Membeli Dinar / Emas Pertama

Alhamdulillah, baru beberapa hari lepas sampai 1 dinar yang dibeli. Bagi yang tidak tahu, dinar adalah emas, dirham pula adalah perak. Bezanya, dinar digunakan untuk urusan jual beli, selain terdapat beberapa lagi kelebihan dinar dan dirham berbanding duit kertas. Dr Mahathir pun pernah berkata, duit kertas adalah umpama tisu tandas. Akan tiba nanti satu masa tiada benda benda yang lebih bernilai berbanding emas(dinar) dan perak (dirham), seperti yang disebut dalam hadis Nabi:

“Akan tiba suatu zaman di mana tiada apa yang bernilai dan boleh digunakan oleh umat manusia. Maka simpanlah DINAR (EMAS) dan DIRHAM (PERAK) [untuk digunakan]” (Musnad Imam Ahmad Ibn Hanbal, Ustaz Zaharuddin mengatakan ianya adalah Hadis Dhaif. Allahu’alam)

Dinar Pertama

Terima kasih kepada seorang kawan yang tolong belikan. Kalau nak beli sendiri susah sikit sebab belajar di luar negara, jadi saya kirim duit dan mintak tolong die belikan. Jadi ini lah gambar 1 Dinar PG (PG = Public Gold) yang berjaya dibeli. Ada banyak lagi jenis dinar, antaranya Dinar Seri Ayu, Dinar Kijang Emas, Dinar Restu, Dinar Darul Takzim dll.

Dinar PG

Ada beberapa sebab saya mula berminat dengan dinar dan dirham. Ada masa saya tulis pasal ni ye.

 

Tips Untuk Membeli Dinar Pertama

Antara sebab jual beli menggunakan dinar dan dirham adalah untuk menghindarkan diri dari riba’. Walaubagaimanapun, kaedah konvensional menggunakan duit kertas telah dibenarkan oleh ulamak atas beberapa faktor “mendesak”, kalau nak faham boleh baca artikel panjang lebar dari Ustaz Zaharuddin dalam artikel yang bertajuk Majlis Fatwa: Syarat-syarat Pelaburan Emas. Antara tips bagi mereka yang baru ingin berjinak-jinak dalam jual beli emas (dinar) dan perak (dirham):

1. Cari maklumat berkaitan dinar dan dirham terlebih dahulu. Baca mana-mana artikel atau bertanyakan pada kawan-kawan yang lebih arif tentang jual beli emas dan perak. Ingat, tujuan utama jual beli menggunakan emas dan perak adalah untuk menghindari riba’, jadi pastikan ketika anda hendak membeli dinar/dirham pun tiada unsur-unsur riba’!

2. Join mana-mana group di Facebook berkaitan Dinar dan Dirham. Ada 3 group utama yang saya boleh senaraikan, masing-masing dengan objektif yang berlainan:

  • Gold Lot Shop – Tempat jual beli dinar dan dirham
  • Pasar Muamalat DnD - Tempat mengiklankan perniagaan yang menggunakan dinar dan dirham. Contohnya jika ingin mencari peniaga barangan runcit yang menggunakan dinar dan dirham, ataupun mencari tempat servis cuci kereta yang menggunakan dinar dan dirham, boleh cari disini.
  • Dinar dan Dirham – Tempat perbincangan hukum-hakam berkaitan dinar dan dirham. Kalau ada sebarang pertanyaa, boleh tanya disini. Bagi yang ingin menuntut ilmu pun boleh join sini, banyak perbincangan ilmiah *serius*

Ok tu je lah dulu :)

ps:

  • Final exam sedang berlangsung, doakan saya ye :)
  • Contest gajet impian denaihati sedang berlangsung, jangan lupa support saya ye dengan mengklik butang G+, FbLike dan Tweet di bawah ini :) Terima kasih.

Komen & Pandangan

  1. hehhehe…. trex pun pengumpul dinar… if simpan duit.. cepat je habis.. tukar dengan dinar… xleh spend dah.. kira ni salah satu cara nk saving juga la =)

    • Kalau tak minat takleh buat apa la haha :)
      Tapi, kalau belajar2 pasal emas dulu pun takpe. Sblm ni haram aku minat langsung, tiba2 bila join group2 kat fb tu, tgk discussion diorang mcm best lak ;P

    • hehe. kalau takde modal, boleh beli 1/2dinar dulu ke, takpun beli dirham dulu :D

      Harga emas makin lama makin naik, tapi kalau rezeki baik ada jugak org jual murah2 sikit dari harga pasaran

  2. Simpan emas memang merupakan pilihan yang bijak.. Dan ada FB group yang sedang mempromosikan muamalat mengunakan dinar dan dirham..
    Memang seronok ^_^

  3. haha. alhamdulillah dapat gak setelah usaha keras. hadis tu, UZAR cakap adalah hadis dhoif. x salah nak guna, tapi wajib bg tau yg hadis tu adalah hadis dhoif. wallahu a’lam

  4. hazwan dot com

    tahniah…aku pun ada sekeping dinar PG dengan beberapa keping bar silver…
    sikit-sikit lama-lama jadi bukit

  5. member aku ada promote,tapi takde bajet lagi nak tukar duit ke dinar.. nak guna utk tampung diri akhir2 sem ni.. tapi memang penting la,tukar harta ke dinar dirham sekarang! :)

    • Kalau takde duit byk, beli dirham sikit2 dulu pun ok bro.
      1 Dirham KGT baru rm25 ringgit skg ni, kalau sebulan beli 2 3 ketul pun ok gak kut. Lepas tu bila dah dah byk dirham, cuba cari org yg nak tukar dirham dgn dinar, sbb aku nampak ada org buat camtu. (cuma aku tak pasti lah rate die semua camne)

  6. Memang ada merancang samada hendak membeli jongkong emas atau dinar emas. Buat masa ini belum tertunai hajat. Kalau beli barang kemas emas pun okay juga.

  7. aku…. nak beli dinar emas ni takder duit lagi. hajat nanti dalam bulan 5 kot nak membeli. masuk dlm wishlist aku yg terbaru skang ni ialah Apple Macbook Pro 13-inch dengan Nikon D90 (2nd je kot).

    penting Apple MBP 13-inch tu? penting, sbb nanti geng2 aku nak buat short film. penting ke D90 tue? penting, sbb shooting nanti nk pakai D90. skang ni kan, yg aku tahu org shooting pakai DSLR je. Handycam macam takder guna plak kan…. semuanya disebabkan oleh fungsi zoom…. ada orang rotate lens handycam pakai tangan? #lol

  8. Eh.. tak paham aku, beli dinar tu kira mcm bli saham la? kita bli dinar time die murah, pastu jual time die mahal? camtu ke?

    • Lebih kurang gitulah bro hehe. Harga emas pun ada naik dan turun, tapi secara kasarnya sentiasa naik.
      Ada aku baca satu artikel harga 1 dinar setahun atau dua tahun lepas 500 lebih, skg ni dah nak dekat 800. Long term investment lah

        • Dinar:
          1. Ada kalimah tauhid dicetak kat duit tu. Kalimah tauhid “La Ilaha Illallah”
          2. 1 dinar = 4.25 gram

          Ada jugak org jual 2 dinar (sekeping je) hehe

          Kalau duit syiling emas biasa dipanggil dinarius, sbb takde kalimah tauhid.

  9. fuh.dah ada dinar.tahniah2.
    i’ll buy one day.start dgn dirham pon ok la kan. ;p

    pss,betul2 kena campak lappy dlm laut.=.=

  10. wah, bz sungguh saudara aku sorang ni. smpi dm aku pun tak reply, anyway good luck to final exam. aku baru berkira-kira nak beli emas, tak tahulah sama ada dinar atau barang kemas. ada yg menyatakan beli barang kemas lebih beruntung. apa pula pendapat bro?

    • Barang kemas boleh pajak, dinar pulak takleh rasanya.
      Entah, aku pun ada baca2 sikit pasal ni, cuma aku tak ingat hehe.

      ps: Aku baca dm hang. Sorry lupa nak reply. Mahu ka? PM inbox fb aku

      • itulah pasal, sahabat lain cakap better beli barang kemas dari dinar. tp aku rasa da je org pajak dinar kat bank, mcm ar-rahnnu tu. hehe, aku dah beli semalam. mula-mula tersalah beli yg php punya, nak kena minta refund la plak. ades

        • Memang ada, tapi tak byk. Kalau nak ar rahnu, kena beli dinar Kijang Emas, keluaran bank negara. Dinar2 lain spt Dinar Sri Ayu, Dinar GCP etc takleh ar rahnu. Itu yg aku baca2 dari discussion la

        • time harga tinggi boleh jual :D
          kena tau market la, join mana2 group fb macam aku bg kat atas tu. tiap2 hari ada jual beli dinar/dirham :D

    • Tadi sy cari sikit maklumat pasal silver. Kalau takde modal, beli silver pun sgt menguntungkan, kadar kenaikan silver 1.6 kali ganda emas. Lagipun silver jauh lebih murah, bila2 masa boleh tambah stock (beli)

  11. salam…blw bce psal dinar n dirham neh…ase cm nk gk join….skrg mmg emas n perak la yg lbey bnilai bbnding wang kertas..huhuhh…tq untuk info….

    • Salam. Kalau modal sikit, start dgn perak (dirham) dulu.
      Lagipun ada yg pakar2 sarankan labur dalam perak je, sbb peratus kenaikan perak 1.6 kali ganda lagi tinggi dari emas :)

  12. sistem duit kertas akan jatuh tk lama lg…matawang digital akan mengambil alih…dan akhir sekali dinar dan dirham menjadi matawang yang sebenar2nya…sekarang kita betul2 berada di akhir zaman…wallahu alam..

  13. dah lama nak memiliki dinar dan dirham tapi selalu je bertangguh. harga bukannya makin turun, tapi akan terus naik dari semasa ke semasa. lambat beli, mahallah kena bayar. bila baca entri ni terus rasa nak beli cepat2 :)

  14. aku minat.. dan sedia maklum betapa pentingnya diri kita menyimpan emas.. tp aku ni tergolong di kalangan org yg miskin… mcm mana tu? nak beli emas pun tak mampu…. abis la aku… :(

  15. beli sekaranglah…dh turun mendadak ni..jgn tiba-tiba naik dahla..beli samada dinar atau barang kemas
    untuk simpanan..dan muamalat

    • masuk mana2 group yg aku bagi kat atas tu je bro. Aku pun baca2 discussion diorang. Pastu kalau ada member kat fb atau kawan2 lain, banyakkan bertanya diorang :)

  16. aqil

    tumpang tanya…mana lg bagus.. labur asb dgn dinar ni.. ada pendapat? klu dinar lbh menjamin utk masa dpn, bagus kawe withdraw beli dinar 70%-30% ke… kat mana blh beli?

    • Saya rasa dinar, sebab kadar kenaikan dinar adalah lebih tinggi berbanding asb. Cumanya, nak beli dinar modal tinggi. Tapi kalau modal tak banyak, boleh try melabur in silver. kadar kenaikan silver lagi tinggi dari emas, plus modal pun sikit. When you get some money, you can buy dirham/silver pada masa yg sesuai :D

Tinggalkan pendapat atau komen