Bidang Kejuruteraan Kimia Bukan Bidang Kimia

Bila saya tulis dalam artikel terdahulu yang saya belajar bidang kejuruteraan Kimia, ada beberapa pembaca yang tanya, Chemical Engineering ni sama macam Chemistry ke? Selain tu, ada lagi beberapa persoalan lain yang orang akan tanya bila sebut chemical engineering atau kejuruteraan kimia, antaranya:

Saya minat subjek kimia, ok tak kalau saya ambil Kejuruteraan Kimia? … dan sebaliknya.

Jawapannya, boleh dan tidak. Minat kimia sahaja belum tentu anda akan minat chemEng, sebab subjek-subjek dalam bidang engineering selalunya memerlukan anda mengaplikasikan subjek maths dengan baik. And yes, subjek maths di universiti saya rasa lagi susah dari Add Maths :D

Perbezaan Kejuruteraan Kimia dan Kimia

Chemical engineering bukan chemistry. Nampak je perkataan “engineering” tu sepatutnya anda dah boleh agak, ianya pasti berbeza dengan kimia tulen. Rasanya kimia tulen akan belajar pasal organic chemistry in depth, molecular reaction dan segala perkara mengarut lain pasal chemistry haha.

Klik > Subjek-subjek kimia di McMaster University

Secara peribadi, bagi saya bidang kejuruteraan kimia perlukan asas math yang kukuh. Contohnya, walaupun subjek maths yang diajar sehingga tahun 2, tapi aplikasinya secara mendalam akan digunakan pada subjek-subjek lain pada tahun 3 dan 4. Kadang-kadang tu rasa ada sesetengah subjek tu macam bukan subjek chem eng, tetapi macam subjek math je :lol:

Dalam bidang kejuruteraan kimia (chemEng), antaranya subjek yang akan belajar adalah thermodynamics, control process, heat transfer, mass transfer,  polymer dan beberapa perkara lagi. Rasanya daripada berpuluh-puluh subjek yang diambil, ada 2 atau 3 subjek sahaja yang sama dengan pelajar course chemistry, sangat sedikit kan?

Klik > Subjek-subjek Chemical Engineering di McMaster University

 

Nota subjek Thermodynamics, antara subjek paling saya minat :D

ChemEng

 


Harap lepas ni sesiapa yang nak tau perbezaan bidang kimia dan kejureteran kimia akan jumpa artikel ni bila diorang search di Google :lol:

 

 

 

Komen Pembaca

  1. Seram je tengok formula2, number2 tu semua. saya nasib bek form 5 dpt cikgu math yg baik, pandai ajar, sabar hehe, senang nk study, mudah faham. anyway, gud luck n semoga dipermudahkan study =)

  2. math aku sampai 5.. sem ni math terakhir harapnya.. sakit gak wat final hari tu..
    thermo ni pn ada gak aku belajar.. heat transfer la aku jem sikit.. rumus? sangat banyak =.=’
    rumus add math tu kira sikit banding calculus.. huhu..

  3. Art

    sains tulen–> hayat–> tetibe engineering?? alhamdulillah mampu jugak survive walaupn x pernh terdetik nk mik eng ni. huhu, da final year pon…aaaakhirnya!

  4. aku pun dah tertipu dengan word kimia sebelum masuk degree hari tu..
    sekali masuk kos ni..mencanak nak study….
    belajar fizik paling banyak……
    sekarang lagi setahunje nak habis ..InsyaAllah
    boleh jadi engineer berjaya lepas ni

  5. muehehe, nasib aku tak amik food engineering sebab tawu tu banyak kira kira..heehehe
    lagipun aku ni minat2 kira kira, tapi malas, lagi malas bila nak membaca, malas lagi nak menghafal..macam mana tu..:P
    insyaallah habis je praktikal ni nak sambung ke UPM amik, bachelor food technology..

  6. “polymerisation is the process of repeated joining together of small unit monomer to form polymer”

    bdk2 spm belajar pasal polymer, ia disentuh dlm dua bab…. satunya di form 4, bab last skali (manufactured substances in industries) dan dalam bab organic compound form 5

    *aku keluarkan definisi tanpa tgk buku…. waaah~

  7. huh.complicated gilaaa.dasyat la sape minat mende2 camni.*tabikspring*
    masa belajar time asasi dulu pon ‘nanges’ nak hafal segala benda.hahaha.
    anyway,goodluck!semoga jadik jurutera kimia berjaya!

    ps;org yg suka benda2 complicated,personaliti pon complicated kn?kbai

  8. aku yang biotech ni, belajar jugak pasal mass transfer, fluid mechanics semua tu
    huu, pening habis…3 tahun seronok belajar biologi, tiba-tiba keluar kalkulator nak mengira bagai

    esok exam pulak tu

  9. ok. sudahku tinggalkan maths and subjek yg seangkatan dengannya sejak berakhirnya pengajian kat matrix.
    skang ni menyimpang jauh dah amik course lain.
    nway, good luck ye!
    nice sharing. ^___^

  10. hehe betul tu, bukan macam apa yang di sangka, aku pun lepasan chem eng.. dah namanya pun engineering kan, mesti la banyak gunakan penaakulan maths utk selesaikan prob hee :D

  11. Haha…penerangan yang sempoi bro…
    Jumpa juga chem eng blogger kat sini…

    Thermo is not my fave…

    Maths and physics byk pakai…chemistry ka-dang…ka-dang…

    hi!

  12. Anonymous

    Assalamualaikum saudara dan saudari sekalian,
    berkenaan topik Engineering,
    kalo korang rasa korang nie lebih kepada THEORY amik la Engineering
    tapi kalo korang rasa korang nie lebih kepada PRAKTIKAL/TEKNIKAL amik la Engineering Technology
    kedua-dua ade persamaan Engineering tapi berlainan cara :D
    Engineer(we think) : inventing,coding,designing,ideas,planning,conceptual
    Engineer Technologist(we do) : technical,supporting,maintenance,application,developing
    walaupun susah tapi Engineering nie sangat best terutama time kerja nanti :)

    • Wa’alaikumsalam.
      Pasal banyak teori tu betul.
      Tapi kurang pasti pasal Engineering Technology. Kat sini ada jugak bidang Engineering Technology tu, agak baru dan masih kurang popular. Mungkin kalau ada pengalaman menarik boleh lah kongsi ye :D

  13. Syi5ra

    nak tanya, memang susah ke bidang chem.eng ni sebab saya lepasan spm baru teringat nak amek. lagi satu keje ni kat dalam lab je ke?

  14. Mech-E

    Salam…

    Ramai juga bakal2 jurutera dari pelbagai latarbelakang study kat sini… Bole berkongsi2 maklumat, pandangan, idea dan mcm2 lagi.. Mmg tak dinafikan, subjek2 engg ni mmg menarik utk dipelajari terutama bagi mereka2 yang sukakan elemen2 maths…
    Satu pengalaman yang suka saya nak kongsikan bersama adalah sesusah mane pun subjek2 engineering yang kita penah pelajari, tempuhi, hadapi… Susah lagi utk kita mengaplikasikan ilmu2 tu semua apabila kita di alam pekerjaan nnt… Cara terbaik utk kita aplikasikan ilmu2 ni adalah terlibat secara langsung dgn bidang RnD dan juga rekabentuk… Hopefully anda bersedia utk menempuhi alam pekerjaan kelak…

  15. saya baru form4 .. bile org tanya nak jadi apa, confirm muka saya jd blur .. tak tau nak jwb ape, hari tu suka hati je jawab nk ambil chemical engineering sbb saya minat chemistry. skali try search dekat google, hahh ! ape benda ni ? :(

  16. aiman

    Sy juga apply chemical engineering, menunggu panggilan dari UTP/UTM..Januari nanti. Moga sy berjaya join abg/kakak di sini sebagai bakal jurutera..amin

  17. norhafiszah

    setuju dengan cerita awak ni.saya chem engineering bioproses(utm) .masa belajar tu susah je..serius susah je.thermo heat trasnfer, mass balance..tp bila paham mudah dan kacang je kan..haha..tahun 3-4 saya da mjor bioproses..byk microb, genetic, food processing.. have fun sangat masa belajar..
    tp first job, saya dpt mechanical enginer.huhu.tak apply pun sume chem eng.tp basc eng still guna.after 4 years, saya lompat masuk management.totally different dari enginering.tp takpe la,pengalaman uruskan kerja itu yg penting :)selamat maju jaya

  18. actually, baru tau awak masih belajar ye..
    saya grad 2008.
    goodluck ye.benda tu sume mudah kalau rajin buat esaimen, rajin buat semua soalan dalam buku tebal tu.kalau rajin, sume jadi mudah!!!..akak da lalui sume tu..thermo paling hancur.but i ‘m well done in energy balance and separation.hahaha..yg penting rajin ye :)..hehe.rajin buat sume tu cepat la paham ….sebab soalan mmg nampak tricky giler if kita tak paham.hahah.goodluck.selamat menjadi jurutera kimia berkaliber:)

    • Hai kak norhafiszah.

      Terima kasih kerana berkongsi pengalaman. Saya suka thermodynamics dan mass transfer hehe.
      Bila dah masuk 3rd and 4th year ni, memang susah. Doakan saya ya?

      Semoga berjaya dalam kerjaya dan kehidupan dunia akhirat :)

  19. Humaidi Adnan

    thnx share .. tp,, boleh tak bgthu detail sbjct aep yg dipelajari dlm chemical engineering nie ?? sbb sy tgh buat pilihan utk upu ..

  20. salam . kalau tak ambik fizik masa matrikulasi ada peluang ke nak dapat chem eng ni ? sebab ade orang kata susah nak dapat . sekarang ni pun tengah fikir kos ape yang sesuai nak sambung belajar ,yang ade dalam otak sekarang ni everything yg ade kaitan dengan chemist ,kalau nak ambik kos yg ade kaitan dengan bio rase macam tak yakin pulak ,sebab sem lepas bio dapat B . overall sem lepas dapat 3.43 . macam mane tu ?

    • Salam. Kalau dari Matriks tak pasti pulak. Kalau tak silap, ada Sains Hayat dan Sains Fizik. Sains Hayat ni bukankah ke arah Med, Farmacist, Biotech semua tu?

      Ambil biotech la, bidang tu makin berkembang kat Malaysia. Makin byk duit kerajaan laburkan untuk RnD, insyaAllah peluang pekerjaan makin banyak.

      • haah . dulu guna sains hayat dengan sains fizikal . sekarang ikut modul . kalau modul 1 ada kimia , fizik , bio . kalau modul 2 ada fizik ,kimia, sains komputer . modul 3 ada kimia , bio , sains komputer . saya ambil modul 3 . so . takde fizik . cemmana tu ? kos apa lagi yang tengah berkembang sekarang ni ? nak isi upu , tapi pening tak tau nak letak kos ape .

  21. sy budak 1st year kej.kimia. n sy jgk mgkin tetipu dgn pkataan “kimia” itu.. act sy plg x suka math/kira2/physic..tapi skg dah beradadi ump atas kos kej.kimia. acaner tu ?? hnya kerajinan je yg boleh bantu skg ni.dan cuba utk meminatkan diri.kpd adik2 tolong la tolong fikir masak2 sebelum mintak kos tu

  22. Candidate spm 2012

    Assalamualaikum..antara Che eng and petroleum eng admin rasa mana better?Apa yg sy lihat kalau ambil Che eng lapangan kerjayanya luas tp petrol eng hanya pd bidang oil and gas(bergantung pd rezeki gak)btw,kalu x menyusahkan,sy teringin tahu lg pasal Che eng.study dia susah nk faham ke?

  23. edora

    salam…sy nk tanya…chem.eng ni sesuai tak dgn perempuan?sy lpsan asasi and seboleh2nya sy dh xnk ambik course yg berkaitan dgn biology sbb sy xminat menghafal…so course ni byk mghfl tak?kalau byk math kra ok la sbb sy mmg minat math :)

  24. fatinnurain

    assalamualaikum..saya lepasan spm dan saya dpt tawaran dip kej kimia ni..saya pun dpt mariks kos sains..saya dalam dilema nk buat kputusan..org ckp klu amik kej kimia bidang kerja terhad di malaysia..betulke? belaja chemical eng ni ssh sgt ke smpi x boley nk spent time with friends jejalan?

Komen Anda

Emel anda tidak akan dipaparkan. Ruangan bertanda * wajib diisi. Sila gunakan bahasa yang sopan.