muka, tetapi juga perkara-perkara yang dapat menarik perhatian lelaki seperti memakai pakaian ketat yang menampakkan susuk tubuh, dan mengeluarkan suara yang mendayu-dayu sehingga menyebabkan lelaki tertarik dan asyik. Pendek cerita, menjaga aurat adalah mengaja aib dan maruah daripada fitnah.

Pernah dengar kisah baru-baru ni mengenai seorang wanita Iran dipukul di UK kerana memakai Hijab?

hijab

The incident occurred on Wednesday when London resident Zahra Kazemi Saleh was attacked by four young British women as she was going home from school, Tabnak reported on Thursday. The Iranian member of the Islamic Student Association was attacked in broad daylight by the girls who did not like Zahra’s refusal to take off her hijab. (Presstv.ir)

Itulah realiti yang perlu dihadapi orang Islam di negara-negara barat akibat Islamophobia, sehingga orang Islam dianggap sebagai pengganas. Mereka sanggup mempertahankan maruah untuk memakai tudung. Tapi di kita Malaysia? Gaya-gaya tudung yang terlampau menarik perhatian dengan alasan “fesyen tudung masa kini”, tanpa sedar kita telah terjerumus dalam fitnah.

Trend 2: DSLR

Haha. Ni memang betul, taktipu. DSLR bermaksud Digital SLR sekarang ni dah jadi trend. Tengok budak-budak sekarang ramai yang pakai DSLR. Kehulu-kehilir pakai DSLR, gantung kat leher. Bajet macho sangat lah tu. Hehe. Ada duit je, beli DSLR. Kamera beribu-ribu, tak termasuk lens 3 4 ketul. Bila tengok gambar yang ditangkap, hampeh. Baik pakai kamera handphone je hahaha. Last-last bila tak minat, bosan, terus dibiarkan berhabuk. Tak ke rugi? Kalau jual pun, berapa sangat je yang dapat pun.Ingat ye, harga sebuah DSLR paling murah pun rm1000, itupun kalau model paling basic, second hand.

Saya minat ambil gambar, dulu pernah gak ambil gambar di I-City Shah Alam, first trial tu hehe. Tu pun pinjam kawan punya kamera. Maklumlah, takde duit hehe.

Komen & Pandangan

  1. erm…
    betol..
    saye sokong…
    mmg 2 trend ni x dapt di nafikan lagi..
    yg trend 1 tu no komen..hehe.
    bebudak sek rendah pun dah pakai DSLR skang…
    mmg dhsyt..

    • bebudak sekolah rendah skg bukan takat pakai dslr, hp dan laptop pun dah mampu pakai. sebab ibu bapak sekarang suka manja kan anak dan biasakan mereka dengan kemewahan. akibatknya, budak2 sekarang tidak membesar seiring dengan pengalaman mereka.

  2. Trend 2: ahahaha..ouchh..naseb bek xde deselar~~ nak beli tp duit xdak.. haha.. eh bkan xdak, xcukup.. huahaha

    p.s woooo..ktrg lum xm lagi.. adeiii.. org lain da cuti, UTP baru nak xm.. haha

    • nur nadia

      nadia pon stuju sgt2….pmpuan skg kbyakannye pkai tdung skdr ikot gaya jer…sbb lau dilihat pd gay,dorg smua pkai tdung lgsg xmnutup paras dada…same la jgk gn sy…tp sy tgh blaja tukar saiz tdung gak skrgni…

  3. dua2 trend ni SHM setuju…mmg rmi perempuan sekarang pki tudung ikut trend…n rmi jugak yg budak2 skrg ‘pakai’ DSLR…tp SHM ‘pakai’ DSLR dsbbkn minat..bkn ikut trend..^_^

  4. stuju lah dengan anda encik affan!;p
    yg 1st tu,tak tau nak ckp apa dah…haih.
    dslr tu pulak,nasib baik just teringin gitu2 jep..
    kalau tak,kopakk lama dah belii mende tuu..haha

    p/s:happy hols!;p

  5. dulu mmg da berhajat sgt nak beli DSLR ni,
    lastly batalkan sebab nak beli galaxy s plak.
    akhirnya beli galaxy s,dan ada plak aplication mcm dslr pic, pergh mmg smart sejibik sama,,:)

  6. Totally agree.
    Yg first tu mmg obvious sgt. Bkn nk mengaku diri lebih baik, tp malu bila tgk wanita2 yg pakai tudung dgn t-shirt sendat lengan pendek…
    As for the 2nd one, suka ngan DSLR but still can’t afford to buy one. :P

  7. Saya setuju dengan bro tentang pemakain perempuan.Mereka tak faham akan tujuan yang tersirat disebalik hukum menutup aurat.

    Sebab tu ada yang memakai tudung tetapi dalam masa yang sama,memakai kain yang terbelah,memakai mekap yang menaikkan nafsu lelaki,memakai wangian yang menarik perhatian lelaki.

  8. Nak tau orang pakai DSLR sebab ikut trend atau sebab memang minat photography senang je, time dia amek gambar kalau dia selalu pakai mode Auto means dia tak reti pakai DSLR. Pakai mode Auto serupa pakai camera biasa je :P

    • hehe betul gak tu.
      aku awal2 dulu pakai automode je.
      kalau pakai automode rugi lah pakai dslr, baik pakai kamera compact je hehe

  9. suri

    tudung kena pakai tapi jgn pula pakai baju cam sengal kata anak sedara den hee.. ttp biarlah bertutup bukan ada lekuk malu..ho malu…bukan apa nnti blg akhirat menjawblah tubuh badan kita..

    kamera mmg tak der pakai kamara dia jer..paling koman pun amik pic anak2 lain2 tak der nak pose lebih2 dok ada maknonya heeeee :)

  10. Jai sokong bro.. Tudung sekrg bukan tujuan untuk menutup aurat lagi, hanya sekdar hiasan supaya nampak lebih cantik? Eh, salah ke cantik? X salah tapi cantik biarlah dari segi adab dan perlakuan.. Kalau bertudung tapi segala yang bawah tudung nampak, apa kes..hu3

  11. pakai jtudung, tapi baju ketat mendat..apa cer?? nampak sangat sekadar gaya..kalau pakai betul2 bertudung berbaju kurung..manis per?

    aku pon dah rasa teringin nak bei DSLR. tapi sen tak der.hehehe

  12. amat sokong entri ini..sekarang banyak budaya ikut-ikutan..bab tudung memang dah naik jelak..bila ditegur..”orang ‘nak tutup aurat’ pun salah..” susah cakap dengan insan yang masih buta walaupun dia ada mata..

  13. btol laahh.. sume nk nk ikut trend mse kini la konon.. ~

    psl kamera. den pn minat gak.. x mampu lg nk beli.. huhu .. student laa katakan :p

  14. bab Dslr tu tak kisah sgt..hal duniawi saja
    bab bertudung…sakitttttttt rasanya bila tengok perempuan pakai baju berlengan pendek dan bertudung.

    tak mungkin dia tak faham aurat – rasanya masa sekolah rendah dan sekolah menengah belajar dah asas tentang hal ini.

    • hehe. biasalah kakjie, kekonon nak ikut trend.
      kadang2 dah molek2 pakai tudung, seluar pulak ketat.
      kalau tegur pandai pulak bagi alasan dah tutup aurat sebab bertudung, padahal dia sendiri tak faham maksud aurat.

  15. aku tak minat tengok pmpuan bertudung style yuna.. dslr.. belajar dulu camane nak guna baru beli.. dari ikut trend,baik dia kasi kat kita ni ye tak?..asyik minjam je segan woo..

  16. aku tak minat gadis pakai tudung style yuna n shawl segala..rimas..hehe..
    dslr ?..dari guna ikut trend baik bagi kita yg duk minjam ni haaa..

  17. Kalau setakat pakai nak saje2 baik pakai kamera biasa je. Lainla kalau dah bekerjaya sebagai photographer atau anak orang berada.

  18. macam2 trend tudung sekarang nie…entahla… bab dslr tuh kalau ada duit lebih boleh jer nak beli..tapi janganlah sampai hujung bulan makan nasi dengan garam jer.. ( kawan kepada member aku nih, kisah benar)

  19. Teringin hendak memiliki DSLR tapi harganya tidak mampu dimiliki. Mengenai aurat ini tidak pernah letih diperkatakan dan sebagai seorang islam kita perlu berpesan-pesan dan saling ingat mengingati

  20. alamak, da la berangan nak beli DSLR teeheee~ tapi nak amek kelas fotografi dulu lah kalau boleh..xmaw lah jadi cam trend skrg ni..ilmu tarak, style je lebeh.
    buat mase skrg ni tgh mencabar diri amek gamba best2 pakai digital camera je sebaik DSLR..baru style heheheee

  21. Yg jenis pakai tudung ikut fesyen ni aku rasa kalau dok kat negara barat kompom dh x ikut fesyen tudung lagi sbb galak ikut fesyen rambut lakk…

  22. den amek gamba pakai iphone @ blekberi jek… tak kose nak beli dslr bagai ni. dulu beli kamera olympus pun kene sebat kek abang den die bawak gi scotland *ciskek boto*

    pasal tudung ni, pesen pun pesen gak. tapi dada kasi tutup la kan… dressing pun tak yah la yang ketat sendat… tu telanjang gak namanya..

  23. trend num 1 tu tak dapek den nk comment lbey2. no 2 tu ye. klo kat u izz laki pmpuan sume dok gantung DSLR tu kat leher. tak letih agaknya. haha

  24. kononnya kalau tak ikut trend tak up-to-date. that the most insignificant argument I’d heard. tak rugi apa pun kalau takde DSLR.

    yg first tu bro.. susah nk ckp.. bukan susah apa, tudung sebagai fesyen tu macam dah melekat kat awek-awek melayu.

  25. Orang pakai tudung zaman sekarang, banyak betul berfesyen. Ada yang reben kat tudung. Itu yang ku perasaan

    DLSR, belum sampai waktunya nak beli. Nanti cukup duit beli jer lah..

  26. trend tudung dan legging ni, dah macam virus aku tengok. sampai ke golongan mak-mak, mak mertua, datin, bini menteri semua dah jadi satu liga..entahlahh, apalah nak jadi..

    trend kamera ni..aku tak ikut. belum masuk tahap keperluan dan kehendak lagi. baru masuk tahap teringin..

  27. haha..btol2..trend 1 tu skong sgt2..n trend kedua uh..hehehe..smpai silau mate sy sbb mase ad satu event uh..cmpur gn dak skola..amboiii..bukan main..senget sane sni amik pic..kalo ikut kan..mmg nk bg pelempang..xhormat lgsung..huhu..tp biar la..da selagi x mngganas its ok jer..than jek laaa..sy follow da!huhu

  28. tudung + leggings. really cannot accept that fashion. weird seh! tp tu lah, pilihan masing2. so tak boleh nak komen lebih2. tp yg part dslr tu, hah ramai giller org pakai keh. saye rasa cam hina giller pasal pakai camera cap ayam je. ekekeke

  29. bab tudung tue.. dalam proses tukar tudung saiz L..
    bab legging2… tengok kaum ku memakainya. aku pulak yang malu..huk3.. dasyat tue..

    dslr… di sebabkan minat..aku bjaya dapatkan sebijik.. tapi tue la.. masih dalam proses pemblajaran lagi.. banyak nak kena blajar ooo… dulu pinjam member punya tak lh bljar sgt. takut rosakkan harta orang.. huhuhu

Tinggalkan pendapat atau komen