Pengalaman Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) Kem Puncak Permai, Sarawak

Saja ambil masa nak berkongsi memori. Baru-baru ni ada seorang bekas pelatih masa sama-sama menjalani Program Latihan Khdmat Negara, Kem Puncak Permai Bau, Sarawak create dan invite saya masuk group tu di facebook. Terus teringat dan rindu dengan kawan-kawan dan jurulatih di sana. Rasanya macam baru je berpisah. Dari semenanjung, terbang secara percuma ke Sarawak semata-mata untuk PLKN. Tak ke best tu? Dapat naik kapal terbang. Kalau pergi sendiri, belum tentu mampu.

p/s: masa time menembak dulu, rasa macam dapat 0. Sebab tertembak terget orang lain agaknya :D Hahaha!

Program Latihan Khidmat Negara

.

Dilema. Nak pergi ke tak nak?

Haha. Masa awal-awal cek dapat PLKN dulu, rasa gembira pun ada. Mana taknya, dapat pergi Sarawak. Alhamdulillah. Memang tak pernah pergi lagi sebelum ni. Ramai gak dengar cerita ada orang nak skip PLKN guna alasan kesihatan. Kalau sakit betul-betul nak tak? LOSER. PLKN apa ada? Macam-macam.

Jurulatih PLKN

Antara cikgu-cikgu yang ada dulu. Memang baik dan sporting.

.

Budaya, agama dan bahasa.

Terus terang, sebelum ni memang tak pernah ada kawan dari kaum bumiputera. Rasanya majoriti penduduk Sarawak adalah Bumiputera. Ramai jugak kenalan dari Bidayuh dan Iban. Rata-rata beragama Kristian. Kalau kat MRSM dulu, non-Muslim memang sikit. Agama Islam disini terbalik pulak, kat sini minoriti. Kalau dari segi bahasa pulak, nak ramai kawan kenalah belajar bahasa sarawak, iban dan bidayuh. Rupa-rupanya dikat Sarawak ada banyak sangat bahasa, setiap kaum ada bahasa sendiri. Hohoho. Ingat sikit je. Tapi ada tulis banyak dalam buku. Malas pulak nak cek. Kalau bahasa Sarawak lagi senang, sebab selalu guna.

Kak siney kitak diam? = Kat mana awak tinggal? (Bahasa Sarawak)

Selamat Ngarem = Selamat Malam (Bahasa Bidayuh)

Oku moh man = Aku mau makan (Bahasa Bidayuh)

Nama brita? = Apa khabar? (Bahasa Iban)

Selamat Lemai = Selamat Malam (Bahasa Iban)

.

Disiplin

Biasalah. Ramai orang cakap PLKN asyik kena kawad. Sebenarnya bukan selalu pun kawad, cuma banyak aktivit dilakukan di padang kawad. Senaman pagi di padang kawad, habis kelas kenegaraan kena beratur kat padang kawad. Kat Sarawak rupanya waktu sama, tapi waktu solat adalah lebih kurang 30 minit awal. Jadi, dalam pukul 5 pagi dah kena bangun. 5.30 dah Subuh, kena pergi Surau. Habis Solat dalam 630 dah kena terus beratur kat padang kawad. Haha! Jadi lepas dah habis PLKN tu, memang dah biasa tak tidur pagi. Hehe.

PLKN Sarawak

Dorm yang kemas. Hehe

.

Aktiviti

Bila fikir-fikir balik, best jugak sebenarnya PLKN ni. Banyak aktiviti. Selalunya aktiviti akan dilakukan dalam Kompeni. Dulu saya Kompeni Delta. Hehe. Tu untuk aktiviti fizikal. Kalau bukan aktiviti fizikal, selalu akan buat aktiviti mengikut kelas. Jadi kesimpulannya, memang akan kenal ramai orang dalam satu kem walaupun tempah latihan hanyalah lebih kurang 3 bulan.

Kompeni PLKN

Ni gambar Kompeni Delta. Memang tak kenal semua orang, lagi-lagi perempuan. Ramai sangat. Tapi memang seronok bila dapat bekerjasama buat aktiviti-aktiviti menarik. Kena denda pun sama – sama.

PLKN Sarawak

Ni markah untuk aktiviti sukan. Dapat no 2 keseluruhan, ok lah tu kan?

PLKN

Ada berani? Best ni.

PLKN

Kolam tempat aktiviti berakit dan lumba kayak. Pertama kali jugak mencuba.

.

.

Kredit gambar: Nasiha, Myra dan Tuan Mohd Fadli :D

Komen Pembaca

  1. first!. hehe. btw bro pegi ek. bgs2. aku xdpt. hee. tp mmng xmau pon pegi. lawl. awek cun x sne?. lalala

    btw asl ko pi tmbk target org len?? hahaaha adih la

  2. bagus3…aku tak dapat pun plkn ni…sbb?hahah..sbb aku dah tua…heheh

    bagus gak plkn ni..sape kate tak bgus?byk benda baru yg boleh belajarkan? jeles plak aku baca entri bro ni…

  3. wahhh..bestnyer dapat g plkn..
    aku ulu teringin nak g sane..
    tapi apekan daya,xdapat,..
    xtahu la plak leh wat rayuan..
    hu3..nyesal2…
    kalo x kompem kot dapat sarawak..
    coz aku dok kl..

  4. suri

    tak pernah pergi sb tak ada surat dari mereka..

    peluang keemasan saopa yg tak pergi mmg rugi..

    kata mmber klu kita nak pge kita blh buat surat permohonan heee..

  5. hehe. yann pon ada gak g PLKN dulu. dis’04-mar’05. dapat dekat kem putra sentosa, sematan, sarawak. hehe. :)
    seronok sangat time PLKN tu dulu. enjoy je kan? :D

    p/s : kamek orang Sarawak bah. hehe. :D

  6. masa aku join ROTU…budak2 PLKN semua act habis…mentang2 ada basic jadah semua…sekali ujian kecergasan..suma pancit gak..miyahaha~

    ada kawan aku dapat pi sabah pasal PLKN…terbaik sungguh!!
    batch aku…menembak belum ada lagi…batch hang kot permulaan~

    p/s: aku bukan ex-plkn…miyahaha~

  7. Little Kouru

    PLKN memang best!!

    rugi siapa yang tak tersenarai utk pergi.Banyak aktiviti dan ramai kenalan.saya pulak menjalani latihan di Kem bukit saban, Betong, Sarawak..nang best gilaklah..hehe btw i’m the sarawakian too..hehe

  8. cascd

    woaa..selamat datai ke sarawak.sy org sarawak pun dpat kat sarawak sja juga ni..ingat nk trbang pg sberang tp xdapat.kcewa.
    tp pngalaman plkn mmg sukar dicari ganti..heee

  9. hye :) tq visit entri tentang plkn zila . wah nampak menarik semua aktiviti . Tengok orang komen kat sini jadi semangat mau pergi . hehe . zila org perak , dapat kt penang

  10. aku tak dapat pon plkn..nak try apply volunteer hari tue tapi tak jadi..bila baca pengalaman kau nie, at least aku tahu plkn tak seburuk yang disangka..in fact, perkara paling best ialah dapat kenalan baru..

  11. act best PLKN nieh
    sbb byk aktiviti kite tak pnh buat
    kite buat
    ala2 tentera tu
    lagik2
    aja kita disiplinkn diri,survive sdrik,n mcm2 ae…

    byk cerita aku dgr dari mbe aku
    huhuh
    best2
    wpn tak dpt tapi aku merasi dari cerita
    huhu

  12. sory… saya mahu tanya sukan dan permainan perempuan perlu main apa? Boleh list down semua permainan bola yang perlu disertai? ada lompat tinggi , lari berhalang? semua orang mesti pakai tali keselamatan untuk semua aktiviti di kawasan tinggi bukan? jika di air, mesti ada pakai jaket keselamatan juga kan? Terima Kasih! kamu ada jumpa ada orang yang tidak perlu mengikuti aktiviti lasak kerana keadaan kesihatan? kerana ada kawan saya yang mempunyai masalah ini.

  13. wwd 47*,
    kumpulan 1/siri6/2009
    kem plkn nasuha,pagoh,muar,johor,
    lapor diri encik!
    cewahhh.haha.rindunyeee plkn!!
    bestnye org yg dpt jejauh kan,
    mule2 dpt plkn,sumpah taknak pegi!
    baru 1hari duduk kem,da kire bile nk balik.trase lame giler. haha. lawak je,
    awl 2weeks la, ssh sket, kne btl2 cepat, bgun kol4, gi surau kol5, then trus gi pdg kawad senaman pagi.
    pastu rilax gilerr..bangun kol6 subuh dlm bilik, senaman pagi kekadang je ade.hehe.
    rutin plkn,bgun pagi,gi surau,senaman pagi,breakfast,gi kelass,minum pagi,smbung kelass,lunch,then actvti kt pdg kawad,mkn mlm,gi surau,activti pdg kwd smpai kul 10,minum mlm, msuk tido! :D
    paling best kayak! berenang, flying fox, tali tinggi.
    wirajaya paling best! da penat2 jalan jauh msuk hutan dengan barang byk bwk, tghari butaa terik kemas2,buat khemah,carik kayu last2 hujan.cehh. memenatkan btl. tapi syukur alhmdulillah xjadi.haha.bru bape jam pon kulit sume da itm, ketara gilaa kot belang.masing2 gelakkan masing -_-‘
    menembak siyes ohsem giler! first time tuu pgg m16 yg berat giler! >_<
    eksaited sgt2 time tuuu. walaupun xdpt 100% marks, adela dlm 70,80 keatas,first time bangge lebih.haha.
    kembara halangan pon not bad laa, ade 2 halangan sya gn mbe pakat xbuat, sbb mmg kompem diri sndiri xmmpu buat. ngelat sket ja. haha.
    kelas byk. tpi lupe.. cb gn kebudayaan,kenegaraan jela engt.hehe.
    yang penting plkn mmg pengalaman sangattttt besttttt!!
    jurulatih ohsem+sume pelatih hot n gorgeous!
    rmai tgkp cintan mase 3bln dlm kem, hensem2 comel2 laki n ppuannye! :D

  14. genevi jane

    sya nak tanya mengenai keadaan kwn sya.. dia telah mengalami kemalgn dan cedera di bahagian muka,blum sembuh sepnhnya… jadi, adakah kwn sya ni pun terpaksa pgi untk plkn nie?
    tq..

  15. along

    saya bekas pelatih plkn…saya dapat kat tondong bau..memang best..tapi mase tuu tempat dia tak siap sepenuhnyer…hehehehe…anyway…memang best..rase nak pergi lagi..seronok sangat…:)

Komen Anda

Emel anda tidak akan dipaparkan. Ruangan bertanda * wajib diisi. Sila gunakan bahasa yang sopan.