Musim panas di Hamilton, Kanada

Sekarang ni merupakan musim panas (summer) di Kanada ni. Cuti summer + spring pulak 4 bulan, memang lama gak. Tapi dengar citer universiti di Malaysia pun ada yang cuti 4 bulan, tapi tak dipanggil cuti summer, tapi dipanggil cuti semester :D Jadi, apa yang unik sangat musim panas ni? hehe

Pagi panjang, malam pendek

Musim panas ni terbalik daripada musim sejuk. Kalau musim sejuk, malam panjang, pagi pendek. Kalau musim panas, pagi panjang, malam pendek. Subuh pulak awal, dalam pukul 4.00 pagi dah subuh. Kalau puasa sepanjang bulan Ramadhan memang perit lah, pukul 9 malam pun masih terang lagi hahah.

Cuba tengok ni, pukul 9 malam pun masih terang lagi:

Summer

Gambar oleh Kaihan Ang, Uni of Toronto.

Panas tapi tak sama

Cuba tengak gambar di bawah. Walaupun 24 C , tapi sebenarnya dah rasa panas macam kat Malaysia. Lagi satu, panas kat sini lain macam sikit, kat sini panas dan kering. Kalau di Malaysia, panas dan lembap. Jadi kalau main petang-petang tu, badan akan rasa gatal-gatal sebab peluh taknak keluar hehe. Lagi satu, kalau kulit anda jenis sensitif, kulit akan cepat menggelupas.

temperature

credit: theweathernetwork.com

Menghargai kepanasan

Orang mat salleh suka time summer sebab diorang boleh camping dan berjemur, nak jalan-jalan di Niagara Falls dan Webster Falls pun best. Macam-macam aktiviti yang boleh dibuat waktu musim panas berbanding musim sejuk (musin sejuk terlampau sejuk, duduk rumah lagi best). Biasalah tu, semua manusia macamtu. Bila dah panas, nak sejuk. Bila dah sejuk nak panas. Ye tak? Jadi bersyukurlah dengan apa yang ada.

Komen & Pandangan

  1. nurkass

    salam..
    bersyukurlah walau dimana sahaja kita berada..
    sesungguhnya setiap perkara itu ada hikmahnya..:)

  2. Salam Bro.
    Kat Malaysia ni mana boleh dapat dah 24 darjah celcius, time hujan boleh ler kot…. :)
    Dulu kecik2 ingat lagi, 30 tu paling tinggi ler tu. Sekarang ni, 37 pun pernah direkodkan kat Malaysia ni. :(

  3. :D Selamat menikmati cuti musim panas di sana… Tentu banyak aktiviti yang telah dirancang dan menarik yang bakal dilakukan..

  4. bestnye dpt merasa ddk kat negara 4 musim cm2.. agak jeles tgk gambar kwn2 kat overseas..kat Mesia, nak merasa autumn, duduk la bwh pokok yg nak mati, berangan mcm dok bwh pokok luruh heheh :P tp, ape2 pun tetap b’syukur dok kat M’sia, but hopefully 1 day dpt merasa dok kat negara 4 musim camni..

  5. Salam…wuihh..bestnya…yup memang macam tu perangai manusia, bila sejuk nak panas, bila panas nak sejuk…kalau macam tu kat malaysia, pukul sembilan masih terang, makin penuh la kedai mamak…hehehhee

  6. john

    peh best betul dok negara mat salleh..
    dapat jumpe awek mate biru..
    fuh bahagia kalo dapat tekel sorang tu..
    wakakka

  7. Ehem.. best dowh.. kira nya time ni la omputih nak “tan” body diorg :P

    Kalo kt M’sia tu cuti hujung sem la kot tp xde la spi 4 bulan, biasa 2 bulan cmtu :S

  8. YEr, betul tu, bersyukur lah dengan apa yang kita nikmati..panas sejuk… semua tu Allah yang kasi..

    tapi manusia ni kan selalu lupa nak bersyukur…bila dibagi panas, nak sejuk..bila dibagi sejuk, nak panas…

    PS:Teringin nak pi sana ni..insyaAllah kalau ada rezeki nnti;)

  9. teringat masa mengajar kat SK Jalan Hamilton.. Panas jugak kat sekolah tu sebab ramai sgt budak2 nakal.. punya panas sampa naik la darah saya 160/110.. huhuhu..

  10. oh mesti ramai mat salleh berjemur kat tepi pantai kan…miyahaha~

    panas kat malaysia panas lembap…asyik berpeluh jer kita…kat sana panas kering…so hang tak mandi pun okay apa…miyahaha~

    kat KL cuaca leh tahan ler…dah tak pelik2 sangat…tapi ada sekali tue..aku gi kerja..nyaris frost bite..nasib takda pape…kalo dak…kompem aku mc…

  11. 9 malam macam pagi je… aku tak suka panas kat KL ni.. menusuk bulu roma.. tercemar.. panas kat kampung best,panas2 sihat.. mesra alam.. hehe

  12. CikAizA

    ermmm… ni yg buat semangat berkobar-kobar nak kumpul duit banyak2..
    nak dok kat overseas…
    hahahah… KANADA… i’ll be there ASAP… huahuahua..

  13. Ana ga pernah ke Kanada, jadi tidak tahu situasi dan keadaan di sana kecuali lewat televisi ,,, tapi membaca postingan Anda cukup mewakili suasana Kanada

  14. salam time kasih atas pengkonsian bro.. ^_^ sangat menarik..
    salam kenal dari wadud.. web yang gagah.. hehehehe.. mintak tunjuk ajar buleh?? :p
    ape2 pon thanks sebab sudi datang KBM, blog yang sangat kecik.. ekekekeke…
    thanks ea..

  15. Assalamualaikum N selamat tghr…hehe..
    kt sn pukul brape ek?

    best dpt merase duduk negara org..hehe..

    *sori,xtau nk tggl msg kat ne…xde chatbox kan?

  16. so far bila pergi obersi jer mesti tengah winter. tak pernah lagi jumpa summber. teringin jugak.huhhu. insyaAllah, if ada rezeki nanti.hehehehe. suka travel sebab kite boleh tengok bumi ciptaan Allah. unik. sini lain, sana lain ;)

  17. emm.. kl kt japan tme summer ni lbh krg mcm kt mesia je.. mlm and siang lbh krg sma pnjang..sume panas kt sni lain sket.. mcm duduk dlm bilik tertutup tnpa ade pengudaraan.. sakit kpla woo kdg2..

  18. huhu..
    di Jpon pon skang tgh dalam proses memasuki musim panas..
    subuh di Jpon skang dalam pkl 2:30 pagi dan maghrib sekitar 7:30 petang..
    musim panas di sini memang gila dari Malaysia sebab panas+kering seperti yg bro tulis kt atas nun.. oleh sebab kulit orang Jpon ni dah memang lawa x macam mat salleh, xde budaya berjemur kot kt sini tp ada jer kulit coklat n gelap sebab diorang suka buat aktiviti di laut ketika musim panas..

    ramai x tau bahawa setiap kali proses peralihan musim, akan diselangi dalam “musim” hujan yang agak lama -_-”

  19. shalina

    wahh ! NICE ! bestnye dapat duduk negara luar !
    tapi ape ape pon kan..
    ”hujan batu di negara orang,hujan emas di negara sendiri’
    erkk ! merepek..lariiii ! hehehe !

  20. haha terasaaaa…sbb slalu je ngeluh dalam hati ni..’panasssnyeeee’ bila time2 summer cam gini..bila winter lak duk ngomel sejuk2..haish tak bersyukur betol..dah cukup cantik dah Allah jdkan alam ni..boleh rasa semua keadaan..ni baru bahang dunia belom bahang akhirat..mintak jauhla kan :) tp mlm mmg sngt singkat..12 baru isyak..2lebih dah subuh..terpaksa tgu subuh baru tdo..jawabnya tdo dalam keadaan dah cerah -.-’ tak feel malam..hiii

  21. Masa jadi stud dulu bila nk rasa sejuk, masuk aje chilling room…skrng ni kdg2 buat tak nampak bila ada bebudak stud buka pintu chiller ambil udara sejuk….kdg2 depa siap buka fridge sambil kata “nyamannyaaaaaa…” teringat masa dulu2…hehe

  22. skang kt malaysia panas sgt..kalau kuar rumah rs hangat semcm tp klu start hujan mmg sekali dgn ribut2 la..pape pun teringin gk nk merasa siang n mlm xsama pjg ni..hihi..

  23. seronoknya kalau dapat belajar ke oversea .
    entah bila dapat study kat luar negara . mungkin tak ada rezeki lagi .
    harap sangat dapat sambung master kat oversea . InsyaAllah .

    btw , saya doakan saudara berjaya di sana . d best of luck for you ;)

  24. bestnya… xdela sepanas kat Malaysia ni…
    tp hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri..
    lebih baik NEGARA kita sendiri kan….?

  25. hujan batu kt negeri sndri..tp tulah yg syioknye…..g ngara org,leh timba byk pengalaman..last2 kite ttp akan bandingkan dgn ngra snri jugak….^_^..

Tinggalkan pendapat atau komen