Gambar: Bila Salji Cair

Masa musim sejuk memang sedap mata memandang, semua benda putih. Pokok, rumput, jalan. Semua putih. Kalau selalu tengok filem yang menggunakan latar belakang negara bersalji, mesti kita semua ingat musim sejuk semuanya indahkan? Tapi perkara yang paling tak best adalah bila salji mulai cair. Selalunya tempat pejalan kaki pun jadi lecak/becak (mana satu yang betul …

Gambar Dan Pengalaman Aktiviti Snowboarding

Seperti yang telah dirancang, akhirnya dapat juga snowboarding Jumaat lepas. Ya, Jumaat lepas. Baru sempat nak update sebab kesibukan dengan assignment. Haha. Jadi, ada sedikit gambar untuk dikongsi kali ini. ps: Jangan tanya mana gambar saya. Selalunya fotografer tak ambil gambar sendiri Berbanding tahun lepas, tahun ini ada sebanyak 7 kereta yang turut sama. Jadi, …

Rancangan Untuk Snowboarding

Seronok. Tiba-tiba dapat invitation untuk snowboarding bagi ahli MyMAC. Oh ya, MyMAC tu singkatan bagi Malaysian Students at McMaster University. InsyaAllah kalau segala berjalan lancar, 23 Februari ni dapatlah ber-snowboarding. Sistem universiti di Kanada ni pelik sikit, ada satu minggu cuti yang dipanggil Reading Week. Motif? Nak suruh pelajar baca buku agaknya. Haha. Jadi waktu …

Bidang Kejuruteraan Kimia Bukan Bidang Kimia

Bila saya tulis dalam artikel terdahulu yang saya belajar bidang kejuruteraan Kimia, ada beberapa pembaca yang tanya, Chemical Engineering ni sama macam Chemistry ke? Selain tu, ada lagi beberapa persoalan lain yang orang akan tanya bila sebut chemical engineering atau kejuruteraan kimia, antaranya: Saya minat subjek kimia, ok tak kalau saya ambil Kejuruteraan Kimia? … …

Kembali Berblog Setelah Lama Menyepi

Yay, berjaya jugak update blog. Hehe. Rasanya dah lama sangat tak update blog ni, kali terakhir update blog pada 19 Disember tahun lepas, berkaitan Kos Haji Semakin Berkurang Dengan Dinar. Kebetulan lepas habis final exam pada 20 Disember ada winter break, lebih kurang 2 minggu. Macam-macam aktiviti join, tapi tahun lepas tak join pulak program …

Sikit Lagi, Sikit Lagi…

Nampaknya tak lama lagi dah nak final exam, lagi seminggu lebih je. Harap-harap kali ini boleh buat yang lebih baik dari exam sebelum ni. Sekarang sudah sangat hampir dengan musim sejuk, walaupun salji belum turun secara konsisten, tapi cuaca sangat sejuk antara 0 – 5 darjah celcius. Nak naik basikal ke kelas pun kena fikir …

Kanada dan Produk Apple – Saya Mahu Macbook Air!

Jika di Malaysia, mungkin kita dapat lihat hanya segelintir kawan-kawan atau orang di sekeliling kita yang menggunakan produk dari syarikat Apple. termasuklah Macbook, Iphone, Iphone dsb. Salah satu sebabnya mungkin kerana faktor harga. Lagipun Apple Shop takde kat Malaysia kan? Berbeza di Kanada, produk-produk dari Apple adalah sebahagian dari jenama popular di sini. Jika ramai …

Sistem Kitar Semula di Kanada – Kenapa Tidak di Malaysia?

Bila belajar di negara orang, kita selalunya akan dapat melihat beberapa perkara seperti sistem masyarakat, sistem pelajaran, sosial dan beberapa perkara lain. Memang tak dapat dinafikan bukan semua yang orang sini buat lebih baik berbanding masyarakat Malaysia, ada juga beberapa perkara yang lebih baik di Malaysia. Kali ini saya nak kongsi tetap sikap orang Kanada …