Jangan Lari Daripada PLKN!

PLKN Sarawak

 

Tajuk macam pelik kan? Tapi itulah realiti. Mungkin sekarang ni pelajar tingkatan 5 sudah pun tau sama ada mereka terpilih ke PLKN atau tidak. Yang tak terpilih tu selalunya sangat gembira kerana dapat bercuti lama atau bekerja sambilan, sambil menggelakkan kawan-kawan yang “dipaksa” pergi PLKN. Tiap-tiap rasanya perkara sama akan berlaku. Haha. Bagi yang terpilih, kita boleh kategorikan kepada 3 kelompok:

  • Sangat gembira kerana dapat berjumpa kawan baru dan mendapat pengalaman baru
  • Takut dan risau, sebab rasa PLKN ni macam kem tentera. Haha.
  • Taknak pergi, nak lari (mengelak) dari PLKN

Lari daripada PLKN?

Sebenaranya sangat susah nak mengelak dari PLKN, kecuali atas sebab-sebab kesihatan, seperti sakit asma yang kronik dan sebagainya. Rasanya memang ada segelintir pelajar yang akan cuba sedaya-upaya untuk mengelakkan diri dari terpaksa mengikuti PLKN, kadang-kadang tu sampai ada yang sanggup menipu dan sebagainya. Lebih baik lupakan je niat buruk tu,  nanti sakit betul-betul baru tau!

Selain itu, tahukah anda, terdapat ramai juga orang yang memohon untuk menyertai PLKN, tetapi permohonan mereka ditolak? Jadi bersyukurlah sebab terpilih. Sikit pun tak rugi, serius ni. Banyak pengalaman baru, dan belajar menembak, belajar budaya dan adat resam kaum lain dsb. Dulu saya lagi beruntung sebab dapat menjalani PLKN di Kem Puncak Permai, Bau, Sarawak! Memang best, dapat kawan-kawan dari Iban, Bidayuh dan penduduk Sarawak sendiri, tiket flight pun percuma. Kehkehkeh. Kat sanalah saya mula mengenali beberapa keunikan negeri Sarawak, dan saya juga tahu bahawa ulat mulong sangat popular di Sarawak. Sempat juga belajar bahasa Sarawak dan bertutur dengan fasih, dan belajar sikit beberapa perkataan asas dari bahasa Bidayuh dan Iban :lol:

Bagaimana dengan Penangguhan PLKN?

Ada beza antara minta tunda dan lari dari PLKN. Kalau tunda, tak kiralah umur berapa pun, nanti lepas tamat belajar, anda mesti juga join PLKN. Saya ada seorang kawan yang kini sedang belajar di Amerika Syarikat, dulu tak sempat nak masuk PLKN sebab fly awal. Jadi dia minta tunda. Tapi tiap-tiap tahun dapat surat dari PLKN, dan beliau terpaksalah buat surat setiap tahun untuk menunda. Hahaha! Nak tak nak, lepas graduasi, balik Malaysia kena masuk PLKN jugak :D

 

P/s: Ada seorang pembaca yang tanya saya pelbagai soalan berkaitan PLKN semenjak kebelakangan ini, dan saya sangat berbesar hati untuk menjawab sebarang soalan berkaitan PLKN. Jika ada ahli keluarga, atau rakan-rakan yang dipilih untuk menyertai PLKN, boleh syorkan diorang baca artikel mengenai pengalaman saya menjalani PLKN di Sarawak dulu, sangat best! Kalau ada sebarang soalan pun saya akan cuba jawab setakat yang termampu.

 

 

Komen & Pandangan

  1. Uiks? Saya dulu tangguh PLKN. Tapi sampai sekarang tak ada panggilan lagi pun. Ramai suruh mohon masuk supaya senang, nanti tak payah pergi dah. Tapi, tengah tunggu panggilan kerja. PLKN mana boleh pegang hansdphone.

    • Owh ya ka? Taktau, kawan saya kena buat surat tangguh lagi sebab belum habis belajar. PLKN boleh je bawak hp, tapi hujung minggu je. Weekdays selalunya kena bagi kat warden :lol:

      • Khai

        Assalamualaikum. Saya skrang tgh melanjutkn pljrn di IPTA. Saya pernah m’buat surat penangguhan sblm ni. Dan alhamdulillah penangguhan di terima sehingga 2014. Tp kira2 setahun lps tu, saya m’dpt surat yg menyatakan bhw pergi melaporkan diri. Masalahnya saya blom lg menamatkan pengajian. Dan skrang ni tgh tggu keputusan sem 2. Apa yg ptt saya buat? Adakh surat penangguhan itu adalah borang yg sama smasa m’buat penangguhan dulu? Terima Kasih.

  2. whahahaahahahhaha….. aku memang selamat dan sangatlah bernasib baek. apa kan daya, tidak tersenarai untuk mengikut PLKN adalah satu “blessing” yg teramat gila tinggi nilainye.. wahahahah…

    leh keje cari duit and beli macbook pro dan juga nikon d90

    • Haha tu la, kalau tak dpt PLKN boleh kerja.
      Sbb tu lah aku tak pernah ada pengalaman bekerja, lepas PLKN, tunggu result SPM, pastu few weeks pastu dah sibuk2 dgn interview sume. Bulan 6/7 dah reg foundation bla3.

  3. FA

    untung siapa yg dapat PLKN..klu masuk uitm boleh skip Kokorikulum tuk satu sem…
    uitm je lah..U lain x tau..

  4. hehe.. cewah.. PLKN batch pertama era aku tue(tapi aku tak terpilih, mungkin sbb latar blakang kesihatan aku kot).. budak2 lahir 1986 semua dpt pengalaman atau jadi ujikaji projek baru dr kerajaan.. mcm2 diperkenalkan.. tp ok gak la :P

  5. aku dapat PLKN dulu memang maki giler.. tak suka terikat2.. pergi je lah kan.. aku pendiam sket dulu2,tak reti bergaul..kat sana cam senyap je la.. so far ok lah..cuma tak attach sgt sekarang..
    kem sri ledang,tangkak.. rindu plak kem ni dengan pengalaman2 kat sana.. DELTA! hahaha..

    • hehe. sbb zaman cikgu dulu takde PLKN, ada org cakap org skg ni beruntung sbb ada PLKN, tapi ada juga segelintir yang nak “lari” bila dapat tahu mereka terpilih

  6. annyyss

    PLKN memang bez…. :) rasa cm xnak balik je…ye laa…3bulan 2 da rapat dengan kawan2 baru…bez sngat…! mcm2 dpt bljar…klo boleh saya nk pegi lagi…heheheheh
    ***syez bez gileerrr…

  7. lukman

    plkn best lah.. ni semua depend kat niat masing2.. papepun saya dari kompeni alpha bangga kerana menjadi sebahagian dari alumni plkn.

    • haah mmg dapat elaun, tapi tak banyak la. Selalu kan lepas SPM budak2 plan nak cari kerja, kumpul duit nak beli macam2. So kalau dpt PLKN ni mungkin hasrat tu terganggu lah hehe

  8. Sama la aku bro, niat aku bukan nak lari sebenarnya. Seriously, masa PLKN mula diperkenalkan aku nak sangat masuk PLKN.

    And then, masa dapat PLKN haritu aku dapat panggilan ke dua, lepas tu dapat masuk poli. Aku hantar la surat penangguhan tu. Aku ingat bila dah hantar dah tak kena pergi dah. Tapi sekarang sampai lagi surat PLKN untuk penangguhan tu. Kena isi tiap-tiap tahun.

    Kalau dulu masa umur 17 memang nak pergi, tapi sekarang dah umur 20 segan woo nak bergaul dgn geng yang lagi muda dari kita. Kalau la dulu tangguh belajar lepas tu pergi PLKN mesti tak timbul masalah camni.

    • hehee. Saya dulu before PLKN ambil ujian theory sume, ujian berkomputer bla3.
      Lepas PLKN baru buat praktikal, sbb lepas dapat L kena tunggu sebulan. Alhamdulillah sempat. Kalau nak tunggu habis PLKN baru buat mungkin tak sempat lah kut

    • miera

      eh, miera dapat plkn 2012.tapi siri2 la. 2 mei ni dftar. tapi miera sempat je gi ambil lesen dan kerja 3 bulan. hikhikhik.

  9. biasanya yang mengelak nie aku boleh katakan anak manja kot (?) aku tak terpilih tapi pernah terfikir nak isi borang masok..hehe..best apa, pengalaman baru..

    • betul3x,..saya pun teringin sangat2x mau masuk…tapi tidak terpilih pun,.. tidak terfikir juga mau isi borang masuk coz mom n dad tidak bemarkan,.s0 teng0k jak lah aktiviti dorang,..humm

    • Aku rasa pun gitu gak haha.
      Masa aku PLKN dulu rasanya ada kawan aku try apply, tapi tak dpt. Mungkin dah penuh kut. Tapi ada pelatih time aku pergi, die dapat transfer dari group ke 2 atau 3, ke group aku (group pertama)

    • saya nak pergi plkn tapi tak dpt ,kalau saya dpt saya mesti pergi………………………..dengan bergaul sesiapapun di situ……………..im interest……………

    • Owh takpe. Dapat group 1 lagi bagus. Nanti dah dapat result SPM dah busy nak apply uni or biasiswa semua. Lagi satu, kalau kumpulan pertama ada cuti chinese new year. Masa saya dulu, cuti dalam seminggu jugak kalau tak silap. Satu lagi, masa saya dulu, kumpulan pertama ni dalam 2 bulan 3 minggu atau 2 bulan 2 minggu je, bukan 3 bulan penuh.

      Dah tau dapat kat mana ke?

  10. lalat comell

    huhu…saye dpt n mgharap sgt spt pggilan prtame cos tak nk mengganggu kmsukn ke u nnti..tpi dpt nyer pggilan ke 2 or ke 3….saye igt nk msuk frm6..mcam mne tu yek…

    • Entah, sbb macam2 aktiviti kot ada. Kalau dapat kat tempat best2, lagi seronok. Alhamdulillah dulu rezeki dapat kat Sarawak, so dapat naik flight free + dapat ramai kawan org sarawak. Boleh belajar bahasa diorang, culture dsb.

      Kalau lepas SPM tu tak terpilih, memang tak terpilih dah la. Cuma kalau terpilih lepas SPM, tapi mintak penangguhan, rasanya lepas habis belajar nanti kena join juga

  11. ehh . plkn best sgt lh~ kite dpt mcm2 pngalaman bru,kwn bru .. aktiviti smue best2 tw .. tp .. kalo yg semenanjung kene kat srwk / yg srwk kene kat smnanjung mmg masak lah .. haha .. sbb jaoh kn .. sye dak srwk dpat kat cnie jugak .. tp .. yg plg sye x ske mse plkn, x cukup tidoooo! haha ..

    • Haha. Haah, masa PLKN tak cukup tido. Memang penat. Tapi weekend boleh lepak2 la.
      Ok je berjauhan dari family. Cuma masa awal2 sampai tu, takut2 lagi sbb org sarawak ni gila2 sikit. Tapi lama2 boleh rapat dgn diorang, cakap sarawak pun boleh ahahah

  12. adoiyaii budak2 ni.. 3 bulan je pun. bukan 3 tahun or 3 abad.. haizzz.. aku ni bukan generasi PLKN pun teringin sangat nak join.. bukan ape, minat advanture..

    • oh ya, anak sedara aku 2 3 orang yg pegi PLKN ni dah berubah. sebelum pegi, nakal bukan main. emak cakap pun taknak dengar. kena PLKN 3 bulan, lansung berubah. dengar cakap, tak melawan. atleast ada baiknya jugak PLKN ni.

      • Wah, bagus lah camtu. Ada juga turainer cakap camtu, ada pelatih yg berubah menunjukkan tingkah laku yang baik lepas habis PLKN. Sekurang2nya ia dapat mendidik segelintir pelatih jadi lebih baik

  13. ainwaheeda

    pergi jee… tak menyesal punya lah.. bnyk prkara baru yang kita tak xjumpa kat luar ni blh jmpa kat sana… saya rindu kem saya ^^

  14. ayu

    mmg plkn cam kem tentera ke? xnak g ni sebenar nye 1 jan niy..huhu.. mse cek on9 ary toh xdpt..punyela hepi..last2,ckg umum name kat phimpunan pagi..terpilih.. frust gile muke…huhu

  15. Alahai dulu beriya doa tak nak masuk. Now when I see my friends are getting their PLKN letters, I really feel like joining too! tapi takpe lah, tak nak mohon. haha.

  16. nellaa

    sy form5 tahun dpn.. risau lah dpt plkn.. dua2 family sbelah mak ngn ayah tak ade sape pun pernah dpt pergi.. kalau dpt mmg pecah rekod lah ! haha.. tapi bace komen2 kat atas ni macam nak pergi lah pulak.. kwn2 ckp dia pilih bkn random.. dia ikut kokurikulum kite.. mane satu ni ? kalo ikot koko mmg cerah lah peluang nak pergi sbb tak aktif..

  17. nik

    sy terpilih untuk plkn
    just nk tnya, kene buat ke medical check up ?
    and perlu ke bwk baju kurung? hehe . just asking :)

  18. Feak La Vine

    Hi, ni nak tanye sikit.. Kalau mase tengah buat larian merempuh halangan tu, tibe2 rase dah tak boleh nak lari tak pe ke kalau rehat/stop sekejap? dan boleh ke bawak handphone? thanks.

    • PLKN bukan nak suruh anda mati g sana haha -..-”

      aku asma..jurulatih marah aku main ganas2 tu..tapi aku degil,nak men sebab PLKN syok dengan kawan kawan ! xD

  19. luxollidd

    fuhh…lusa kene report diri kat putrajaya…dpt kem pelangi hill resort…
    ade sesape geng ngan aq ke? siri 9 / 2012

  20. DIRA

    g plkn bole bwk kamera x? n sy mmg suke sgt dpt plkn sbb suke larh… hmpir 95% kwn2 sy tak suke plkn.. ehh knape la diowg ni.. tp yg mrisaukan sy, sy takot balik dr plkn, xdpt nk mhon mane2 ipta sbb salunye trikh mhon bulan 6 atau 7, tapi bulan tu sy masih di plkn.. sy takot nty xdpt lak ipta yg sy nk.. cmne ek?

    • Boleh je bawak kamera. Tapi jgn bawak kamera mahal2 la, kamera compact ok dah.

      Owh, kalau macam tu kena tanya warden nanti. Mana tau weekend diorang boleh bagi pinjam komputer jap ke untuk apply ipta. Sbb masalah mcm ni bukan cik dira sorang je, beribu2 lagi orang yang akan ada masalah yg sama kut :D

  21. aman

    nk tnye a .. kn rsult plkn klua sbl0m kte kene prgi .klw kte x dpt .. mmg x dpt selamenye eah ?? ke ade panggilan utk yg kedue ..atw ms0k kump. laen .hahahha ! (ayt mcm t’ign nk j0in plkn jeh )

  22. chacha

    perggghhh!! PLKN de best ahh..lebey2 g dpt kat ngeri org..aku dri sabah dpt kem kat millennium slgr.. mmg tbaek ah dpt naik kapal free.. mula2 tu mmg tkut nk pegi.. nges2 gak ah.,. tyme nk abes plkn pun nges gak..sedey tgglkn member n JL.. PLKN!! imissdatmomentsomuchhh!!

  23. parmesan

    sape yg xdapat pergi 2 memg rugi laa…2 laa saat yg plg best..xyh ckap laa nk lari…klu da habis nanti kompem nangis laa….

  24. oh,,saya nak try lari PLKN, tp plkn tetap panggil saya siap pos lg sijil penangguhan ke rumah. nape lah campak saya ke group 3, x pasal2 kena tangguh.

    *sedang mencari jalan nk lari dari plkn*

  25. Nana

    Saya tgh bercuti PLKN. Grup 1. Bdk selangor, kna campak ke Temerloh, Pahang. Mmg mcm kem tentera sbnrnya. Sakit letih ko, xde sape peduli. Demam? Gi jalan sorang2 ke medik, lebih kurang 50m dari dorm. Xbley rehat lak tu. Kalau ade aktiviti kat padang kawad, jalan la ko ke situ, xkesah la sakit perut ke nk muntah ke. Kat kem saya, dah lebih 4 orang pengsan time kawab sbb sakit. BENCI!!! Jurulatih2 kt sini poyo nak mati. Sorilah, sya negatif sket. Bkn sy mintak layanan cam puteri, sy cume mintak layanan cam manusia. Itupun dorg xleh nak kasi. Dah la pengurusan tunggang langgang. Terhegeh2 nk buat announcement ble ade aktiviti. Sesape yg dapat ke Kem Arena Resort, Temerloh, bersedialh utk mati. GERAMJI!

  26. heran la kenapa orang nak lari tak mau masuk plkn, walaupun zaman saya takda tapi saya dapat rasakan banyak benda boleh kita belajar bila masuk dalam tu, bukannya diorang nak buli atau nak tahan kita lelama..peluang tu datang sekali saja, nanti kerja dah ada keluarga , memang kita jarang beraktiviti mcm tu.

  27. kylie

    kenapa Kem di Macang Bubuk gitu teruk, training sampai 2pagi, lepas itu pagi bangun 5.30am, mana cukup tidur, lagipun marching tengah hari panas sampai berjam-jam. Orang mana tak sakit. patutkah?logik tak??????.

  28. luqman

    Saya nk tanya ni, tahun lepas saya tangguh plkn sbb bertindih ngan pendaftaran saya ke ipta untuk program asasi kat uitm. Jadi skarang ni da abis asasi cuti 5 bulan so ape perlu saya buat untuk gi plkn tuh?ke kene tunggu jugak surat dari plkn ?

    • Tunda je. Ada kawan yang telah lanjutkan pelajaran di US pun masih dapat surat tiap-tiap tahun. Jadi tiap-tiap tahun terpaksalah die buat surat mohon ditundakan. Hehe

  29. ama zulkiflee

    nk msuk sekejap or tunda plkn klaw 2nd intake 1/5 n trikh daftar matrikulasi n asasi 27/5 or diploma 3/6??n klaw kluar awal kne smbung ke lpas abis blajar nnti??

  30. Dixon calvin eging

    bulan 5 ni, sya tekena PLKN dkt selangor.. tia sabar larr.. hihi.. tpi, sya tkut laa.. sya ni jnis yg tdk pndai cari kawan?? klau kawan cari sya, bru la ok.. hehe.. cm mna 2?? huhuhu

  31. ak dpt plkn taon 2010, tp tunda sb masuk U.. sampai skg kena wat penangguhan, xleyh ke kalau xnak pergi?xsyok laa b’gaul ngn dak2 xsbye nnt.. :( xbestnye…..

  32. saya dpt plkn siri 2,,,,,,dalam masa yg sama saya dah dapat tawaran belajar..tawaran belajar tu plak course yang saya minat..so sekarang ni tak tahu nak buat macam mane..kalau saya prgi plkn,,mybe tawaran blajar ni tak ada panggilan yang seterusnya….kalau saya tangguh macam mane plak????? habis blajar nanti still kene pergi jugak ke???

  33. sya tkt prgi plkn sbb aya jnis yg pndiam n tak thu brgaul .. org byak ckap msk kem sg.rait tak pyah rsau sbab plkn sna tk ketat ..

  34. nor aziera

    sy x nak masuk plkn! ;l..sy dpt pnggilan ke3,lama lagiiii,tp nak tanya 1 Q,kata cikgu saya plkn act boleh cancel kalau kita nak sambung belajar?really?

  35. bubble

    Saya punye tarikh dftar masuk ipta dlm 2/6 ni..
    Kene pergi plkn 1 mei..Klu pegi plkn dulu lps tu kluar, kene pergi balek ke lps habis study sbb x cukup 3 bln?
    Nk tangguh pun surat tawaran x dpt lagi..hishh

  36. saya akan pergi PLKN 2 Mei ni,serius tak sabar! :D tapi bila dah habis PLKN,kena masuk form 6 pulak,takpe ke kalau tangguh form 6 selama 3 bulan tu? saya malas nak tangguh PLKN atas sebab2 tertentu masa hadapan nnti. Pendaftaran Tingakatan 6 seminggu selepas saya pergi PLKN nanti.

  37. shazzuan rafi

    sy kne PLKN 2 mei ney..ade 1 mmgu agi..xsbr plak nk cri pngalaman bru..tpkse bnti kje sbb join PLKN..hehehehhe :)

  38. Random HOST

    Bloody hell with that PLKN things… If you wanted to do something just do it. Never obey rules is the greatest soul.

  39. syida

    alhamdulillah, sy ditwrkan utk pegi ke plkn..syukur sgt2…msti sonok kt sne kan sbb dpt kwn bru.. hee
    tp sy ta tau sy dpt y first intake or second or third ? mcm mne nk tau ekk ?

  40. ivy

    Hi admin. nie nk tnya nie,,sy dpt PLKN kump3 siri 9/12..[btw,,sy org sbh.] tp mslhnya,,sy skg sdg mlnjutkn pljran di slh satu IPTS di johor bahru..tarikh lapor diri tue bln sept 2012 nie..but,,bulan sept nie sy akn ambil sem2…huhu,,then amcm nie?? please bantu sy….T_T

  41. nfei

    assalam..selalunya, kumpulan 1 start bile? and kumpulan 2 dan 3 pulak? and memang plkn tu akan ambil masa accurate 3 bulan ke?

    • Wassalam.
      Kumpulan satu hujung tahun 12, dulu saya rasanya dalam 28 Dec (kalau tak silap) sampai pertengahan bulan 3). Beberapa minggu lepas tu kumpulan 2 dan seterusnya. Tak accurate pun 3 bulan. You’ll enjoy, don’t worry :D

  42. zul

    hhmmmmm…..saya dpt plkn..tp dpt panggilan ipt…n saya pilh ipt tu….tp saya tak tau camne proses nk mntk tangguh tu….tolong….31 ni da dafta ipt tu..

  43. salam,,saya ade wat penangguhan PLKN thn 2011 atas sb msk form 6,,skrng ni dah abis Form 6,,tinggal tunggu result je.so saya nk tahu bila saya akan dipanggil oleh utk ke PLKN…susah la camni sb bru dpt tawaran kerja,,klau kerja tiba2 dapat panggilan,….camne ni?

  44. User

    Kalau pergi PLKN, nanti stuff2 di rumah akan ‘diusik’ oleh budak2 nakal. Yelah, macam laptop, handphone, buku, DVD, dah sebagainya. Lepas 3 bulan, then pulang je kerumah, tengok2 semuanya dah takde. Laptop dah kena format kt kedai, handphone kena jual dek family, baju kena sedekah. Homeless, poorest. OKAY!!!!??

    One more thing, kalau dah bawa handphone ke sana, kenapa warden nk rampas pula? Orang dah biasa tidur lambat, bangun awal. Lantak lah handphone tu nk kena masuk air ke hapa.

  45. Saya pernah masuk plkn..byk juge pengalaman buruk nya.. sy sudah kenal rokok..sy dpt kawan yg ntah hapa2. PLKN ni cuma mendisplinkn diri, tp in the future tak membantu pun..patut nya sesiapa yg dah join PLKN perlu dpt keistimewaan seperti mudah dpt tawaran blajar di IPTA , mudah dapat kerja di bidang Kerajaan.. tp, semua itu tak berlaku..so sy rasa, baik la kerja dari join PLKN .. sekian dari usop ..

  46. Saya pernah masuk plkn..byk juge pengalaman buruk nya.. sy sudah kenal rokok..sy dpt kawan yg ntah hapa2. PLKN ni cuma mendisplinkn diri, tp in the future tak membantu pun..patut nya sesiapa yg dah join PLKN perlu dpt keistimewaan seperti mudah dpt tawaran blajar di IPTA , mudah dapat kerja di bidang Kerajaan.. tp, semua itu tak berlaku..so sy rasa, baik la kerja dari join PLKN .. sekian dari usop ..

  47. Saya baru je keluar PLKN pada 16 Mac 2013 haritu. Masa mula-2 dapat masuk tu memang berang lah, kena pergi dalam keadaan terpaksa. Hampir eminggu duduk kat kem tu saya asyik menangis je tiap-2 malam. Saya dapat di PLKN Princess Haliza, Sepang. Tapi lepas lama-2 tu, saya dah mula seronok dah sampaikan masa hari-2 terakhir berada di Kem saya seakan ‘meracau-2′ taknak balik rumah. rasa nak terus stay je kat kem :’) sumpah kem PLKN memang best gila! keseronokan dan pengalaman di sana tak terucap dengan kata-2. Hanya mereka yg pergi saja dapat merasainya. kalau boleh, seandainya ada peluang lagi (kalau ada lah) saya nak mohon PLKN lagi sekali. huhu…. rindu nyer……

    pada rakan-2 yg dapat PLKN tu, korang semua patut nya bersyukur lah eh sbb dpt PLKN tu. nanti korang akan dapat peluang menembak, membuat khemah dan sebagainya. belum pergi belum tahu lagi mcmana seronoknya :)

  48. ika

    awl thn nie sya prgi plkn smapt 2mnggu,smse disana sllu skit dn dktor bg pngguhan….adkh lpas nie sya akn prg blik…sdngkn sya dh dpt duit slme sy dduk disana dn smua brng sya dpt,xkn kne prg blik dn diorg bgi kli ke2

  49. wada

    Saya ada soalan ni. Saya dapat panggilan matrikulasi. Tapi dalam masa yang sama saya nak habiskan dulu plkn. Malangnya tak boleh sbb pendaftaran on 27 mei. Plkn habis 21 june. Boleh ke saya minta tangguh sekejap matrix? Tangguh seminggu pun okay kot.

  50. tiba-tiba dapat surat kena lapor diri PLKN 15 Ogos ni. gila. walau macamana best pun orang cerita, taknak terjebak dengan kesosialan di sana.huwaa

    • helmi

      salam,
      sis dpt ktne?
      gila x gila, aku dr batch 2004 sesi 2, tahun 2013 baru nk panggil balik..org JLKN x buat keje ke slama ni..da 9 tahun baru terhegeh2 nk panggil balik. sape nk bayar gaji aku 3 bulan ni?

  51. trololololo

    Saye nak tanya kwn saye nie dia tak amik spm tapi dia dpt panggilan masuk plkn…bole ke dia pergi?

  52. mimi

    assalamualaikum..kalau nak hantar surat penangguhan plkn melalui online…
    boleh bagitahu email dia apa?.. terima kasih :)

  53. nur

    bcoz b4 this ader htr borg tangguh tu gune pos laju, pos biasa boleh kan? tapi setem nak gune bpe sen punye? AND surat y kite nak lampirkan tuh kena sahkan ke?

  54. Norlida

    Assalamualaikum.. Anak perempuan makcik baru dapat surat panggilan PLKN harini.. Anak makcik 3 drpd 4 orang dapat panggilan PLKN.. makcik bukan tak seronok dpt PLKN tpi makcik risaukn keselamatan anak makcik sbb akhir2 ni ada banyak kejadian2 yg tidak diingini berlaku.. Risau makcik… Kalau dlm tahun 2007 dn 2009..keadaan kem2 ok lagi kot sbb kedus abg dn kakak anak makcik yg dah sertai PLKN..they did well. Yg sorang siap jadi pelatih terbaik keseluruhan lagi..sanagt2 bangga..tpi skrg ni kerisauan dan takut yg makcik rase..macamana yea… Anak makcik kela pegi kem PLKN di kuala Kubu Baru..

    • Salam.

      Rasanya tak perlu risau. Mana-mana PLKN, keselamatan jadi top priority.

      Jika anak makcik rasa ada sesetengah aktiviti lasak yang dirasakan tak sesuai, boleh mintak pengecualian daripada melakukan aktiviti tersebut daripada cikgu. Selalunya kalau ada aktiviti lasak, memang cikgu akan tanya sama ada ada pelatih yg ada penyakit (spt asthma dsbnya) untuk pengecualian.

      ps: Saya dulu MRSM KKB, bersebelahan dgn Kem PLKN di KKB tu :)

  55. adam

    nak tnya , sya dpat plkn 2014 kumpulan 2/3. tapi sya nak tukar pegi kumpulan 1. mcm mana nak tukar??

  56. Assalamualaikum ! saya nak tanya nie .. macam mana ek kalau surat PLKN tak sampai ke rumah . Saya semak PLKN diInternet Saya dapat PLKN 11/2014 kumpulan 1 tapi surat tak sampai lagi ke rumah . Member saya yang lain semua dah dapat . Adakah surat tu wajib untuk daftar nanti ??

  57. hana

    Assalamualaikum, saya menangguh plkn sebab dapat ipts…..sekarang pengajian saya dah nak habis, hanya tinggal satu sem je lagi…soalannya macam mana saya nak masuk plkn lepas pengajian saya tamat?saya nak sangat masuk..harap encik dapat maklum balas secepat mungkin.

  58. Bolehkan saya tanya sedikit soalan ?
    Saya dipilih untuk memasuki PLKN 2014, saya sangat bersyukur dipilih. Tetapi saya ditetapkan di kumpulan 3 dimana pada masa itu saya ingin sambung belajar.dan tidak ingin dipanggil untuk ke PLKN selepas graduate. Soalannya bolehkah saya memohon atau membuat rayuan untuk pertukaran kumpulan ?

Tinggalkan pendapat atau komen