Pengalaman membela kucing

Sedar tak sedar, dah nak setahun gak bela si Puyol ni. Masa ambik dulu umur die 4 tahun, kiranya sekarang dah umur 5 tahun lah ye? ahahha. Berbanding kat Malaysia, di Kanada ni kucing liar susah nak jumpa. Kalau jumpa, mesti bertuan. Kalau kat Malaysia, bersepah kucing liar. Mungkin faktor cuaca pun boleh jadi penyebab. Kalau masa winter, kat mana kucing-kucing tu nak tinggal kalau tidak bertuan. Ye tak?

Puyol si garfield gemok

Nama kucing ni Puyol. Kenapa Puyol? Entah, kawan-kawan bagi nama. Puyol ni dari jenis tabby cat. Warna perang, dan paling penting gemok hehe. Dulu saya pernah buat entry pasal Puyol ni “Kami ada kucing nama beliau Puyol“.  Kalau dulu muka die nampak sedih je, sekarang dah nampak happy sikit. Mana tak nya, makan je keje. Ye tak? hehe

kucing tabby

kucing

Belajar dari kucing

Bila bela kucing ni macam-macam pengalaman yang saya belajar atau dapat. Antara:

  • Kucing tidur lagi lama dari manusia. Sikit-sikit tidur, bangun pastu makan.
  • Dulu saya tak berani sangat nak gurau-gurau dengan kucing. Kalau jumpa kucing, berani usap-usap kepala kucing je. Kalau sekarang ni nak buat peluk-peluk pun boleh haha.
  • Bila bela kucing ni, secara tidak langsung kita akan belajar untuk menyayangi haiwan. Tapi ada jugak manusia kejam dengan kucing. Ingat tak kisah kucing bernama Hero tu?!

Gambar oleh Syafiq Azhari

Komen & Pandangan

  1. Garfield.. BTW, aku balik kampung baru2 ni… ada 2 ekor anak kucing kat umah. tapi mak dia dah kena buang pasal dok beranak je.

    Anak kucing mak aku tu ada suka isap jari orang, macam isap susu mak dia. Masa aku balik haritu, aku rela hati mendermakan jari aku untuk kucing2 tu isap, walaupun takde kuar susu tapi dorang nikmat je isap jari aku berjam-jam..

    sayangilah jari anda

  2. Ala ala…comel nyer la si puyol ni… ^_^

    Tapi still tak leh compare ngan Shin-kun, our over-indulged cat! Still, besar betul Puyol nih. I thought our Shin-kun dh abis besar dh. Ader lg besar dr dia rupe nyer…
    Bertuah Puyol ni…Mkn bnyk2 tau, blh tmbh besar lg. Heheheh

  3. saya suka n sayang sangat sangat sangat ngan kucing!!!hahahahahaha. nampak tak,sayang 3 kali tu maksudnya mmg betul2 sayang -..-

    bela kucing ni banyak kita boleh belajar. (kalau nak belajar lah). antaranya, kita tahu konsep balas budi. cuba tengok kucing yg kita bela tu. diorang tahu balas budi dengan mendoakan kita sebenarnya. cuma, tak adalah kita dengar diorang berdoa. iye dak?? tapi cayalah semua binatang mendoakan kita ;)

  4. syieda suke pada kucing. tapi takot nak pgg. sbb msa kck pnh kne kjar smpai ngs. dkt rmh ada adik bela, tp kcg tu mnja dgn syieda.mkn nk kne tman dia. klau tak die mkn cikit je. skrg dah xada dah. dia dah prgi masa syieda dkt uitm. blik 3hr br mak ckp. sedih gile time tu. tu la kcg prtama dan mgkin terakhir syieda kc mkn.. T___T

    p/s : sorry tpnjng plak komen. sedih ni.. hukhuk

  5. kaklamp

    ade gak kucing. tp byk sgt name. last2 lekat ngan peah. heeee.. ni sbb kes maharaja lawak kumpulan sepah le puny epsl heee

  6. sampai skang dak eina takut nk pegang kucing.. mampu belai2 kepala dia je.. sekali dia bergerak, dak eina mesti jerit2.. haishh takut la kena gigit ke.. huhu

  7. memang comel la kucing tu..saya last bela kucing time form 1..pastu kucing tu hilang..tu jerr kucing yg paling sya sayang..tiada lg kat hati saya slain kucing tu..hahaha..

  8. minat kucing jgk…sayang sangat kucing…rasanya bila tertekan, bercakap dgn haiwan rasa lega…berbanding kongsi masalah dgn manusia…..zu ada 7 ekor je kat umah…

  9. Comelnya. Macam kucing kat kolej. Nama dia Oyen =D
    Dulu sangat banyak bela kucing..tapi sebab banyak sangat ayah ada hantar pasar..huhu. Sekarang dah takde sekor pun. Ada yg dah mati dan hilang, tak tau orang ambil atau sesat mencari jalan pulang :|

  10. hey…anak saya suka kucing…hehe cuba tanya jiran2 adakah mereka pon suka mcm kite??? ermmm susah kannnn…kucing awak cantik laaa..pinjam boleh..hehehhe

  11. alalalal , cute nya nama puyoll , haha . untung lah dia boleh perliharaa kucing . mak allia tak kasi nak simpan kucen dalam rumah . sadis betul . puyol mesti comellll !!!

  12. sgt comel..warna yg plh LM minat..dulu mmg selalu bela kucing warna oren ni.tp masa kecik2 dulu panggil merah.hahah.pelik jek,warna oren di panggil merah.

  13. untunglaa ade kucing . HAHA :D

    thanks cus drop by dekat belog butang , kalau sudi pomot-pomot lah belog butang eh :] haha

    terharu suda . yang dekat shoutmix tu mmg affan lah type kan ? yupp affan mmg comel :p

  14. pernah membela seekor kucing jantan yang dinamai ****. dan selepas 1setengah thn selepas itu, kucing comel itu menghilangkan dirinya. kucing itu serupa dgn puyol. rindu laa~

  15. shamsiah

    comell….lah kucing tu….sya ska brgurau dngn kcing….tapi ingat….jngan sesekala menyiksa kucingtu tau…..remember….on mind…:)

  16. pompuan memng dh bese sgt suke kucing tp kalo ade laki yg suke kucing~so sweet tdk terkata~

    erk jap!awk laki ke pompuan?(^_^)

  17. Salam…meow meow..geram lak nengok kucen tuh..sama cam kucen yg selalu sambut aku bila balik rumah cuma kucen yg tu kurus dan bukan aku yg bela..hehe

  18. aku dari kecik sampai sekarang .. masih bela lagi kucing… cantik tak cantik jaga jugak….kadang2 dia nie macam guard kat rumah… menjaga keamanan… hehe

  19. mr affan,
    mr puyol yg kiut.bule tak msred bawak gi jejalan…. dulu msred tidur denagn kucing msred yang bernama pirates.nama dia pirates sebab bulu kat mata dia kaler hitam sebelah.tapi kesian nama dia pirates sbb dia kucing betina…heee

  20. JR baru kematian kucing jantan yg sangat manja kerana kanser. Kdg2 menitis air mata bila mengingatkan kebaikan dan cara kematiannya…

  21. salam..:) comei nyew kucing niy..I LOVE CAT SO MUCH !!! nme dhla puyol..memang kene ngn kucing 2..shla warne oren..ader corak2 kat badan..comei nyew !!!

  22. Keluarga binatang yang tercomel, terkiut, paling di sayang dsb oleh manusia ialah keluarga kucing.. Hahaha

    Aku nak sangat bela Lynx n Ocelot, kalau dapat tinggal di luar negara nanti.. Hua3

  23. comel yer kucing diatas tu…
    mcm kucing dirumah ku..cuma kucing kat rumah tak manja pasal kucing liar…tapi still sayang kat dia…

  24. hai puyol…selamat berkenalan… =))

    puyol gemok!!! kalau si puyol nie corak badan die classic tabby..sebab corak kat badan die tu special..

  25. kte pon ade pglmn gak,kte baru je hilang kucing bulan lepas sbb pindah umah.. sedih sangat..xtau la skg ni dia pg mane..tah hidup ke mati ke..berdoa jela spye die elok2 je kat luar tu….

  26. suka sgt kucing :) i ska sgt smpi sggup pinjam kucing kwn during weekend utk bela jap. my housemate alah kucing so xbley bela permanent. n plus, comel ngat puyol nie ;P

  27. ni kucing tempatan ke mixed ni affan?
    my pun suke sgt kucing! n ade bela sekor! tapi tatao bape umur die..-.-’
    bela dr kecit skrg da besar manje je!! sayang sgt dgn die!!!

    HERO??? tawu! kesian kan tergamak org potong kaki die…T_T

  28. Aku ada gak kucing warna oren camni. Gemuk giler, dah la makan banyak. Lepas tu kurang bersenam. Asyik makan tido je, ape dia tau makan dia punya whiskas. Kalau tikus lalu depan dia pun buat bodo je, tak de selera rasanya nak makan tikus.

  29. puyol? haha, comel la die..
    dah tak payah mntak pose, tgk kamera je dah automatik pose ek ;p
    NS still lagi hanya mampu usap kepala kucing, takut die gggrrrraaawww ;p

  30. CikAizA

    jangan kata bela kucing.. tgk gambar kucing pon dah meremang bulu roma.. hhuhuh… bgsnya.. awk suka kucing… ewwww

  31. ija

    dulu2 saya tak suka kucing, geli nk pegang kucing..ntah mcm mana blh terjerumus dlm bidang veterinary…dan skrg dh tak geli nk pegang peluk kucing…=D

  32. saya pun sayang ngan kucing saya… now saya dah bela dia lebih kurang 6 bulan…. memang teringin sgt nak bela kucing dr kecik… tp skang bile dah besar baru dapat jaga sbb jadi satu tanggungjawab…. tanggungjwb nak bg makan n urus najis dia….. kucing saya suka tunggu cicak… hehehe. sayang kucing ni… kutip kat kedai makan….

    gemuk kucing kamu ya….

  33. alahai gemoknya si puyol. geram nak peluk eheh.
    bela kucing ni boleh jadi terapi minda juga kadang2 :)

    p/s: masa tgh komen ni ada kucing tengah tido dengan bestnya kat sebelah laptop. Boo namanya

  34. Kucing awak tu nampak cukup comel… sayapun nak kongsi sedikit cerita tentang saya dan kucing. Sya dibesarkan dalam keluarga yang sukakan kucing dan tak hairanlah jika semasa kecil saya menghidap ashma tapi keluarga saya masih membela kucing sehinggalah ke hari ini. Bila saya dah besar dan hidup berdikari, sayapun masih membela kucing, tapi setelah berumah tangga, isteri tak bagi kucing masuk dalam rumah sebab dia takut anak anak kami kena asma. Jadi saya sediakan sangkar untuk kucing kucing saya tidur dan diletakkan di luar rumah.

Tinggalkan pendapat atau komen