#1: Sekarang ni pukul berapa di Kanada?

Canada Map

Antara soalan yang kerap orang tanya adalah “Affan yang co*el, sekarang ni kat Kanada pukul berapa?”. hahaha. Biasalah tu, berada di negara berbeza, jadi waktu mestilah berbeza.

Canada

Sebenarnya senang je nak jawab soalan ni.

“Tolak 12 jam”

Tu lah jawapan saya selalu bagi bila ada orang tanya mengenai waktu di Kanada. Secara kiraan mudah, kalau sekarang ni pukul 9.00 pagi di Malaysia, maknanya di Hamilton adalah pukul 9.00 malam.

Sebenarnya jawapan saya tu tak berapa tepat, ia hanyalah waktu untuk province Ontario (Hamilton dan Toronto dalam province Ontario), sebab waktu di Kanada adalah berbeza bagi setiap province seperti Ontario, Quebec, Alberta dan lain2 province (Rujuk gambar peta di atas). Senang cakap, waktu bagi setiap province adalah berbeza. Mungkin sebab negara Kanada ni sangat besar berbanding Malaysia.

Malaysia Canada

Saya muda 12jam. Jeles tak? :D

Itu belum masuk lagi Daylight Saving time. Ketika musim sejuk, Daylight Saving tamat, bermakna jam akan lewat satu jam. Maknanya, perbezaan waktu Hamilton dan Malaysia akan jadi 13 jam. Daylight saving ini adalah kerana pada musim sejuk, waktu siang akan jadi pendek berbanding waktu malam. Tak faham pasal Daylight Saving? Abaikan…

 

Komen & Pandangan

  1. Huhu… Adeh, nak tengok waktu luar negara… Kalau blajar dkat luar may b penting… Blajar dalam negara, jam yanga ada pn tak tertengok ralik berblogging or facebooking…

    Affan, kalau ada masa check la site picisan nie. Nak jugak try buat blog cam korang… Tapi x tau la jadi ke tak… http://notifikas1.blogspot.com/

  2. canada dengan england tak jauh beza kan die punya time?sebab malaysia england dalam 8jam. so canada england mestilah less lagi kan?

  3. nasib baik diorang cuma tanya pukul berapa sekarang kat kanada.kalau diorang tanya grid,jarak batu nautika dan berapa knott nak pegi kanada tu,susah jugak nak menjawab tu.haha…tu pun kalau korang faham la apa yang aku cakap ni.hehe…

  4. aku tak penah nak amek tahu pasal daylight saving tu..haha

    ala waktu Malaysia sendiri pon aku google jer kalo nak tahu pukul berape :P

  5. Assalam..
    Dulu pernah mengajar budak form 3 ttg kiraan waktu ni tp la ni dah lupa sbb dah tak jd guru lg..
    Kat sana ada buah apa yg sedap ek? Buah delima ada tak?

  6. 12 jam agak mudah nakkiran…tapi kak jie yg dah 2 thn dok kira 7 jam ni pun selalu terdiam dulu baru nak convert masa yg tepat.

    selalu tanya kat @Mymaybank – pukuk berapa datuk harimau…mau ipad :p

  7. alia

    muda 12 jamm je pomm..haha..tuh pom nk kira ker..haha.1st time dgr dok kanada.selalu tnya org laen.mesir lah.jepun la.uk lah.aussie lah.haha.nway, tengs visit mine. :)

  8. ish…ish..besh nye..dpt g negara orang..huhuh…. T__T

    tu la salah satu dalam wishlist saye…huuu.. pegi obesea..heheehe..

    eh.. kanada best tak..? Heee :D

  9. kire skarang kul 1.48 pagi lah kan ;)
    baru singgah blog ni, blaja rajin2 yeh kat negeri orang tu. .lecturer pnah ckp ukhuwah sesama student malaysia kat luar negara lagi kuat dr kite kat cni :D

  10. “affan yang co*el” <—– ini mesti statement tambahan kan?..kan?.. hahaha..
    patut la kul 2-3 pagi galak kat twitter orang lain nak tido dah..

  11. 1st time dtg sini hehe,bukan taknak jenguk tapi dah jarang jenguk blog kawan-kawan. eh,keluar dari tajuk sebenar. Pagi tadi kan saya tanya pasal ni? oklah tu senang sikit nak kira beza masa.

  12. Nice Info bro, tapi berada di tempat orang lain sebenarnya menambahkan pengetahuan dan pengalaman. :). Tapi apa yang terlekat di minda sekarang adalah “wahai affan yang co*mel”…wakakakakaka…..This is Best Bro~~~

  13. huhu anak jiran p canada pun, dia cerita mula-mula sampai tak bleh tido sebab problem masa nih. mata cam panda. terkejut untuk sesuaikan diri. Alhamdulillah sekarang dia dah ok, makin gumuk.

    • tak yah. kalau jam auto selalunya dah ada setting. setiap kali berlaku perubahan waktu, secara automatik masa akan berubah. hehe.
      kalau manual, kena ubah sendiri lah

Tinggalkan pendapat atau komen