Kanada | Snow Day, yay Cuti!

Salam. Hari ni entry biasa-biasa je, kongsi pengalaman pulak di Kanada pulak lah. Hehe. Ni cerita minggu lepas, hari Rabu bersamaan 2 Februari 2011. Walaupun sudah hampir dua tahun dan dah dua kali merasai pengalaman musim sejuk, pengalaman Snow Day ni baru pertama kali rasa, sebab ianya bukan selalu terjadi. Snow Day ni adalah cuti selepas “diserang” snowstorm atau blizzard. Tapi cuti tu semua bergantung kepada pihak atasan (seperti pihak universiti misalnya), sama ada nak bagi cuti atau tidak.

Starting around noon Tuesday, between 30 and 45 centimetres of snow is expected to be dumped on Hamilton, Burlington, Haldimand, Norfolk, Brant and Niagara. Strong, gusty winds could also develop, causing whiteouts and near blizzard conditions. (thespec.com)

snowstorm mcmaster

Fotografer: Syafiq

Cuti!

Cuti hanya diisytiharkan kalau salji turun agak lebat, dan mengganggu sistem pengangkutan jalan raya. Selalunya, pengangkutan awam seperti bas akan mengalami gangguan jadual perjalanan.

Passengers hoping to fly out of Toronto Tuesday night will experience numerous delays and cancellations at Pearson Airport. Over 70 flights departing for Newark, Ohio, Pittsburgh, and Kingston, Ont., to name a few, have already been cancelled. (thespec.com)

Polisi Universiti

Setiap subjek yang didaftar mempunyai polisi tertentu berkenaan snow day ni. Secara ringkas dan amnya:

  • cuti sehari
  • assignment yang perlu dihantar semasa snow day akan dilewatkan
  • exam yang  akan ditunda seminggu

In the event of a snow day, a test will be rescheduled up to one week after the snow day and assignments will due at the end of the next class.

Gambar Menarik Snow Storm

Fotografer: Kok Leong

hamilton snow day

Pagi lepas snowstorm

shovel

Pak-pakcik tu tengah shovel snow kat laluan pejalan kaki depan rumah mereka. It’s a law!

shovel snowday

Sebuah jentera membantu membersihkan jalan bagi kenderaan.

blizzard

Memang patutlah cuti, kereta depan rumah pun kena timbus dengan salji. Hehe

ps: Kalau snowday camni, duduk rumah je lah. Nak jalan-jalan di Niagara Falls pun kurang best, mesti ada delay jadual. Nak jalan kaki pun mesti susah. Huhu

Komen & Pandangan

    • Alhamdulillah.

      ps: dalam gambar putih, tapi realitinya bukan semuanya putih.
      kalau salji tak jalan raya, jadi warna hitam. pastu bertimbun-timbun tepi jalan kat ngn tempat pejalan kaki. huhu

  1. Wahahaha.. tebalnya salji! Patutlah dapat cuti :)

    Err.. Salji tu kalau taruk dalam mangkuk letak sirap = Jadi ABC . haha :)

  2. tak pernah lagi la merasaai salji ni. tengok kat tv jer. macam mana la tahap sejuk dia tu erk? ish ish ish…nak juga merasa…suhu aircond pon aku dah tak tahan baiii..ini kan pula salji

  3. toyol

    adik TK cakap, salji leh wat ABC..
    ye ke??
    hehe..
    seronoknye..
    ntah bila la TK ada pluang tu..

  4. woiyo.. banjir salji la.. mesti best! eh hantar lah sikit ke sini salji tu, maklumlah kat sini pun tgh sibuk banjir jugak.. tp banjir air bukan salji..

  5. seronok bila turun salji.
    tapi kalau tebal sangat sampai tahap macam ni susah juga kan.
    silap2, hibernate dalam bilik jelah hehe

  6. ermmm bestnya tgk snow tu putih suci jer. agak2 bila la sy dapat merasa main salji yg real erk hehe.. anyway thanxs sudi jengah blog sy dan sy dh follow ur blog.

  7. mula2 mungkin aku akan excited… tapi macam terbatas lah pulak.. nak jalan2… apepun pengalaman berharga buat kau bro… aku nie mana lah nak dapat kesana sini… huhu

  8. eh..it’s a law? kiranya tuan rumah perlu memastikan laluan pejalan kaki di kawasan rumah mereka bebas dari salji?

    wah…bila lah aku nak dapat rasa salji yg asli!!

  9. Slm kenal :)
    penah juga ada pglmn bermain salji di UK…
    best jugaa kan men ngan snow…tapi menggigil kesejukan ;p
    terimbau kenangan tahun 86 & 87 dahulu :)

Tinggalkan pendapat atau komen