Keunikan Negeri Sarawak

Bagi yang tidak tahu, saya pernah tinggal di Sarawak selama lebih kurang 3 bulan sewaktu mengikuti Program Latihan Khidmat Negara di Kem Puncak Permai, Bau, Sarawak. Alhamdulillah, itu lah pertama kali saya berpeluang ke Sarawak, ditaja oleh kerajaan untuk mengikut PLKN. Sapa tak suka? kehkehkeh. Memang rasa sangat beruntung sebab hanya segelintir sahaja pelajar dari Semenanjung yang di hantar ke Sabah dan Sarawak untuk mengikuti PLKN hehe.

Horbill

Burung Kenyalang yang menjadi simbol kebanggaan negeri Sarawak. Sumber: fun-travel-malaysia.com

 

 

Bila dah sampai di Sarawak, saya dapat kenalpasti beberapa kalainan atau keunikan negeri Sarawak. Antaranya:

1. Tiada isu perkauman:

Kurang atau hampir tiada isu perkauman. Kalau anda tidak tahu, di Sarawak majoritinya adalah bukan Melayu, tetapi kaum Bumiputera dan bukan Bumiputera. Semasa di PLKN, yang ramai adalah kaum Bumiputera seperti Bidayuh dan Iban, manakala bukan Bumi pulak majoritinya Cina. Memang takde masalah langsung, tidak seperti di Semenanjung.

Bahkan ada seorang kawan yang berasal dari Sarawak bagitau dia terkejut bila datang ke Semenanjung sebab die cakap Sarawak takde langsung isu perkauman, tiada masalah bila bercampur atau bergaul dari berlainan kaum. Jadi di mana silapnya? Hehe

2. Makanan tak pedas!

Kalau yang suka makan pedas-pedas mesti tak suka duduk di Sarawak hahha. Bila bercakap tentang makanan tak pedas ni, rasanya di Kelantan pun makanan tak pedas. Tapi manis. Ye tak? hoho. Samalah macam mat salleh kat Kanada ni, kadang-kadang tulis je kat menu tu “Spicy and Hot“, padahal takde lah pedas mana pun hehe.

3. Ada kaum bumiputera

Bila dengar perkataan “bumiputera”, sah2 orang akan teringat Sabah dan Sarawak. Bahkan dalam perlembagaan Malaysia pun ada sebut berkenaan Kaum Bumiputera ni. Ya, kat Sarawak agak unik bila ada kaum Bumi ni. Macam-macam bahasa dan budaya ada.

  • Muka orang Bidayuh macam rupa orang Melayu. Ada yang beragama Islam dan Kristian.
  • Muka orang Iban macam rupa orang Cina. Ada yang beragama Islam, Buddha dan Kristian.
  • Orang Bidayuh dan Iban mempunyai bahasa mereka sendiri. Bahkan bahasa orang Bidayuh dan Iban itu sendiri berbeza-beza mengikut tempat/daerah.

P/s: Orang kata orang Sarawak cun. Ye ke? Entah. Hahahhah

P/s: Entri ni mungkin tidak lengkap, sebab dituliskan berdasarkan pengalaman/belajar dari kawan2 sama-sama PLKN dulu. Kalau orang Sarawak mungkin blh tambah lagi kut?

Kredit: Muhammad Afique

Komen Pembaca

  1. Memang unik budaya di sesuatu tempat. Tentu ada sahaja yang menarik perhatian.

    Jadi memang benarlah, jika jauh perjalanan luas pemandangan.

  2. Bertuah dapat masuk PLKN ni, dapat cari kawan dari seluruh negara.
    Time saya, takde PLKN ni yang ada hanya rakan muda yang tak berapa berjaya.
    Kalau bercakap di semenanjung ni yang Sabah Sarawak berbeza dari segi perpaduan kaum, ramai yang beranggapan saya hanya sembang kosong.
    Semoga satu hari nanti Malaysia betul-betul jadi 1Malaysia.

    • Hehe kena g saya, duduk beberapa bulan dulu baru tau camne keadaan sebenar.

      Alhamdulillah saya pernah juga ke Sabah, KK. Itupun untuk beberapa hari, melawat maksu (makcik) yang bekerja di sana

  3. xtau kan mane silapnye kat semenanjung ni..ada je timbul isu xenak pasal kaum..nak kata lain budaya bangsa, sabah sarawak pun lain kaumnya..

    eh tp mase sy pergi sarawak, pedas je makan yg sy makan tu..ni ckp orang yg xberape nk tahan pedas la >_<

  4. satu pengalaman yg menarik dapat mengenali budaya dan kehidupan masyarakat setempat..memang beruntung siapa yg pergi ke plkn,sebab sy pun salah seorang darinya..hehe

  5. PLKN?waa…rare tu dapat g sarawak from smenanjung :)
    pasal makanan tak pedas tu setuju.ramai kawan from smenanjung cakap makanan sarawak xpedas..kekeke.sy mayb blm rasa lagi makanan kat smenanjung kot..hahaha
    btw,nice review wpun pendek :)

    • ya mmg tak semua dpt.
      Tu pun rezeki dpt kat Sarawak.
      Tapi ada jugak org yang tak nak g PLKN, dan kalau yg tak dapat, actually blh buat rayuan untuk masuk PLKN (tapi tak confirm lagi dapat, bergantung pada kekosongan)

  6. Hehe.. kamek org Miri, bandar paling Utara di S’wak dekat dgn Brunei..

    Pasal masakan pedas tu mmg betul la, tak semua org S’wak pandai makan makanan pedas termasok aku.. masa blaja kt UTM, part2 makanan ni cerewet ckit sbb tak nak pedas, kalo pi restoran tu grenti tye dulu pedas ke tak makanan..
    Kluarga angkat aku pun terpaksa masak makanan kurang pedas kalo aku tgal kt umah diorg :P

    Kat S’wak ni ada pelbagai kaum cam aku, Melanau Islam tapi bila pi Johor org ingat aku ni Cina plak..
    Kaum Penan yang hidup kat Bario mmg cun.. org2 yang lahir kat ctu putih melepak sbb tpt tu tanah tgi, cam Cameron Highland la.. :D

    Kalo ada masa jangan singgah Kuching je, ada byk tpt2 best kat S’wak :D

    • owh melanau muka cam cina gak ke?
      rasanya dulu time aku takde melanau kot, kalau ada pun mungkin sikit sgt.

      Ya, aku pun rasa nak g lagi Sarawak. Baru aku ingat, dulu aku ada kawan dari Miri, mmg muka cam Cina hehe

  7. hey…~!! nice entry..~!! sya dr srwk..~!! semua yg awk tulis hmpr betul laa kesemuanya..~!! kmi di sni hidup secara b’masyarakat..~!!:D sbb, kmi ni sentiasa b’hubungan baik antara satu sma lain..~!! sya tnggal di Miri..~!! klau b’peluang ke Miri, blh laa melancong & m’jelajah Miri..~!! byk tmpt yg best di sini…~!! suka laa post awk nie..~!! :)

  8. Talking about food. So true! Even at Brisbane, Australia here their food sume blend je. Cakap suh make it spicier makan2 pun rasa sama je haish. Nothing can beat Malaysian local exotic food haih.

    Anyways, so true. Sarawak seems to be away from all the HUHA happening in Semenanjung. The feel is different. Probably cause they have more tourist there kot. Anyhow, I’m waiting for more post from you! :)

  9. suri ni lahir jek kt sarawak..tp mmg org semenanjung..(kes anak askar..family transfer sana..) ;)

    so dptlah ic tu tulis 13 tanda mmg sah ank sarawak….(cenggini leh tak kira jd org sarawak?? leh la..leh la.. nk dpt tang p/s affan yg kta org sarawak ni cun tu… hahaha…

    • hehe InsyaALLAH.
      pnh gak g sana, tp terlalu sekejap, mungkin pengalaman tak byk.
      Tapi saya perasan, kat sana org suka makan nasi dgn sup dan ramai org filipina (ni masa saya gi KK lah) haha

    • nak kena ketok ke lynn? =.=

      Entah lah rezeki kot, mmg sikit je dari semenanjung yang terpilih, Alhamdulillah ok lah tu. Sbb Sarawak satu2nya negeri yang belum pernah pergi sebelum PLKN tu. Masa awal2 tu takut2 gak, tapi lama2 tu best gk bila dah ada kawan2

  10. eheh.. nasib aku jumpe entri ini.. sebagai anak jati Borneo/Sarawak banyak lagi keunikan negara Borneo (Sabah-Sarawak-Brunei) yg kita tidak tahu bahklan kadang-kadang sejarah bangsa sendiri yang sengaja untuk dipadam…

    Aku suka sejarahnya tentang Sarawak dan Brunei Darussalam…. :)

  11. Saya pernah berkhidmat di Sarawak selama 3 tahun. Apa yang dikatakan bro Affan memang betul hubungan antara masyarakat amat baik. Percaya atau tidak kakak Angkat saya adalah berbangsa Iban.

  12. sangat betul apa yg dikatakan tu..trutama part perkauman..kat sana semua boleh bergaul sesama sendri tanpa ada masalah,,

    suka duk sana dan rindu nak duduk kat sana lagi..

    PS: penah duk 8 tahun lebih kat sana sebab follow ayah bekerja.

  13. bila citer je pasal sarawak terus semangat patriotik tu membara~ pehh! ayat kemain lagi! saja nak bagi tau yang KAMEK ORANG SARAWAK! heee.. sape2 yg nk rasa makanan pedas meh datang rumah, sy boleh masakan. sebab penah duk semenanjung jadi tau ckit2 masak sana. cuma x tau la sedap ke x.. huhuhu ~ kalau singgah kuching bagi tau ye!

  14. weeeeee~ swak mmg best .. sy sokong yg pasl mknan, bila sy fly balik smenanjung jumpa mknan pedas…. huhuhu .. n, jg pasl muka org bidayuh . rmai member smenanjung kata muka sy cam org melayu gak hehehee~ :)) PEACE FROM SWAK !

  15. tahun lepas dapat peluang training kat Kuching.. memang unik pengalaman di sana.. seminggu kat sana memang tak puas.. sempat jalan2 di waterfront, perkampungan melayu buat kek lapis sarawak, ke pasar satok..

    makanannya pun sedap2.. tak dapat lupa rasa laksa sarawak, mi kolok, nasi ayam penyet, & teh c special nya memang betul2 istimewa.. “nya orang sarawak.. nang nyaman juak makanan tok!” :)

    dan bila dah “menyangkut” dengan orang sarawak.. langkah pun makin panjang.. setakat ni dah sampai ke sibu, bintulu dan miri.. tapi kalau ada rezeki lagi.. nak ke Kuching lagi!! :)

  16. Aku pun tak habis lagi pusing satu semenanjung, sabah sarawak jauh la lagi. Tapi harap2 suatu hari nanti dapat menjejakkan kaki kat sana. Cuba makanan di sana dan cari jodoh kalau boleh. Kan bro cakap orang sarawak cun. Hehehe.

  17. eh..eh..malu pulak bila ada yang bercerita pasal negeri sarawak ni..thanks sebab promote yeah.. itu belum lagi masuk seni muzik..kat sini ramai yang suka busking..itu salah satu sebab keunikan sarawak.yang last sekali tu setuju..orang sarawak ramai yang cun..ahaha..joking..

  18. eta

    hye..i’m sarawakian…u r rite. memang x de masalah isu perkauman kat cnie..mudah2an ia berterusan menjadi sesuatu yg positif….nice blog anyway..

  19. sama kem PLKN dengan adik..hehe. Harap-harap entry yg macam ni diperbanyakkan,kadang2 byk yang takut datang sarawak padahal sama je dlm malaysia. Terima Kasih dr anak Sarawak. :)

  20. Sarawak…a place like no others..of course la memang best…rugi kalo tak p Sarawak ni…coz sy pon orang Sarawak…ada pelbagai budaya,bangsa..lagi2 lah bahasanyerr..walaupun sy ni bangsa melayu..bahasa melayu kat sana pon ade pelbagai slange.contohlah bunyi perkataan “TIGA”. ade yang sebutannyer TIGA,TIGE,TIGO.
    Ape2 pun orang Sarawak peramah dan cute miut,tak de sifat perkauman pon..n thats why husband saya orang Kedah pilih saya jadi isteri dia coz saya cute(nada perasan)kihkihkih…Pasal makanan memang majority orang Sarawak tak suka pedas.Bukan ape nak jaga suara…hahaha..(gurau),

  21. aku dah menetap kat sarawak nih 6bulan bekerja sebagai lecturer poli di mukah sarawak. Mula2 tu agak keberatan nk datang sbb mmg agak jauh, kene naik 2flight..

    Tapi bila da smpai sarawak, ok la best jugak tempat nih, mmg macam yg ko ckp, makan tak pedas.. pastu org2 sarawak peramah. comel2.. heheh…

    Kat sarawak byk sgt tempat menarik, bg org yg minat outdoor mmg best kat sini, gua byk, gunung banyak taman negara byk.. mmg best kalau nk melawat

  22. :)) sarawak ada lebih 90++ suku kaum. tetapi majoriti bidayuh,iban,melayu actually. ada melayu islam,tapi kami semua tak pernah ada isu perkauman. kalau nak cerita pasal agama dan nak share2 about agama pun datang lah sarawak,tak racist. xD tapi kalau macam i tinggal d semenanjung,dah sometime kena pulau. HAHAHA. =.=’ Funny sometime. tapi tak semua la. hee. ;)

  23. assalamualaikum,wbt….
    alhamdulillah…proud to be Sarawakian..hehe
    itulah hikmahnya Allah jadikan kita pelbagai kaum, agama dan keturunan..
    utk kita saling kenal mengenali atara satu sama lain..dan jugak mengenali adat budaya sesuatu tempat….apa yang penting kerjasama..=) bersatu padu agar hidup sentiasa aman sejahtera…
    seronok bile bace entry pasal sarawak..hehe…
    memang sarawak ni unik..bukan swk jer, kat negeri2 lain pon unik jugak..
    kalau ke sarawak, jgn lupe singgah makan laksa sarawak, mee kolok, ikan terubok masin, dan mcm2 lagi..=)
    ~bersyukur atas ciptaan Allah maha pencipta~ alhamdulillah…

  24. Laurie

    Mmg best, sy dari Sarawak. makanan kat sarawak ni, kdg2 je ada yg pedas dan tak pedas… apatah lagi, keunikan sejarah Sarawak pada tahun 1949… hihi.. :)

  25. diba

    yg pasal orang bidayuh muka macam melayu tu saya setuju sangat.. sy ad kenal sorang kawan, mmg mcm melayu.. die ckp x.. sy ingat dia islam.. dh lama kenal baru die ckp die kristian

  26. HAMSIAH BINTI MAHMUD .

    erm,,,rindunye s’wak…sye srawakian..skrang stdy kt usim,,,lmbt nye nak blik swak,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

  27. salam..
    saya ank sarawak +bugis .emak sarawak .bapa lak orang bugis . saya lahir di selangor dan saya tak tau bertutur bahasa sarawak pun.but saya amat bersyukur jadi anak orang sarawak.

  28. stila92

    bestnya entri nie….buat sy bangga jd anak srwk.psl tiada sifat perkauman di srwk,itu mmg btol.sy sndiri org melanau,ada 3 org kwn baik yg berlainan bangsa,yakni iban,bidayuh dan kenyah.even berbeza kepercayaan,ada yg RC,Protestan n SIB termasuk sy sndiri yg beragama Islam.malah skrg,sy sndiri bakal brkhwin dgn seorg lelaki brbngsa kayan..mmg 1 malaysia ;p

  29. Dila

    Hai, mak sy bidayuh. Tp dah cmpur jawa johor. Tp i mcm cina. Tp kalau tgk sedara mara kitorg, ada mcm thailand la, cina lah, melayu lah tp diorg kristian. I je muslim. Lokasi bidayuh bau kampung kandis baru heeee

Komen Anda

Emel anda tidak akan dipaparkan. Ruangan bertanda * wajib diisi. Sila gunakan bahasa yang sopan.