Jalan-jalan di Niagara Falls

Lama betul tak update blog. Genap lah seminggu tak update blog. Entry kali ni takde apa-apa sangat cuma nak berkongsi pengalaman di Kanada, pengalaman semasa berjalan-jalan di Niagara Falls. Sebenarnya masa pergi tu tak bawak kamera kot, nasib baik ada kawan yang ambil gambar masa kat Niagara, jadi semua gambar ni dikreditkan kepada beliau, Md Nabil.

Latarbelakang Niagara Falls

Niagara Falls terletak di sempadan Kanada dan Amerika Syarikat. Ianya merupakan antara air terjun yang tercantik didunia. Niagara Falls ni adalah antara tempat yang mesti dikunjungi oleh pengunjung luar negara yang ingin datang ke Kanada ni. Jarak Niagara Falls dari Hamilton adalah lebih kurang 1 jam perjalanan, kiranya takde lah jauh sangat. Kalau menaiki bas, harga kurang dari 20 dollar.

niagara

Gambar Menarik Niagara Falls

Niagara Falls

Niagara Falls

Niagara Falls

Apa yang ada di Niagara Falls

Sebenarnya macam-macam ada di Niagara Falls ni. Selain menikmati keindahan ciptaan Allah SWT, terdapat juga Factory Outlet yang menjual barang-barang berjenama pada harga murah. Selain itu, antara tarikan lain adalah taman tema. Lebih kurang macam kat genting Highland lah kot. Gambar-gambar di bawah ni korang boleh tengok Ripley’s Believe It or Not Museum, Wax Museum, naik Skywheel dll. Ada juga choc shop dan Hard Rock Cafe Niagara. Hehe. Jom layan gambar pulak

Ripley's Believe it or Not

Muzium Ripley’s Believe It or Not

Burger King

Restoran Burger King

Niagara Night

Pemandangan malam

Masa Paling Sesuai: Musim Sejuk atau Musim Panas

Kalau nak menikmati keindahan Niagara Falls, disarankan pergi masa musim panas. Banyak aktiviti boleh dilakukan seperti naik bot dan jalan-jalan berdekatan falls. Kalau masa musim sejuk, nak jalan pun agak terbatas sebab sejuk sangat. Lagipun, banyak attractions lain yang ditutup, jadi kurang sikit aktiviti outdoors masa musim sejuk. Pergi masa musim sejuk dan musim panas dua-dua pun bagus, sebab pemandangan air terjun tu berbeza sikit kot ikut musim. hehe

Komen Pembaca

  1. masyaAllah cantiknya..unik betul niagara falls ni. bila agaknya ada peluang nak melawat sana. untuk bro berada di negara orang, boleh kenal dunia lebih luas

  2. tgk gamba pon dh tau sejuk giler…brr…^_^ mmg best klau dpt pegi nih. nak2 time summer, sure lg mengancam waterfall ni!
    pastu blh jumpa kingkong atas museum…and salam2 ngan uncle frankenstein…mntk dia blanje mkn burger…hehehe

  3. Hebat sungguh seni dari Allah apabila melihat kesan salji pada air terjun Niagara(gambar 4). Beruntung dah belajar di Kanada boleh makan angin melihat negara orang :-)

  4. Bestnya lerh gi niagara falls… :D menarik sungguh permandangan air terjun dia erk. Last skali (dalam ingatan) aku tgk air niagara falls ni warna macam kuning teh tuh, rupanya warna dia lagi lawa.

  5. Ni dalam Malaysia dah abeh jalan ke belum ni? Sampai Canada merantau. Memang seronok keluar negara ni, dapat tengok budaya diorang. Aku memang impikan nak pergi Germany, dan Jepun. Dan tengok budaya rakyat diorang.

    Niagara Falls tu boleh mandi ke tak? Macam cari maut je kalau mandi..

    • Alhamdulillah sudah rasanya.
      Pergi sabah masa ziarah makcik, dan pergi sarawak masa dapat PLKN (Alhamdulillah).
      Yang lain2, ikut family je lah.
      Kadang2 pergi orang kahwin sampai kelantan huhu

  6. syok tengok air terjun tu..naik takut pun ada gak…tinggi…sana top Niagara Falls..banyak film barat yg romance2 suka shooting kat situ rasanya..

  7. wanacesh

    wargh,,,dri kecik memg nak sgt pi tgk air terjun kt niagara falls,,duit xde cmner mau pegi maa,,,uwa,,,mlm2 cantik tgk tmpt tu byk lampu kalerful,,,

  8. niagara menang antara airterjun tercantik di dunia.

    orang cakap..view lebih cantik bila tgk di Canada dan tgk airterjun ladam kuda tu. betul ke bro…?

    masa musim panas, sampan/kapal akan bawak pelancong betul2 kat bawah curahan air terjun tu kalau tak silap.

    manakala di musim sejuk, air terjun tu akan membeku sama.

  9. fisrt word:subhanallah..kagum.

    honestly,niagara waterfalls adalah salah satu tempat yang paling aku nak sgt lawat…dari skolah rendah,aku suka gila tatap gmbr tmpt nih..baca pasal tmpt ni pon dah bikin teruja tahap maximum..and,will always pray,one fine day,aku smpai tmpt ni..aminnnnn..

    p/s:beli novel ‘curahan cinta niagara’ sebab aku suka niagara waterfall.nasib baik best.haha

  10. Salam. Akak pernah sampai, tapi dah lama ..dalam tahun 1990 . Masa tu travel bersama rakan-rakan dari Minneapolis tu..Memang menakjubkan sungguh Niagara Falls..Subhanallah.
    Kalau ada rezeki, teringin nak pergi lg..

  11. superb, untunglah bljr d luar ngr time cuti ke wiken ke leh jln2, tp ape pun kene ade wang nye jgk, so u ade wat partimer kt sana ke?mungkin tidak kot?huhu

Komen Anda

Emel anda tidak akan dipaparkan. Ruangan bertanda * wajib diisi. Sila gunakan bahasa yang sopan.