Hi kIddo!

Black Hat SEO: Facebook dah halang clickjacking

clickjacking

Taktau apa nama teknik ni, tapi rasanya clickjacking. Modus operandi die senang je, bila user view sesuatu post atau video tu, diorang secara tak sengaja akan “like” video atau entry tersebut. Baru-baru ni, facebook dah patch dah benda ni. Jadi kalau yang berani buat camtu, akan keluat popup windows macam kat gambar di atas.Kalau tekan cancel, tak dapat lah korang tengok video ni. Kalau like, benda ni akan dishare kat wall korang. Hehe.

.

Konsep

Berikut adalah konsep clickjacking (sebelum pihak facebook filter fix benda ni):

1. Apabila pembaca menekan butang PLAY pada video tersebut, browser akan refresh.

2. Pada masa yang sama, tanpa sedar, pengunjung tersebut sebenarnya sudah “terlike” video tersebut secara tidak sengaja.

3. “Like” tersebut akan dipaparkan pada wall pengunjung.

.

Black Hat SEO

SEO bukan setakat memanipulasi enjin carian, tapi termasuk juga jaringan sosial seperti facebook, twitter dan lain-lain. Syarikat-syarikat besar kini perlu lebih memanfaatkan facebook, twitter dan seumpamanya untuk mendapatkan lebih banyak pelawat dan pelanggan.

Clickjacking, seperti di yang diterangkan di atas, adalah salah satu cara untuk memanipulasikan facebook dengan cara black hat SEO. Cuba bukak forum black hat SEO, mesti akan jumpa teknik-teknik macam ni. Selain itu, clickjacking ini juga digunakan untuk mendapatkan fans yang ramai buat sesuatu fanpage di facebook.

 

Sepandai-pandai tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah jua. Berblog lah dengan ikhlas

Comments

  1. sumpah tak faham langsung Black Hat facebook ni. Black head saya faham la :D
    btw, pernah juga ter klik ‘like’ info yang tak sepatutnya. bila dah terkena ni lebih berhati-hati bila nak baca atai view something. anyway, thanks for the info tuan tanah :)

    p/s: senang-senang singgah blogshop anne ye :)
    Anne Ladyburd recently posted..SALE!!! SALE!!! SALE!!!

  2. oh benda ni dipanggil clickjacking… thank for info bro… so tahu ler apa keyword nak cari pesal benda nie.. hehehe
    ataicha recently posted..Astro naik harga

  3. ni serupa amcam dalam mee ada udang
    ada video tapi terdapat gak taktik macam ni
    haizzz kalau semua buat amcma ni,beribu fans pun boleh dapat dalam sekelip mata je
    wazy recently posted..Casing Komputer

    • Affan Ruslan says:

      haha.
      macam2 skg bro, sume nak mee segera, nak cepat je.
      takpelah, aku belajar2 benda ni pun saja nak tau, bukan nak buat.

  4. ni ke yg member2 aku kena tulis via share tu ?…tapi kalau kuar popup, diorang like gak kan.. camane nak bagitau kat org yg tak tau ni blackhat seo spy jgn like.. or something yg prevent benda ni..
    Izwan recently posted..Jom Kenal Sub – Parked – Add On Domain

    • Affan Ruslan says:

      konsep die lebih kurang.
      tujuan die sama: sama ada nak naikkan fans atau naikkan trafik.

      yang via share tu malicious apps. skg ni fb dah filter sikit2 benda camni

  5. ish3 sekarang ni macam2 pon boleh jadi kan..bahaya gak kalau tetibe terlike sendiri ni..
    Terima kasih atas perkongsian ni. :)

  6. Macam tu la kalau orang tak iklas dalam blogging… Semua nak naik secara cepat memang la tak allah redha…
    Fikrizaman recently posted..Minta Maaf Atas Spam

Trackbacks

  1. [...] Ringkasnya HTTPS ( Hypertext Transfer Protocol Secure ) ni nak bina saluran yang lebih selamat bila kita guna internet dalam rangkaian yang kurang security. Boleh lindungi kita dari hacker yang guna teknik eavesdroppers atau man-in-the-middle attacks. Biasalah teknik nak kacau network orang ni. Ada juga sesetengah site yang guna https akan minta server certificate for verification bila kita nak masuk site tu. Mana-mana belum tukar,boleh la try tukar ke https ni. Antara teknik yang lebih lain black hat SEO facebook ni ada diceritakan oleh Critical Angle Live – BLACK HAT SEO: FACEBOOK DAH HALANG CLICKJACKING [...]

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge