Percubaan memasang Google Adsense di blog berbahasa Melayu

Salam hujung minggu. Beberapa hari lepas saya dapat berita gembira dari pemilik blog mdhafiz.net tentang permohonan Google Adsense saya dah di approve oleh pihak Google. Jadi dalam beberapa hari atau minggu mungkin saya akan letak iklan dari Google Adsense di blog ini sebagai percubaan dahulu.

adsense

Kenapa Google Adsense sangat berbaloi?

Google Adsense sangat berbaloi sebab ianya dibayar dalam matawang USD (US Dollar). Jadi kalau ditukar kepada matawang Ringgit Malaysia, anda akan dapat 3 kali ganda. Google Adsense sangat popular bagi blogger luar negara atau Internet Marketer yang mempunyai blog ber-niche . Bahkan pakar-pakar SEO pun banyak menghasilkan wang dengan Google Adsense (disamping iklan-iklan dari syarikat lain). Contoh mudah, andaikan Google membayar USD 0.20 untuk satu klik, jika ditukar ke matawang Malaysia anda akan mendapat 3 kali ganda (cuba compare dengan Nuffnang, 20sen satu klik untuk ahli gliteratti)

Google Adsense dalam blog berbahasa Melayu?

Saya rasa boleh sebab, saya dah tengok sendiri beberapa orang blogger Malaysia yang menulis dalam bahasa Melayu memasang iklan Google Adsense di blog mereka. Walaubagaimanapun, rata-rata blogger yang mempunyai blog dalam bahasa Melayu akan menghadapi kesukaran untuk memohon akaun Google Adsense. Entahlah saya pun masa mula-mula apply dulu pun, permohonan saya ditolak mentah-mentah hahahahah.

Apa-apa pun terima kasih kepada Hafiz sebab tolong apply kan Google Adsense untuk saya. Sekejap je, dalam beberapa hari lepas apply terus dapat. Mesti ada teknik-teknik yang betul untuk apply, ye tak?

mdhafiz

*Entry ditulis sebagai penghargaan peribadi kepada saudara Hafiz diatas kesudian beliau membantu saya untuk apply akaun google adsense. Jadi kalau korang nak try apply, boleh lah menggunakan servis yang beliau tawarkan. Taknak ke buat duit dalam US Dollar pulak? Tak rugi mencuba, ye tak?.

Kredit gambar: dofollower.com

Komen & Pandangan

  1. tapi org kata keyword malay murah jer.. ntah la ek.. aku ade gak akaun adsense tp tak pasang pun kat blog melayu.. blog english pun blum ade.. hehe..

  2. ko letak kat blog ni ke?.. member aku blog english apply pun google tolak sebb language not supported.. then dia bayar ikut akaun pe?..camane nak cash out ?.. payment global ni aku tak terdedah sgt r…

  3. klu ikutkn pengalaman baru aku nih…dia depends on impression & by click je..baru dpt earn yg byk..tapi yg aku pelik, aku smpai skrg ni masih lagi $0 hahahaha…tak tau kenapa..mgkin masih baru kot..takpe..kita cuba je apa yg mmpu…slow2..hehee..

    • akuan kene banned tu kire perkara biasa pada pengguna adsense.. mmg ramai yg dah terkene.. sebab mula2 kita excited & taktau law, kita try n error..
      tips, jgn putus asa.. apply lgi.. insyllh boleh ;)

  4. Dulu dapat benda ni.. tapi tetiba plak google block account adsense aku.. tak tau apa sebab die, tiket dah anta kt customer service diorg tapi jawapan yg diterima tak munasabah langsung.. >.>

    blog baru nanti aku xnk letak apa2 ads dah sbb guna wordpress ngan design baru :P

  5. Errr, saya apply aritu tak dapat2 pon, hee. Tapi kalo on acc nuff, takley wat la kan acc google ads ni, kan? Pernah dengar ritu, tatau betol tak, huu

    • boleh je. kalau letak nuff dgn google adsense ni, statut gliteratti nuff tak hilang.
      status tu hilang kalau letak iklan dari pesaing nuffnang macam advertlet, innity dsb

  6. hi there, i have just followed your blog..i hope you can follow me back..u have a nice blog here..
    i will be waiting for you on my blog…see u there..cheers

  7. Salam. saudara affan,
    Saya nak tanya kenapa daftar google adsense gunakan perkhidmatan orang lain? sedangkan kita boleh register sendiri? adakah dengan menggunakan orang tengah (mdhafiz.net) semua blog boleh diluluskan oleh google?

    saya dah try dua kali, tapi tak lulus juga. mohon penjelasan. TQ.

    • Wsalam. Saya kurang pasti pulak. Tapi memang selalunya ramai org akan ditolak permohonan pertama mereka. Tapi kalau yg dah pakar sekejap je google dah approve. Mungkin ada tips2 rahsia kut. Apa2pun diharap saudara dapat contact terus dengan saudara hafiz di atas, lagi bagus. hehe

    • hurm… GA ya sebenarnya mudah-mudah susah. penting trafict banyak pasti berbalaoi.. :)
      kalau nak applay sendiri.. guna Indyarocks.com lebih mudah dan cepat… biasanya perkhitmatan jasa membuat GA klu tdk guna indyarocks kadang jg guna flixya…

      Congrat bung affan… ikut happy for u

  8. tahniah affan atas approval ni..

    ramai org kita yg masih tak menggunakan kelebihan adsense..
    sebenarnya ramai dari kita yg TAK TAHU cara:
    - nak apply (apa syarat2)
    - nak guna (kat mana boleh / tak boleh)
    - bahkan ramai yg taktau pon apa tu adsense.. (ni takleh kata apa aar haha..)

    bukan nk ckp apa tp tu aar.. minta maaf sya ckp skit ek..
    bnyk blog org kita yg blognya cerita pasal gosip2, artis2, drama2. raja lawak2..
    mungkin topik2 mcm tu buat org kita tertarik & mningkatkan traffic, alexa rank, dsb..

    tp pada google mungkin topik mcmni tak cukup quality utk di komersialkan kpd pengiklan2 international (adwords) seterusnya tak qualify utk adsense..
    (tp sbnarnya ada trick nak approvekan akaun adsense huhu..)

    minta maaf skali lgi.. bukan niat nak kondem mana2 blog..
    tp scara peribadi sya tak nampak bnyk blog2 org kita yg bersifat ‘global’..
    yg boleh pergi sampai keluar (mat saleh boleh bookmark site kita).. satu yg sya nampak hanya hongkiat.com

    so, harap org kita bnykkan membaca website2 dari luar juga supaya dpt info yg balance.. atleast kita tau apa itu adsense, mcmana nak guna, target niche, dll.. hehe..

    sya buka blogger sgt, skadar hobi, suka explore internet & nak sharing2 info.. bnyk sgt dlm kepala ni yg nak dishare cuma masa tak cukup.. huhu..

    anyway tahniah skali lg bro tuan punya blog..
    kalo nak lebih pandai pasal adsense, sila lepak2 kat official blog adsense.. fahamkan program policy..
    slow2 insyllh.. nnt leh share ngan mmbers lain.. wassalam..

  9. adsense sangat untung kalau ada blog english yang berniche

    aku punya akaun dah kena ban sampai mati. buat rayuan pon die tak layan dah.. LOL

  10. kawe

    salam…kawe pun dulu mmg x tau dan buta psl adsense tp sekadar bkongsi, nak apply adsense x susah mane kalu ikut syarat2nya…blog tu misti english,pastu kena check ade x broken html kat ayat2 kita tu…..sbb setiap kali ye reject google akan bg alasan naper reject…dulu pun kawe mmg 2-3 kali kena reject tp cuba baca alasan reject ye tu….dan blog tu yg elok2nya misti ade lebih dari satu post…kalu 1 post google kompius lok…

    kalu nak letak kat blog bahasa melayu mmg susah sket r..mmg susah nak kuar ads tu…myb makan masa sket kot..ni pun baru letak kat blog totally melayu

  11. Saya ada akaun Adsense pernah letak kepada blog bahasa Inggeris dan pernah satu ketika cecah USD5 walaupun jarang kemaskini blog tersebut. Malangnya saya telah tutup akaun blog tersebut dengan buka blog yang sedia ada. Kalau mengena SEOnya memang boleh dapat boleh dikatakan hari-hari ada earning walaupun sedikit. Berbanding pengiklanan tempatan tak naik-naik meter earning.

    Saya percaya bro Affan boleh menulis artikel bahasa Inggeris dengan baik. Boleh buka satu lagi blog didalam bahasa Inggeris

  12. Thanx bro…alhamdulillah… dapat backlink free hari ini… :)
    tekniknya hanya asas saja…mungkin ramai blogger otai yg boleh buat dalam masa sehari dah approve :)

    dan tidak mustahi mereka ada banyak akaun adsense lebih dari satu :)

  13. kalau nak dapat lebih, kena lah target keyword..

    google – > top adsense keyword 2011

    rasanyalah kan… cara nk cepat app oleh adsense melalui indyarocks

  14. Au'

    If you wanna success on adsense, you should read some ebook about it. And for now blog/web with english language is more profitable than melayu blog.

    Congrats anyway.. :)

  15. peh da main adsense skng.hehe..tahniah bro..

    adsense ni xyah main sgt top paying keyword bagai tu..tulis pe je kita taw..yg penting unik..insyaallah mahal la keyword tu..pandai2 la..hehe

  16. hiyosoka

    wah mantab tu mas…….
    btw, mas-nya tau cara biar pendapatan google ads meningkat gk???
    pendapatanku anjlog nih……..

  17. Blog sya tlah d tolak dr “Google Adsense”.
    Ktanya bhsany bnyk menggunakan b.ind, yg menggunakan b.ing hanya sedikit.

    Trimz untuk berbaginy.
    Selamat sebelumnya!
    Jd sedkit iri jg sbnerny.

  18. aku tak suggest ko letak kat blog Malay..sebabnya yang letak iklan-iklan kt Adwords ni kebanyakannya memang berkira..

    selalu ada adalah iklan skim cepat kaya…dan juga MLM/Forex..itu paling top hit rasanya..

    p/s:ujung bulan ni cashout GA aku..hehehe

  19. Memang seronok main adsense kalau kena gaya. Akaun adsense aku yang dah 2 tahun kena banned bulan lepas. Baru sehari lepas apply baru..tak sampai sehari dah approve. Memang kena mula dari bawah balik.

  20. pernah ada dulu… tp dh kena banned 4ever ‘hahaha!’
    bagi aku better psg dekat blog ‘en’ ja… bayaran pon tinggi kalu blog ‘malay’ murah sgt!

    itu padangan aku la… sbb pnh merasa dulu!

  21. salam…
    belalang dah beberapa kali cuba apply adsense dgn belalang blog skrg namun kene reject mcm tu jer…

    err khidmat yg hafiz tawarkan tu berbayar ke? klu betul dia apply dan boleh dapat, belalang pun teringin nak cuba…

  22. airneslobeng

    da ad akaun adsense..da tempek kt blog airneslobeng tp jarang2 kua..blog nie rileks je kua….tana share ke..huhu

    • hmm, ada cara2 die sebenarnya. Saya pun taktau sebenarnya, tapi saya dah guna servis saudara hafiz, mmg berbaloi. Cuba lah contact beliau (link ada kat atas)

  23. yele bro letk adsense kt blog BM ni takde org kelik pun…sy try letak kt blog sy 3 tahun dpt 10 usd jer.anyway syukur.yg klik adsense tu then mesej suruh klik ads dia balik huhuhu

  24. Blog english capt memang ada goggle adsense. Yang lecehnya kena tunggu sampai dpt USD2k baru boleh cashout…charge USD50 pulak tu.. seminggu ada 14 ke 20 klik… Tak tau Bila tahun nak boleh cashout macam ni??? Takut tak sempat merasalah..

  25. anastasyea

    Dah banyak kali akaun Google Adsense saya di tolak dan diblock tanpa sebarang soalan. Sampaikan naik meluat .. hehehe. Tapi pasal bayar 3 kali ganda tu .. memang tak dinafikan .. paling terbaik. Sekarang nak stop dulu appy Google Adsense. Mungkin lepas .. Google Malaysia dah stabil. Mungkin nak apply satu :D

    anastasyea’s latest post .. Wordless Wednesday – Bintang Satu !

  26. setahu gua memg blog bahasa melayu google adsense tak support tapi yang pelik bahasa indonesia drg support pulak. Gua dapat tips dari seorang blogger kalau nak dapat google adsense ni kena buang iklan nuff dan yang sewaktu dengannya dulu sebab google tak akan approved account yang ada iklan nuff dan yg sewaktu dengannya…

    • Emh…memamng betul tu bro kami dari blogger indonesia banyak yang bisa menampilkan GA dalam blog berbahasa indonesia tetapi ada beberapa syarat yang harus kita ikuti agar Account GA kita tidak di Banned Goolge…..

  27. iskh…… MR pelik la.. kenapa la byk org susah nak approve dari adsense.. MR apply dulu ,sehari je dah approve.. Blog bm jugak.. mungkin sekarang ni kot susah nak approve, MR guna Adsense dr 2009 lg..

  28. ada akaun GA satu…
    tp under laman mn ntah..
    50-50 dia punya komisen…
    tp bila letak dlm blog amm (b.Melayu) x kuar pon iklan…

  29. Tahniah affan dah ada google adsense. Alhamdulillah sy dah pakai google adsense setahun setengah. Dan hasilnya cukup lebih berbanding Nuff atau iklan2 yang lain.. MAnkete

    • pasang adsense dlm BM x kene ban pon kecuali:

      gatai tgn pegi klik ads sendiri
      fraud click kat ads sendiri –> mintak tlg org sruh klik..

      pasang dlm BM,value die rendah skit dari BI..

      bayangkan kalau english konpem2 diorg byr dlm $..
      kalo BM semestinye dlm RM.. dua2 nie nilai yg berbeza..

      pandai2 la pilih ye… :)

    • nk wat nie xde kos pon..yg kene ade cume masa,usaha dan email…

      sblum start buat nie seelok2nya guna email yg blom penah apply adsense..
      lg senang kalo pkai gmail sbb adsense ni dr google jugak..

      cara lain selain apply ikut blog:
      http://www.docstoc.com/

      lg mudah..cara2:
      1. daftar pkai email yg btul2 fresh
      2. completekan detail2 dlm tu paling kurang pon 80%
      3. upload apa2 dokumen .pdf @ .doc @ .ppt.. paling kurang 2 dokumen sehari.
      4. hari ke-2 boleh try apply adense dkat docCash tp still upload lg dokumen (tunjuk rajin kat org adsense skit)
      5. dh boleh dpt adsense.

      gudluck~~

    • tak payah gunakan account paypal bro yang penting ada identitas asli sesuai dengan kartu pengenal…sebab nanti payment dari GA akan dibayar melalui CEK yang dikirim langgsung kerumah lalu kita bisa mencairkan cek tersebut di bank yang ada western union….

  30. saya nak share le sikit pengalaman saya masa apply acc adsense dulu. member sy bgtau yg pihak adsense cuma nak blog yg fully BI masa memula kita apply acc tu. 1 lagi, kene ada at least 7 post, kalo boleh tiap hari ada 1 post. cukup 7 post, try apply acc. but make sure 7 post tu mesti berkaitan dgn niche yg kita dah pilih. selepas sy ikut step2 tu (sebenarnye 7 post tu sy buat dlm masa sejam aje, edit2 post yg kita amik dari mana2 web, then setting date supaya post tu di’post pada hari yg berlainan), dalam masa seminggu, pihak adsense approvekan application sy. selepas diapprove tu, barulah sy post article dlm bahasa melayu..

    itu apa yg sy buat masa nak apply dulu la.. yg penting niche kita mesti best, barulah pihak ads nak pilih kita.. :)

    • Yupz….bener banget tu bro…tapi kebanyakan blogger malaysia yang mengajukan GA tidak memiliki niche…hanya berisi tentang aktifitas sehari-hari…walaupun pengunjung sampai 1k lebih kl tak punye niche agak susah lah….so…mulai2…lah cari niche yang di senangi google diantaranya Insursnce ( niche paling mahal, bisa sampai $40 /clik), Healt ( Niche Abadi), Gadget dan TV series yang selalu hot…..so tergantung kite memilih yang mn dan siap bersaing

  31. sebenarnya sih sudah tidak asing lagi dan banyak yang sudah apprve adsense yang terpenting buat kita adalah selalu berusaha karna keberhasilan itu adalah kerja keras.

  32. mohon bantuan nya dunk untuk daftar account G.A alnya saya udah 30 x daftar menggunakan blogspot gagal terus…

    ada yang bisa bantu saya ndak..?

  33. awk??? dh lama tak singgah cni…suka la blog ni makin lama makin kemas….hehehe…omu lama menyepi smpai blog ni tukar pn omu tak tau…huhu…selamat berblog awk????

  34. boleh ker blog malay dapat adsense? mmg dah terang tulis google adsense tak suppport bahasa melayu bro. Hmmmm gua pernah juga tanya pihak admin google adsense drg ckp mana2 blog melayu yg ada adsense takkan terima earnings…..

  35. salam…aku pun tgh trial pasang adsence. tapi blog aku totaly bahasa melayu. adsence keluar jer dan baru 3 hari pasang dah dpt $0.96 usd. permulaan yang baik tuk aku. kenapa ada org ckp tak boleh pasang kat blog bahasa melayu?

  36. Salam… saya ada pertanyaan tentang ad sense… mcm mana nak apply ye? saya pernah apply dan ikut step by step.. tapi iklan ad sense tu tak keluar di blog saya. kenapa ye? boleh bantu saya?

  37. heehee.. Mmg bez kalau ader google adsense,.. Btol kata korang,. Nak jaga akaun google adsense memang payah,. Silap2 boleh kene ban,.. Nak apply lagi satu punyer hal,… Ok,. Sya ader gak buat servis apply akaun google adsense,.. Kalau berminat,.. G web saye,.. Atau Search kt google servis buat akaun google adsense,. Pilih yg paling atas sekali atau kedua,. Boleh email sye,.. ron6047@gmail.com … Erk,. Servis berbayar. Tq :) hehe

  38. strategi saya masa ada GA dulu (apply guna blog, permohonan kali kedua baru lulus) letak GA kat blog Malay sebab nak naikkan impression je, tak harapkan ada org klik pun. sekarang dah kena ban acc tu betul2 selepas layak untuk cash out. reapply semula guna indyarocks, dalam 2 hari dah approve.

  39. so ape perkembangan dah lama letak?ada kemajuan?berapa per click ye dapat tu ngan Ads skang ni?hehehe..rasanya berbaloi lagi kot ko letak Innity tu berbanding Adsense kat blog ni..:D

  40. salam nak tny sket la bro pasal google adsense.

    ko pakai google adsense iklan dier selalu ilang2 x??

    mcm aku ade pakai da approve dah..hari pertama ade die tnjuk dekat web iklan dier..ari kedua dier ilang xda lngsung..hari ketiga die muncul balik.hari ke-4 iaitu hari nie xkeluar plak iklan tu..memang mcm 2 ker??

    aku baru lg apply baru ari isnin atau selasa ari tu approve..

    • Maybe content yang saudara post tu x support dalam bahasa inggeris @ content yang saudara post tu tiada keyword untuk para pengiklan g.adsense …. so iklan tu jd blank….

  41. salam..saya pernah apply google adsense beberapa kali ada yg approve ada yang tak.apa yang saya belajar, adsense mmg sensitif.sikit-sikit banned. blog melayu mmg sikit paymentnye. Yang pasti blogniche mmg boleh buat duit kalo kene keyword nye..kene cari keywords yg baik dan buat sikit research..

  42. mykrk

    السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

    Terima kasih kepada Tuan Affan di atas perkongsian ini. Pada 22 Disember 2011 yang lalu saya telah menghubungi Tuan Mohd Hafiz Sueib untuk menggunakan perkhidmatannya. Alhamdulillah pagi ini permohonan itu telahpun diluluskan. Oleh kerana blog sya itu ada tulisan arab, maka kadang kala keluar iklan dalam Bahasa Arab.

    Terima kasih sekali lagi.

  43. Salam, sokong pendapat joker.saya pun sudah lama bermain adsense ni.tapi bukan dlm conten,sy bermain adsense dlm domain kerana ia lebih selamat.

    Untuk aply adsense juga amat mudah.tidak sesusah disangka ramai. Sy ada memberi tipnya di dlm blog sy.

    Hati2 agar tidak di baned oleh googel jika bercadang memasang di blog ini.jadi sia sia upah yg di berikan

  44. macam mana nak apply ye??bahaya english pun susah,bahasa melayu lagilah..dulu ada byk pastu kene disable sume..boleh tjuk ajar x cara dua2nye.. tq.

  45. Google skrg memilih blog yang berkualiti serta mempunyai banyak nichie dlm bahasa english.. harap maklum.. sy pun dah kena dgn adsnse.. dulu tiap2 ari dpt income dlm USD 1xx-2xx .. skrg dah susah sgt iklan tu nk muncul.. ade saper sape leh bagi tips untuk appear iklan google ads ni dkt blog bahasa melayu..??

Tinggalkan pendapat atau komen