Projek Hujung Tahun Pelajar Kejuruteraan Kimia

Lama dah tak update blog, artikel terakhir pun kira-kira 2 minggu lepas mengenai cara mendapatkan mood di pagi hari. Sejak kebelakangan ni saya busy dengan 4 projek (satu projek untuk 4 subjek berlainan). Satu projek untuk subjek elektif, lagi 3 tu subjek kejuruteraan Kimia. Dua minggu terakhir sebelum exam ni memang busy dengan projek je lah, selalu sangat ada group meeting. Hmmm.

Projek Kejuturaan Kimia

Sumber: process-simulation.at

Gambar di atas saya ambil secara random menerusi carian di Google, tapi salah satu projek yang perlu disiapkan lebih kurang macam tu lah. Kena design reaction, kira kos dan lain-lain lagi. Agak kompleks dan banyak, tapi bila guna software Aspen Plus ni baru rasa macam chemical engineer sikit haha.

Ini bukan projek akhir tahun ye, tapi projek hujung tahun untuk sesuatu subjek. Macam manalah agaknya bila dah final year nanti ye, mesti lagi sibuk dengan projek akhir tahun kejuruteraan kimia yang sudah semestinya lagi “besar” dan mencabar. Moga dipermudahkan.

 

Pendek je kan entry kali ni. Agak-agak kenapa? Haha :lol:

 

Komen Pembaca

  1. Sekali pandang macam block diagram Kejuruteraan Elektrikal dan Elektronik. Teringat kumpulan projek saya dahulu ada yang boleh bekerjasama ada yang menumpang pun ada.

    • Kalau Kejuruteraan Elektrikal dan Elektronik mungkin banyak main circuit kut hehe.

      Haah biasalah tu, saya pun tak banyak sangat buat kerja, daripada 5 orang, 2 org je yang paling banyak buat kerja. Bila tanya ada kerja tak, die cakap takde.

  2. fuhhh power la affan. kita memang sealiran.. boleh collaborate la kalau dah start kerja nnti. nak mintak propose design acid regeneration plant yang paling osem dan murah boleh la kan? plant di tmpt kerja saya dah nak roboh asid bocor sana sini. hahaha. sumpah tak efisien langsung..

Komen Anda

Emel anda tidak akan dipaparkan. Ruangan bertanda * wajib diisi. Sila gunakan bahasa yang sopan.