“Aku jumpa, aku punya”

Apakah hukum mengambil barangan yang dijumpai, yakni barang yang tercicir dari pemilik sebenar? Seringkali ramai yang mengambil ringan hal ini dengan sewenang-wenangnya membuat andaian sendiri mengenai barang yang dijumpai

Kanada dan Produk Apple – Saya Mahu Macbook Air!

Jika di Malaysia, mungkin kita dapat lihat hanya segelintir kawan-kawan atau orang di sekeliling kita yang menggunakan produk dari syarikat Apple. termasuklah Macbook, Iphone, Iphone dsb. Salah satu sebabnya mungkin kerana faktor harga. Lagipun Apple Shop takde kat Malaysia kan? Berbeza di Kanada, produk-produk dari Apple adalah sebahagian dari jenama popular di sini. Jika ramai …

Sistem Kitar Semula di Kanada – Kenapa Tidak di Malaysia?

Bila belajar di negara orang, kita selalunya akan dapat melihat beberapa perkara seperti sistem masyarakat, sistem pelajaran, sosial dan beberapa perkara lain. Memang tak dapat dinafikan bukan semua yang orang sini buat lebih baik berbanding masyarakat Malaysia, ada juga beberapa perkara yang lebih baik di Malaysia. Kali ini saya nak kongsi tetap sikap orang Kanada …

Daylight Saving Time dan Sambutan Hari Raya Aidiladha

Pertama sekali, selamat hari raya Aidiladha bagi semua pembaca yang beragama Islam. Bila tengok siaran langsung mengenai haji di Youtube, rasa semangat nak pergi ke rumah Allah. Harap-harap berpeluang menjadi tetamu rumah Allah untuk menunaikan rukun Islam yang kelima itu. Sambutan Hari Raya Aidiladha Sama seperti Hari Raya Aidilfitri, Hari Raya Aidiladha pun lebih kurang. …

Denaihati.com Nak Bagi Samsung Galaxy SII?

  Salam hujung minggu dan Selamat Hari Raya Haji. Tak lupa juga selamat menunaikan Haji bagi yang berpeluang menunaikan haji pada tahun ini. Teringat dua tiga tahun lepas semasa ayah dan emak pergi menunaikan haji, adik-adik terpaksa tinggal dengan sedara mara. Masa tu saya sedang membuat persedian di Taylor’s University College, jadi boleh lah hidup …

#WW: Bagaimana Pelangi Terhasil?

Bagaimanakah Pelangi (Rainbow) Terhasil? Komik yang diadaptasi dari karakter nyannyan cat, dan mempunyai penamat yang menyedihkan. Tolong jangan ambil serius dan jadikan rujukan akademik haha. #WW bermaksud Wordless Wednesday. Pada hari rabu blogger di galakkan meletakkan gambar tanpa perkataan atau ayat bagi menyampaikan mesej tertentu kepada para pembaca. Biar gambar yang berkata-kata melalui maksud tersirat pada gambar itu sendiri