Panduan Asas Menggunakan Commentluv

Rasanya “commentluv” ni kebanyakan blogger dah tahu. Bagi pengguna wordpress, mereka boleh menggunakan plugin commentluv, manakala bagi pengguna blogspot yang mahu menggunakan fungsi commentluv ni boleh lah menggunakan third party applications, iaitu intensedebate. Cuma yang kurang menariknya, ramai yang memberi respons, blog lambat loading bila guna intensedebate.Comluv

Commentluv memberi peluang kepada pembaca yang meninggalkan komen untuk mendapat backlink atau mempromosikan entry terbaru mereka, atau kedua-duanya sekali.

Ok lah, panjang pulak membebel. Jom tengok panduan asas menggunakan commentluv berikut:

1. Jangan letak link!

Dah ada link, buat apa nak letak link lagi. Betul tak? Selalunya yang suka letakkan link adalah mereka yang ingin mempromosikan entry terbaru mereka. Jadi, disebabkan sudah terdapat commentluv, pemilik blog selalunya akan tukar setting, setiap link yang diletakkan di bahagian komen akan terus masuk spam filter. Penat dah makcik kujie ni membebel sebab ada orang letak link dalam ruang komen, terpaksa lah approve mana-mana komen yang termasuk bahagian spam tu.

2. Pastikan url yang betul.

Masalah ni selalunya akan terjadi pada blogger yang aktifkan feedburner. Url entry terbaru mereka akan bermula dengan feedproxy.google blablablabla. Cara nak cek, hover kan mouse anda pada link yang terdapat di bahagian commentluv tu, dah lihat url yang dipaparkan di penjuru browser. Kalau tak jelas boleh baca tutorial lengkap Jangan siakan backlink commentluv anda di blog kakjie. Kalau nak faham lagi, boleh jugak tengok gambar di bawah:

  • Perhatikan url ketika anda hover pada link
  • Perhatikan beza url pada gambar pertama dan gambar kedua!

Feedburner

SEO Permalink

3. Jadilah bijak, pilih entry yang berkaitan.

Perasan tak, pengomen juga boleh memilih untuk meletakkan mana-mana 10 entry terakhir mereka. Yang penting, pastikan anda sudah berdaftar di comluv.com, dan pilih tetapan untuk memaparkan 10 entry terakhir (maksimum entry yang boleh dipaparkan adalah 10). Tips ini  bagus untuk SEO, kerana anda akan mendapat backlink yang berkualiti, bukan kuantiti semata-mata. Ada sesetengah pengamal SEO berpendapat, backlink daripada entry yang mempunyai keyword (katakunci) yang berkaitan akan menyumbang kepada backlink yang berkualiti, yakni lebih baik untuk PR. Cuba tengok gambar di bawah:

  • Saya beranggapan katakunci yang digunakan adalah SEO (mungkin juga anggapan ini salah)
  • Daripada senarai 10 entry terakhir, saya akan pilih mana-mana entry yang mungkin berkaitan.
  • Tips ini mungkin tak boleh selalu dapat, tapi kebarangkalian untuk para blogger menulis entry yang sama pada waktu yang sama tetap ada.

Commentluv

.

Nota: Blog ni takde commentluv sebab ada masalah teknikal, plugin commentluv tak compatible pulak. Ada sesiapa yang sudi bantu selesaikan masalah ni? hehehe :D

Komen & Pandangan

  1. hahaha…. lepas baca ayat last tu… Kak Jie nak cepat² lari
    sebab tatau…:p

    cuba cari info ke maklumat kat laman web dia atau tanya direct dgn owner plugin

  2. Poin ke 3. “Jadilah bijak, pilih entry yang berkaitan.” Selau amalkan yang ini. Memang rugi kalau tak ambil kesempatan daripadanya :)

  3. Saya pun suka guna commentLuv cuma set kepada 5 entri sahaja. Tidak sangka tidak semua theme compatible dengan plugin ini

    Saya tidak dapat nak tolong bro, sorry yer :-)

  4. comment luv ini memudahkan juga. tak perlu nak taip sendiri apa recent entry.

    masalah commentluv pada blog kalau tak muncul rasanya disebabkan theme. pernah jugak mengalaminya pada theme sebelum ni, lepas tukar theme, baru ok balik.

    tapi plugins “notify via emel” ni ok je. so bukan masalah di comment.php .. blog ni pun takde javascript pelik-pelik.. ntahla, harap dapat membantu..

    • tak, aku tak pakai plugin notify via email tu, aku pakai wp threaded comment, ada sekali option tu hehe.

      entah lah bro, aku bukan pandai sgt coding2 php ni

  5. maaf kalau off topic. blog anda mempunyai skop penulisan yang sangat bagus. harap nanti kat main page ade button share dan RT ok. mudahkan rakan-rakan nak share artikel. sebab zaman blogger la ni.. semua nak shortcut. nak main mudah dengan click. tapi matlamat dia masih sama.. perkongsian. hehe.. jangan amik hati ye. hanya bagi pandangan

  6. aku pun tak pasti nak solve masalah plugin nih.. mungkin disebabkan theme dia kot yang tak berapa nak compatible…

  7. betul tu… tapi ada sesetangah lokasi themes memang tak support comment love ni… apapun memang kena gunakan dengan bijak….

  8. aku xleh gune commentluv..ade error..bile aku nk tulis komen kt blog org laen mmg commentluv xjadi..aku dh try mcm2 tutorial nk fixed mslh nie tp hasilnye same..tensen2!!

  9. Salam Affan,
    Mekar pun suka sgt bila masuk blog org yg ada comluv ni. Boleh dpt manfaat dua2 pihak kan?
    Mati2 sya ingat sesape yg guna wordpress automatik boleh guna comluv. rupanya dia ikut pilihan theme blog juga. Nak buat camner bukan rezeki kamu letak comluv d sini.
    Maaf sgt, mekar pun xtau bab2 yg teknikal ni.huhu

    • Salam.
      Hehe. Takpe biasalah bukan semua orang mahir bab2 coding ni.
      Dulu pun rasa nak pindah ke WP sebab nak guna comluv, tapi tak compatible pulak. Nak tukar theme, sayang pulak sebab saya ni cerewet sikit cari theme ni. Hehe

  10. Sebagai seorg pengguna ID rasanya dh malas nak tuka setting komen…sayang…nanti ilang mcm tu jerr…bab2 loading lembab tak tau lak…penah tanye kat rakan blogger…sumer kata ok jerr tak tau la plak pandangan org len.

  11. Apepun terima kasih atas info nih…semalam check kat kujie….komen gua sebelum ni tak dapat jus daa…..isk..isk..isk…

  12. ingatkan ko memg sengaja tak mau pakai hati merah kecik ni.. haha.. hmm,tak dapat membantu masalah tu.. cuma 10 link tu, rasanya macam aku tak reg lagi..just reg utk commentluv je..setting yg tu tak wt plak..

  13. Shazwan

    first aku install plugin nih..ade problem dia xnk detect last entry dari pengomen…time tu wordpress duk kat subdomain..bila x gne subdomain berfungsi plak dia…

    btw nice info bg mereka yg belum pernah gne bende nih…

  14. point no 2 tu aku gagal.. sebab akupun aktifkan feedburner juga, tak sempat setting lagi.. (thanks, lepas ni nak setting balik)..
    point no 3 tu.. memang selalu ambik kesempatan pilih url yang berkaitan dengan entri yang kita komen..

  15. Junaidiey

    Wah.. ini sudah sangat bagus. Ribuan terima kasih.
    Blog Junaidiey Dot Com juga menggunakan commentluv.

    :)

  16. dulu ada gak problem ngan commentluv nie…macam2 site aku baca nak settlekan hal nie…now dah okay…lupa lak nak bookmark…kalo tak leh rolong hang…

  17. ciktom baru je guna commentluv…
    baru berjinak2 dalam dunia wordpress ni memang banyak perkara xtau..
    kena belajar dari bawah sbb tukar hosting ni main terjah je…zero…hee

  18. Naqib Mohamad

    thank you, baru tersedar pasal ni. patut la selama ni link latest post tak keluar haha.

  19. Salam alaikum, salam kenal…
    Sistem komentasi di blog (platform blogspot), saya tukar dari disquss ke intensedebate karena ada comluv-nya..
    Lalu orang2 yang komen di blog saya bisa dapat backlink..tapi justru saya sendiri kalau di blog orang lain yang ada komluv-nya..malah selalu dapat notofication: feed url error… >.< padahal sudah saya coba troubleshooting…tetap saja begitu.

    Yang saya tahu juga karena di template blog saya banyak error..tapi saya lihat orang lain pun yang sama2 banyak error di templatenya kok bisa terbaca comluv, sedangkan saya tidakk.. ;_(

    macam di sini ni… commentluv-nya tak bisa bekerja.. ;_(
    Kira2 punya solusi??

  20. alamak..byknye komen..huu..agak2 komen sy neh jadik prhatian x?huuu..sy nk taw,ade x pape tips utk tulis kt entry?sbb sy rse sume idea2 sy yg sy nk tulis kt entry sume kuno..=.=”
    x pown,dh ade yg tulis psal tu..smpai skrg msih blom jumpe identiti utk blog ksayangan sy tu..=(

  21. Tutorial yang bagus saya baru tahu sob tentang ini sya kira hanya sekedar memilih postingan si komentr saja. Karena saya pengguna bloger….

    Salam persahabatan….

Tinggalkan pendapat atau komen