Hi kIddo!

Tutorial pasang FB Like dan Retweet Button tanpa plugin

 

fb like button

Haha. Akhirnya dapat jugak source code facebook like dan retweet button macam kat blog amanz.my dari muje, iaitu pemilik munzirshafie.com. Saja tulis kat sini untuk nota sendiri. Code juga telah diubah:

Butang retweet button official telah ditukar dengan butang tweetmeme yang warna hijau. Boleh tengok kat bahagian bawah ni:

tweetmeme

1. Tukar username “affanruslan” dengan username twitter anda di langkah ke 3.

2. Pandai2 adjust width untuk disesuaikan dengan theme.

Cara pasang:

 

1. Bukak single.php

2. Cari

<?php the_content(); ?>

3. Lepas kod tersebut, masukkan kod di bawah:

<!-- Facebook Like Button -->
<div class="fblike"><iframe src="http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=<?php echo urlencode(get_permalink($postID)); ?>&layout=standard&show_faces=false&width=450&action=like&colorscheme=light" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" style="border:none; overflow:hidden; width:320px; height:35px;"></iframe>
</div>
<!-- Facebook Like Button -->

<div class="tweet">
<script type="text/javascript">
tweetmeme_style = 'compact';
tweetmeme_url = '<?php the_permalink() ?>';
tweetmeme_source = 'affanruslan';
tweetmeme_service = 'bit.ly';

</script>
<script type="text/javascript" src="http://tweetmeme.com/i/scripts/button.js"></script>
</div>
<!-- Twitter Share Button -->

4. Save. Kemudian, bukak style.css

5. Pastekan code berikut, di bahagian bawah sekali pun ok.

.tweet,
.fblike {
	background: #ddfab1;
	border: 1px solid #80b62a;
	border-radius: 4px;
	-moz-border-radius: 4px;
	-webkit-border-radius: 4px;
	margin: 10px 0px ;
	padding: 13px 12px 14px;
	width: 110px;
	float: right;
}

.fblike {
	background: #ECEEF5;
	border: 1px solid #9DACCE;
	padding: 12px 15px 0px;
	width: 340px;
	float: left;
}

6. Save. Siap, InsyaALLAH menjadi

Tukar button tweetmeme kepada button official twitter

 

Ok, kalau nak tukar dari button tweetmeme ke button twitter official, boleh tengok macam kat bawah dari blog munzirshafie.com:

fb like

Caranya:

1. Cari kod berikut dari Langkah 3 diatas:

<div class="tweet">
<script type="text/javascript">
tweetmeme_style = 'compact';
tweetmeme_url = '<?php the_permalink() ?>';
tweetmeme_source = 'affanruslan';
tweetmeme_service = 'bit.ly';

</script>
<script type="text/javascript" src="http://tweetmeme.com/i/scripts/button.js"></script>
</div>
<!-- Twitter Share Button -->

2. Kemudian, ganti kod tersebut dengan kod di bawah:

<!-- Twitter Share Button -->
<div class="tweet"><a href="http://twitter.com/share" class="twitter-share-button" data-count="horizontal" data-via="munzirshafie">Tweet</a>

<script type="text/javascript" src="http://platform.twitter.com/widgets.js"></script>
</div>
<!-- Twitter Share Button -->

3. Save. InsyaALLAH menjadi.

 

Kredit:

1. Tutorial lengkap: WordPress: Memaparkan butang FBLIKE dan Tweet Meme tanpa plugin

2. Munzirshafie.com

Comments

  1. tqsomuchhh :D hihi saya ikut tutor ini bahh

  2. Salam hormat.
    Blog anda popular di dalam blog saya. Kerana saya mempromosi blog anda di

    http://sabri69belajarblog.blogspot.com/2011/07/tutorial-pasang-fb-like-dan-retweet.html

    Sila layari

  3. telo….

  4. satu keburukan dia bila pakai manually ni nak kena update semula bila tukar theme lain.

    • Affan Ruslan says:

      hehe. biasalah tu bro.
      nama pun manual.
      tapi puas hati dapat kurangkan plugin, sambil try and error

  5. As salam..
    Dulu ada pasang butang2 ni tp bila tukar template, hilang semua.
    Skrg baru sempat pasang butang FB, nk kena cari tuto blogspot la pulak..
    iza recently posted..Giveaway Special Dari Ar-rifkecom!! Khas Buat Anda- Ya Anda yang Sedang Membaca Entri Ini!!

  6. alamak.. siap ade kredit. terima kasih!
    Kreuger recently posted..PHP Programming with mySQL – Second Edition

  7. eceh screenshot sekali ngan burung masuk frame tuu….hehe

    wah, style gak buat kaler hijau… kreatif2.. :D
    MuJE recently posted..Earth Hour 2011

    • Affan Ruslan says:

      Haha. Aku pun tak perasan pasal burung tu. lol.

      Saja je aku tukar ke tweetmeme, sebab aku still no tweet count tu, kalau aku pakai official button, nanti no tu jadi 0 balik.
      Rugi pulak hehe

Trackbacks

  1. [...] mempunyai hak sama ada hendak Like atau tidak sesuatu entry tersebut. Ada pembaca menekan butang facebook Like kerana mereka suka akan entry tersebut, ataupun setuju dengan apa yang disampaikan oleh penulis. [...]

  2. [...] Tweet ngan Share macam kat bawah ni, aku nak bagi tutorial la untuk pengguna-pengguna blogspot. Affanruslan ngan Faiz dah buat dah kat blog masing-masing tapi dua-dua pengguna [...]

  3. [...] adalah entry tambahan dari entry Tutorial Pasang FbLike dan Retweet Button tanpa plugin, cuma terdapat sendikit fungi tambahan, iaitu fbshare button. Jadi keseluruhannya, [...]

  4. [...] kepada beberapa rakan blogger yang bantu, kalau nak tau macam mana nak pasang, sila baca entry Tutorial Pasang FB Like dan Tweet Button tanpa plugin. Saya ada sertakan kredit sekali kat situ pada kawan-kawan yang bantu. Sekarang tengah mintak [...]

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge