Kartun Comel: Renungan Ramadhan {Bahagian 1}

Salam. InsyaALLAH beberapa hari lagi kita akan menjalani ibadah puasa di bulan Ramadhan. Semoga Ramadhan pada kali ini akan memberi seribu makna kepada kita. Jadi jangan lupa manfaatkan kelebihan-kelebihan yang ada pada bulan Ramadhan.

Selalu kita akan ditanya, apakah persediaan kita untuk bulan Ramadhan yang akan datang? Jawapannaya sudah tentu “Ulangkaji”. Baca balik rukun-rukun puasa atau perkara-perkara asas tentang puasa. Kemudian, kita juga boleh membaca artikel atau hadis berkaitan kelebihan-kelebihan yang ada pada bulan Ramadhan. Oleh sebab itu, kali ini saya ini berkongsi karya comel daripada Brotherhood Arts. Kali ini saya akan kongsi 10 sahaja, InsyaALLAH lepas ni saya kongsi 20 lagi karya menarik semperna kita menghayati bulan Ramadhan pada kali ini. InsyaALLAH.

 

 

Ramadhan 1

 

Ramadhan 2

 

Ramadhan 3

 

Ramadhan 4

 

Ramadhan 5

 

Ramadhan 6

 

Ramadhan 7

 

Ramadhan 8

 

Ramadhan 9
Ramadhan 10

 

Comelkan? Bukan setakat comel, tapi mesej yang disampaikan juga amat mudah dan menarik. Pelukis juga menyatakan:

All hadiths attached are VALID and SAHIH. Insyallah.

Jangan lupa layari fanpage Brotherhood Arts kerana mereka juga menjual beberapa produk Muslim yang menarik! Jangan lupa juga untuk berkongsi entry ni kepada rakan-rakan anda. Semoga ramai yang mendapat manfaat. InsyaALLAH.

Komen Pembaca

  1. Salam kepada tuan pemilik blog, kadang2 kita alpa dengan rahmat yang ada di bulan penuh keampunan ini.tetapi artikel ini telah menyedarkan kita semula, terima kasih atas info ini. Info yang berguna ini hanya akan berguna jika kita melakukannya, tetapi sudah cukup memadai untuk berkongsinya, ini adalah pertama kali saya untuk cuba membuat komen mengenai sesuatu artikel, sila beri panduan. terima kasih

  2. good one .. mesti pelukis ni sebaik dalam lukisan tu
    mesej yang dia nak sampai kan pon mudah difahami walau dalam bahasa inggeris sebab disokong dengan gambar yang jelas ,, hehe :D

  3. Salam sejahtera.

    No.8. Sebentar tadi, ada orang yang datang ke rumah memberi sedekah kurma. Alhamdulillah, semoga mendapat balasan sebaiknya.

    Selamat berpuasa kepada semua. ;-)

  4. weeee~~ so cute la doodle nie .. teringin gak nk wat sendiri ..tp ta kreatif :( anyway , cute sangat sngt doodle nie . selamat menjalani ibadah puasa ^^

  5. Selamat mengerjakan ibadah Puasa ke bro. Lama juga waktu berpuasa di Kanada yer :-) Harap tabah menjalani ibadah Puasa di sana bersama penuntut-penuntut dari Malaysia khususnya

  6. syazana

    TERIMA KASIH AFFAN KERANA SUDI MELAWAT BELOG SAYA . COMEL ENTRY ANDA KALI INI . SAYA AKAN CUBA SHARE DAN SAYA AKAN CREDITKAN BELOG ANDA JUGA . JANGAN LUPA JENGUK BELOG SAYA PULA . JANGAN LUPA TINGGALKAN TAGBOARD ANDA OK :)

    SALAM RAMADHAN ^^

  7. Salam Ziarah…Salam Ramadhan Al Mubarak…entry yg menarik…izin copy gambarnye boleh?huhu…Moge Ramadhan kali ini lebih baik dari seblumnya..dan moge kite beroleh keberkatan…amin^_^

  8. Teesa

    Assalamu’alaikum Pa cik Affan Ruslan :)

    Cute picture ^-^
    Salam untuk teman-teman di Malaysia.

    Di tunggu gambar selanjutnya :p

    Salam Ramadhan

  9. Saya

    Assalamulaikum..

    Mohon share yea.. :D Buat ‘reminder’ sesama kita :D

    Its so lovely.. Congrate 4 ur effort.. Moga jd amal solehnya :D

    May Allah bless u..

  10. hafeez

    mohon kebenaran untuk share dlm Facebook agar dapat mengingatkan diri sendiri dan rakan-rakan yang lain…semoga mendapat manfaat darinya

  11. mrpixel04

    Assalamualaikum…izin mahu letak dalam application sy bulih tak..spy dapat dikongsi bersama2 ilmu …nice dan sgt bermakna messagenya…

    Wassalam

Komen Anda

Emel anda tidak akan dipaparkan. Ruangan bertanda * wajib diisi. Sila gunakan bahasa yang sopan.